Symbian dostane 50 vylepšení. Vybíráme ta nej

Mnozí jej odepisují, ale Symbian se nevzdává. Vývojáři chystají desítky novinek, mnohé z nich konkurenci chybí.

Nový Symbian si chce zvednout reputaci. Oko běžného uživatele rozdíly od předchozí verze prakticky nepostřehne, Nokia dbá na tradiční ovládání. Nokia N8 však ukazuje, že by nebylo marné určité chytré dovednosti „okoukat“ od konkurence. Zkraje roku 2011 přijde zásadní aktualizace Symbianu s více než padesáti inovacemi, které mají pomoct nejen Nokii N8 přiblížit se konkurenčním modelům.

Swype, nová klávesnice a lepší psaní

Uživatelé symbianových Nokií používají nejčastěji psaní přes běžnou alfanumerickou klávesnici, je velmi intuitivní a stejné rozložení kláves jako u běžného telefonu. Větší psavci pak mohou v orientaci na šířku psát oběma palci a rozměrné QWERTY klávesnici. Konkurence, a obzvlášť iPhone, umí také QWERTY klávesnici zobrazovat na výšku. To doposud u Symbianu chybělo. Aby toho nebylo málo, Nokia slibuje, že má přijít do nového standardu také rychlé psaní Swype, které pracuje tak trochu jako T9. Na úplné QWERTY klávesnici jezdíte prstem od písmenka k písmenku. A i když se přesně netrefíte, telefon si dokáže zamýšlené slovo upravit sám.

Nejednotnost v novém Symbianu má také numerická klávesnice. V každé aplikaci má odlišnou podobu. V navigaci, v SMS zprávách i v pohotovostním režimu vypadá odlišně. I to se má změnit a sjednotit.

Ovi Mapy s funkcí „pinch to zoom“

Ovi Mapy jako jediný program neumějí zvětšovat plochu dvěma prsty (podobně jako tomu je v galerii u fotografií). V další aktualizaci Ovi Map tomu má být jinak. Aktualizaci map 3.06 si můžete vyzkoušet již nyní v testovací beta verzi programu, od příštího roku bude již standardem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

NFC: těšte se na platby mobilem

Asi nejočekávanější novou funkcí bude podpora bezdrátové technologie NFC. Implementaci a přípravu pro NFC měl mít nový Symbian^3 již v prvním návrhu systému. Pro rychlejší vývoj však Symbian Foundation od tohoto záměru upustilo a NFC přislíbili až v Symbianu^4.

Výrobce však připravil Nokii C7, od které očekává rekordní prodeje. Nokia C7 podle všeho čip NFC obsahuje, bohužel je zatím nevyužit. I to se má od prvního kvartálu 2011 změnit. Nenápadně je nám tedy prozrazeno, že v příštím roce přijde flotila několika dalších telefonů s NFC a Nokia pomalu plní svůj slib o masovém rozšíření technologie NFC v roce 2011.

Nový webový prohlížeč a maličkosti

Spíše kosmetickými změnami projde pohotovostní režim, který se přiblíží prostředí operačního systému Maemo. Přibude lepší podpora multitaskingu, zrychlí se prostředí a webový prohlížeč dostane novou podobu. Video dokumentující novou plochu nebo webový prohlížeč naleznete například zde:

Symbian zažívá krušné chvíle, neboť i přes stále zvyšující se prodeje mu na záda funí Android. Začíná tedy Nokia poslouchat uživatele a přizpůsobuje prostředí přesným požadavkům trhu, nebo je to známka nové vstřícné politiky kanadského vedení? Ať tak nebo tak, je to jistě náznak toho, že Symbian začne být flexibilnější než kdy dřív.

Diskuze (65) Další článek: Chystá se Xperia X12. S Androidem bude zase pozadu

Témata článku: , , Apple iPhone 4GB, Nokia C7, Nokia N8, První návrh, Nová klávesnice, DOS, Vylepšení, Jediný program, Flotila