Symbian S60 3rd Edition: brát, nebo ještě počkat? (přehled telefonů)

V posledních týden se u nás roztrhl pytel s Nokiemi s novým Symbianem. Jsme na něj často zlí, nefungují na něm staré aplikace. Ale opravdu si to zaslouží? Upravené verze programů se již chystají, nové mají být ještě propracovanější a připravované telefony jsou navíc tak dobré, že bychom dočasný nedostatek aplikací snad mohli i přehlédnout.
Kapitoly článku
Tušili jsme to už několik měsíců předem, přesto jsme do poslední chvíle doufali, že přijde nějaké překvapení. Obávaným faktem byla samozřejmě naprostá nekompatibilita nového Symbianu se starými programy, která se bohužel s příchodem Nokie 3250 skutečně potvrdila.

Mnohé tak napadlo, že vůbec nemá cenu měnit staré, aplikacemi nepěchované smartphony za telefony, kde je zatím operační systém vlastně jen tak pro parádu. Jenže několik týdnů poté přišla Nokia N80, která mimo jiné přinesla něco, co nám naopak v minulých verzích Symbianu docela chybělo. Propracovaný prohlížeč s mnoha funkcemi, který je navíc velmi rychlý a stránky zobrazuje mimořádně věrně. A můžeme nejen doufat, ale i předpokládat, že je to jen předzvěst ještě lepších zítřků.

Na první pohled beze změn

Již poměrně dlouho před uvedením prvního symbianového smartphonu s novým prostředím se začalo spekulovat o tom, že nová verze systému bude zcela překopaná. A skutečně, na oko sice není nic znát a fakt, že v telefonu je skutečně nový Symbianu dá na první pohled najevo jen větší počet ikonek v menu. Změny jsou ale uvnitř, Symbian by měl teď být bezpečnější, rychlejší a také stabilnější. Více o tom, proč vlastně aplikace nejdou, jsme nedávno psali.

Kromě struktury Symbianu prošly změnami i požadavky systému na hardware. V podstatě jde o to, že novým telefonům stačí jednoduší typ procesoru - tzv. jednočipový, který je levnější. I cena symbianových mobilů by tedy měla začínat níže. Pokles skutečně vidíme u Nokií řady E, cena ostatních se nám ale zatím nikterak nízká nezdá. Tak uvidíme, jak se bude vyvíjet. Nový hardware by každopádně neměl mít vliv na výkon celého mobilu, prostor pro jeho využití vytvořil právě nový Symbian, který je podstatně úspornější.

Symbian i pro práci

Překvapení a obavy vyvolávají rozdílná rozlišení u telefonů, které se už u nových telefonů objevily dohromady 4, naposled dokonce čtvercové. Nokia sice slibuje, že bude stačit vytvořit jednu verzi programu, která bude fungovat na všech telefonech s novým systémem, je ale zřejmé, že aspoň u některých typů aplikací budou mít jejich tvůrci docela dost práce. Pochvalu si ale rozhodně Nokia zaslouží ze možnost orientovat display na šířku, kterou zatím bohužel obdařila jen některé telefony. Uživatelé ji zatím ocení při prohlížení internetových stránek a programátoři ji jistě využijí i při tvorbě jiných aplikací.

Ve srovnání Symbianu s Windows Mobile se často jednoduše říkalo, že první jmenovaný je hlavně pro zábavu, systém od Microsoftu měl být zase lepší pro práci. Zdá se, že se s tím Nokia spolu s autory Symbianu nechtěla smířit, a tak do telefonů řady E přidala několik možností právě pro ty, co by z telefonu rádi měli takový menší notebook. Dokonce využila plnou podporu QWERTY klávesnice, a tu tak můžeme ve dvou z nových telefonů využít. V telefonech série E je také konečně editor dokumentů a tabulek. Můžeme samozřejmě spekulovat, zda by podobně využitelný program nebylo možné vytvořit i pro starší Symbian, příliš na tom ale nesejde, přidán byl až teď.

Zároveň se nezapomíná na zábavu. Třeba vývoj mobilních fotoaparátů jde stále kupředu a Nokia také oficiálně potvrdila, jak to bude s N-Gage hrami. Ne, současné verze her pro mobilní konzoli na Nokiích s novým Symbianem není možné spustit. Třeba Nokia N93 ale bude mít jednu z nich předinstalovanou – Systém Rush a v následujících měsících se i některé z dalších her předělají a možná už během léta budou nové verze v prodeji. Ten bude probíhat zřejmě jen zvláštním způsobem přes internet, ale není jasné, zda i u nás.

Tvorba programů v plném proudu

Vypadá to, že nový systém je dobře připraven, přináší nové funkce a možnosti a je už jen na programátorech, jak se s ním vypořádají a jak případně jeho výhod využijí. Zatím se činí, první mobily s novým prostředím se začaly prodávat zhruba před měsícem a několik aplikací je již na světě.

Většinu dostupných aplikací byste měli najít ve speciální sekci serveru My-Symbian.com. Hotovy jsou například slovníky SlovoEd nebo program Extended Recorder od firmy Psiloc, který řeší problém s minutovým omezením diktafonu. Dostupná je třeba také Symbianová Opera, nevypadá to ale, že by měla oproti vestavěnému prohlížeči nových telefonů nějaké výhody. Kdo má zájem o úsporný přenos dat, sáhne raději po javové Opeře Mini.

Zřejmě také z důvodu různých displejů si budeme třeba na Smartmovie muset ještě pár týdnů počkat, stejně jako na další aplikace. Jak jsme ale nedávno psali, tvůrci nejpoužívanějších programů většinou chtějí verze pro nové prostředí stihnout vydat ještě v květnu. A věřme, že ani těm menším autorským týmům to nebude trvat příliš dlouho, nové lákavé telefony se na nás totiž přímo valí.


Ve druhé kapitole už se vrhneme přímo na konkrétní telefony, začneme těmi, které jsou již k dostání

Témata článku: Nokia, Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Nokia 5500 Sport, Nokia E60, Nokia E61, Nokia E61i, Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Nokia N80, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Nokia N92, Nokia N93, Nokia N93i, Nokia N-Gage, Dokonalý telefon, Telefon, Edition, Povedený software, Přehled, EDI, Současné maximum, Pře, Klasický displej