Symbian: Push to talk pro symbianové smartphony

V uplynulých dnech bylo představeno hned několik nových chytrých telefonů se Symbianem. V článku nabídneme kvalitní převodník jednotek a také velice zajímavý program pro telefonování. Nakonec si zahrajeme volejbal a podíváme se na novou veřejnou betaverzi jedné kvalitní hry.
Minulý týden jsme se společně mohli vydat do Londýna. Dnes už jsme opět tu s tradičním přehledem nejaktuálnějších novinek a nejnovějšího softwaru pro mobilní telefony Symbian Series 60.

Další přírůstek

Do stále se rozrůstající rodiny symbianových smartphonů se blíží další přírůstek. Je jím nová Nokia 3230. Kromě atraktivního designu nabídne i bohatou funkční základnu, takže chcete-li přejít nebo upgradovat na nový chytrý telefon, může být novinka od Nokie jedním ze žhavých kandidátů. Určitě si přečtěte naši megarecenzi.

CeBIT

O Nokii 3230 už nějakou dobu známe podrobnosti. Novinky, o kterých bude teprve slyšet, se objevily na tradičním hannoverském veletrhu CeBIT 2005. A že se bylo na co koukat! Hned se dvěma novými symbianovými smartphony se na veletrhu prezentoval Samsung. Informace o modelech Samsung D720 a Samsung D730 si můžete přečíst zde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung D720 • Samsung D730

Pozadu nezůstala ani Motorola. Výrobce, jehož modely známe spíše s konkurenčními Windows Mobile, vybavil operačním systémem Symbian UIQ hned dva své modely – Motorola A1000 a Motorola A1010. Více informací si můžete přečíst zde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola A1000 • Motorola A1010

Trochu záhadou je nám novinka od Siemensu. Výrobce jej na přehlídce používal jen k prezentaci nejrůznějších řešení a o jeho specifikaci se neobjevila ani sebemenší zmínka. Siemens s pracovním označením SX2 si prohlédněte zde.

Klepněte pro větší obrázek Siemens "SX2"

Ušijte mu kabátek

Žádná sláva, design mobilního telefonu omrzí časem každého. Kupovat si nový smartphone je však pro většinu lidí až příliš velké sousto. Proč ale měnit telefon, když jde jeho styl oživit novými prvky zadarmo? Jednoduchým řešením je v tomto případě zvolit správné grafické téma. Vybrali jsme pro vás ta nejlepší a připravili jejich krátký přehled.

Pro vývojáře

Pokud jste našimi pravidelnými čtenáři, jistě jste si všimli, že se ve většině článků zaměřujeme především na uživatele operačního systému. Trochu se přitom zapomíná na ty nejdůležitější, bez nichž bychom žádný software používat nemohli – na vývojáře. Na serveru Series60.cz se objevil velice zajímavý článek o možnostech práce s instalačními soubory SIS. Jak vytvořit instalační balíček nebo jak jej naopak rozebrat na jednotlivé zakomponované součásti se dozvíte v tomto článku.

Stiskni a mluv

Jistě vám neunikla informace o tom, že Eurotel u nás jako první spustil technologii Push to talk pro vzdálenou hlasovou komunikaci pomocí GPRS. Více informací si můžete přečíst zde. Některé současné telefony již mají tuto funkci integrovánu přímo z výroby. Neměli jste to štěstí a váš telefon funkci Stiskni a mluv nepodporuje? Nezoufejte, možnosti operačního systému totiž sahají až sem. Stačí si na webových stránkách Eurotelu stáhnout příslušné instalační balíčky a software do telefonu nainstalovat. Pak už vám nic nebrání stisknout a mluvit.

Poznámka: instalační soubory dostupné na stránkách Eurotelu jsou určeny pouze pro Nokie 6600, 7610 nebo 6670. Na nižších, ale ani vyšších verzích Symbianu – tedy třeba na Nokii 6630 – ale službu nezprovozníte (kdybyste ale moc chtěli, hledejte v této diskusi na Symbian Foru).

   
Ikona v nabídce • hlavní obrazovka • lokální nabídka • nastavení

Autor: Nokia
Download (část 1, část 2)
Cena: zdarma

SounderCover 1.10

Představte si modelovou situaci z amerického filmu. Ráno vstanete a zjistíte, že jste zaspali. Přitom vás za pět minut čeká důležitá porada. Co teď? Díky aplikaci SounderCover už nemusíte vymýšlet nejrůznější výmluvy. Stačí zavolat šéfovi, spustit aplikaci a na pozadí hovoru se objeví zvuk dopravní zácpy. Vy se jen omluvíte, že dorazíte se zpožděním, protože jste uvízli ve špičce a šéf nemůže říct ani slovo.

SounderCover má tedy jedinou funkci – na pozadí vašeho hovoru přehraje zvolený zvuk. Kromě dopravní zácpy jím může být také další čekající hovor nebo třeba nesnesitelný ruch ulice. Výmluva volajícímu už je jen na vás. Testovací verze je kromě počtu nahrávek omezena ještě neopakovaným přehráváním.

  
Lokální nabídka • výběr pozadí • přehled nastavení • hovor

Autor: Simeda (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 9,95 €

iFD Convert 1.1

Převodník jednotek je dnes standardní součástí většiny symbianových telefonů. Jeho možnosti jsou však omezené jen na základní veličiny a jednotky, pro pokročilé používání už nedostačuje. Společnost iFD Software Consult proto vyvinula mnohem profesionálnější produkt. Aplikace iFD Convert umožňuje převod více než čtyř set jednotek v celkem 28 různých kategoriích. Přitom disponuje příjemným designem a její použití je velice jednoduché. Zkušební verze je omezena patnáctidenní lhůtou na používání.

 
Lokální menu • převod • volba kategorie • volba jednotky

Autor: iFD Software Consult (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 14,95 $

Super Miners beta

Polská vývojářská společnost Infinite Dreams uvolnila veřejnou betaverzi nové hry Super Miners. Už jméno vývojáře hovoří o tom, že půjde o velice kvalitní hru doplněnou atraktivním designem a již tradičně výbornou zvukovou kulisou. Pro postup do dalších kol je třeba sebrat potřebný počet diamantů. Důležité pokyny vám budou udíleny postupně. Podrobnější informace najdete na stránkách soutěže.

 
Splash screen • hlavní menu • nastavení • hra

Autor: Infinite Dreams (stránka programu)
Download (betaverze)
Cena: zdarma

Volleyball 1.0

U hry Super Miners je potřeba rychlost a pohotovost. Proto se dnes úplně na závěr podíváme na jednu vyloženě odpočinkovou hru. Jde o klasický volejbal v trochu netradičním podání. Místo šesti hráčů je na ploše jen jeden a tím jste vy. Účelem hry je dopravit míč na druhou stranu tak, aby se dotknul země. Další pravidla snad netřeba zmiňovat. Zvítězíte tehdy, dosáhnete-li 15 bodů (popř. jiného počtu v závislosti na nastavení pravidel a počítání).

  
Menu • hra

Autor: Simbsoft (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 9,95 $

Diskuze (6) Další článek: Grundig: modelová řada nového výrobce mobilů

Témata článku: , , , Nokia 3230, Pro +, PUSH, Zajímavý článek, Push-To-Talk, SMA, Pracovní označení, Vývojářská společnost, Čekající hovor, Pravidelný čtenář