Symbian: kompletní přehled všech smartphonů u nás i ve světě

Symbian v současnosti neohroženě kraluje chytrým mobilním telefonům. Víte však, jaká zařízení jsou nebo v minulosti byla na tomto operačním systému postavena? Připravili jsme jejich kompletní přehled s charakteristikami.
Kapitoly článku
Časy, kdy se dal počet chytrých mobilních telefonů spočítat na prstech jedné ruky, jsou nenávratně pryč a pomalu přichází doba, kdy smartphony přebírají vedoucí pozici na trhu. Někde jsou pozice mobilních operačních systémů na trhu vyrovnané, ale ve většině zemí jednoznačně vládne nejrozšířenější mobilní operační systém dneška – Symbian.

Symbian je po celém světě rozšířen především díky mobilním telefonům značky Nokia. Sdružení Symbian Limited, které zastřešuje vývoj a licencování tohoto operačního systému, ale netvoří jen Nokia. Držitelů licence je celkem patnáct. Mezi nejvýznamnější podílníky patří právě Nokia s 47,9% podílem, k dalším významným vlastníkům se pak řadí ještě Ericsson s 15,6 %, SonyEricsson s 13,1 % a Panasonic s 10,5 % podílu. Balíky ostatních podílníků nepřesahují 10% hranici.

Nejčastěji se na našem trhu setkáte se smartphony založenými na Symbianu Series 60. Kromě Series 60 existují i další série 80, 90 a UIQ. Každá z těchto sérií má svá specifika a v určitých oblastech se od ostatních liší. Rozdíly jsou nejen v zaměření, ale také v displejích, ovládání apod. Pojďme se nyní podívat na krátký přehled toho, s jakými symbianovými smartphony se můžete setkat.


Series 60

Začneme hned nejrozšířenější sérií – Series 60. Modely jsou řazeny chronologicky podle toho, jak byly postupně představovány veřejnosti.

Nokia 7650 byl vůbec první chytrý telefon postavený na operačním systému Symbian Series 60. Ve své době lákal zákazníky především integrovaným fotoaparátem, možnosti synchronizace přes Bluetooth a podpoře multimediálních zpráv MMS.

Nokia 7650

Nokia 3650 a Nokia 3600 jsou prvními nástupci Nokie 7650. Byly prezentovány především jako modely s funkcí jednoduchého focení a natáčení videa. Dnes už o ně není prakticky žádný zájem. Ale ani v minulosti konstrukcí a vůbec zpracováním příliš mnoho zákazníků nenadchnuly.

Nokia 3650

Nokia 3660 a Nokia 3620 jsou jen nepatrně vylepšenými verzemi předchozího modelu. K hlavním rozdílů oproti předchůdci patří „rozumněji“ uspořádaná klávesnice a displej s možností zobrazení až pětašedesáti tisíc barev.

Nokia 3660

Nokia N-Gage byl ve své době revoluční novinkou. Manažerům Nokie došlo, že to bude právě mladší generace, která požene vpřed mobilní trh. Proto vznikla N-Gage – mobilní herní konzole vybavená navíc i přehrávačem MP3 souborů a integrovaným rádiem.

Nokia N-Gage

Nokia N-Gage QD – už podle názvu to je zřejmý následník „mobilní herní konzole“ Nokia N-Gage. I když ne v pravém slova smyslu. N-Gage QD se ještě více než jeho předchůdce orientuje na mobilní hry. Zmizel proto přehrávač MP3 a přibyly některé další herní funkce.

Nokia N-Gage QD

Siemens SX1 byl ve své době revolučním modelem a zároveň prvním smartphonem z dílny Siemensu. Spojoval v sobě špičkovou výbavu za přijatelnou cenu. Často vytýkaným neduhem byla až příliš extravagantní klávesnice. Podpora stereofonního přehrávání, paměťových karet nebo pětašedesátitisícového displeje však tento nedostatek často úplně smazala.

Siemens SX1

Nokia 6600 neboli „baculka“ byla prvním chytrým telefonem postaveným na novějším Symbianu verze 7.0s. Smarthone jinak nijak zásadně nevybočoval ze zaběhnutých standardů – měl kvalitní displej a podpora paměťových karet byla v této době již nepsanou nutností pro dosažení úspěchu.

Nokia 6600

Panasonic X700 je prvním chytrým telefonem od Panasonicu, který se objevil na evropských trzích. Jedním z hlavních rozdílů je podpora zmenšených paměťových karet typu miniSD. Za poměrně vysokou cenu ve své době nabízel nadstandardní funkční výbavu.

Panasonic X700

Nokia 7610 je první symbianový smartphone vybavený integrovaným fotoaparátem s rozlišením jeden megapixel. Díky podpoře zmenšených paměťových karet RS-MMC a slušivému designu si získal spoustu příznivců.

Nokia 7610

Nokia 6630 vyniká nejen podporou moderních sítí třetí generace a rychlými datovými přenosy EDGE, ale také stereofonním přehráváním hudebních skladeb ve formátu MP3. Je založen na novějším operačním systému Symbian verze 8.0a.

Nokia 6630

Nokia 6670 se prakticky ničím neliší od Nokie 7610. Nechybí mu megapixelový fotoaparát ani podpora RS-MMC, rozdíly najdete jen v trochu konzervativnějším designu a několika rozdílným předinstalovaným aplikacím.

Nokia 6670

Nokia 6260 je první chytrá véčková Nokia určena spíše pro klientelu z řad businessmanů. Díky otočenému displeji se s telefonem jednoduše pořizují snímky, je také vybaven funkcí Push to Talk pro využívání mobilu jako vysílačky.

Nokia 6260

Nokia 3230 je díky svojí ceně v současnosti jeden z nejlépe dostupných smartphonů. Přestože je po funkční stránce výborně vybaven, za nízkou cenu, kterou si drží už od svého uvedení na trh, má ve své kategorii jen minimum konkurentů.

Nokia 3230

Nokia 6680 je inovovaná verze modelu 6630 s atraktivnějším designem. Nechybí samozřejmě ani podpora sítí třetí generace. Vzhledem k situaci s rozvojem sítí 3G v České republice koupíte pod označením Nokia 6681 spíše variantu bez podpory těchto moderních sítí. Nokia 6682 je pak určena pro americké trhy.

Nokia 6681

Nokia N90 je první z představených modelů prezentovaných společností Nokia jako N-Series. Telefony z řady N-Series by měly být v budoucnu zárukou exkluzivity. A Nokia N90 vybavená dvoumegapixelovým fotoaparátem s cejchem značky Carl Zeiss a jemným displejem toto tvrzení jen podtrhuje.

Nokia N90

Co v katalogu nenajdete

Jedním z chystaných modelů je i mobilní telefon Lenovo P930. Protože je určen spíše pro asijské trhy, není divu, že ve výbavě najdeme aplikaci Net-TV, která registrovaným uživatelům zpřístupňuje několik televizních kanálů ze systému China Central Television.

Nokia 6620 je upravená verze Nokie 6600. Od svého předchůdce se, co se funkcí týče, nijak zásadně neliší. Je však upravena pro použití v amerických mobilních sítích, od čehož se odvíjí i její funkční výbava.

Nokia N70 je dalším modelem tzv. N-Series, jehož uvedení na trh je plánováno na říjen. Nokia N70 nabídne špičkovou výbavu ve slušivém kabátě. Od výbavy se však bude odvíjet i koncová cena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia N91 je dalším členem rodiny N-Series. Jako hlavní zábavní funkce by v tomto případě mělo posloužit přehrávání hudebních skladeb ve formátu MP3. Nokia N91 je vybavena pevným diskem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Panasonic X800 je druhý smartphone od Panasonicu založený na Series 60. Model X800 je primárně určen pro čínský trh. Ve výbavě bychom kromě podpory miniSD karet našli také aplikace pro práci se soubory Microsoft Word, Excel a PowerPoint.

Sendo X od britského výrobce Sendo přinášel ve srovnání s Nokiemi spoustu užitečných drobností. Mezi nimi je například obrazovka Now!, vylepšení v oblasti přehrávání hudby nebo podpora paměťových karet typu SD a MMC zároveň.

   

Samsung D700 není u nás příliš známým modelem. Šlo o vůbec první chytrý telefon od Samsungu a zároveň první smartphone s véčkovou konstrukcí. Díky otočnému displeji se s ním velice jednoduše fotografovalo. Ve vývojové linii se řadí mezi Siemens SX1 a Nokii 6600.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung D710 je částečným následníkem Samsungu D700. I přesto se však tyto modely od sebe v mnoha ohledech liší. Především pak ve vysouvací konstrukci, se kterou jsme se do té doby mezi smartphony setkali jen u Nokie 7650.

 

Dalším z chytrých Samsungů je Samsung D720. Tento vysouvací model nabízí výborné podmínky pro práci s hudebními a video soubory. Videa a obrázky můžete sledovat na duálním TFT LCD displeji s pětašedesáti nebo dvousetdvaašedesáti tisíci barvami.

Ani dalšímu véčkovému Samsungu D730 nejsou multimediální funkce cizí. Díky kvalitnímu displeji s možností zobrazení až dvousetdvaašedesáti barev a integrovanému přehrávači RealOne player tak bez problémů přehrajete video i hudební skladby.

Sendo X2 následník modelu Sendo X, který je ještě více zaměřen na práci s multimediálními hudebními soubory. Kromě klasických empétrojek podporuje i formáty AAC a AAC+.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek


V následující kapitole najdete seznam zařízení založených na Symbianu Series 80, 90 a Symbianu UIQ

Témata článku: , , , , Nokia 3230, Nokia 3600 slide, Nokia 3650, Nokia 3660, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6630, Nokia 6670, Nokia 6680, Nokia 6681, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Nokia 7650, Nokia 9300, Nokia 9500, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N90