Symbian S60: nepodceňujte bezpečí svých dat

Mějte pod zámkem textovou komunikaci, fotografie, videa, zvuk a poznámky. Při troše štěstí vystopujete i ztracený telefon.
Kapitoly článku

Media Safe 2: multimédia pod zámkem

Aplikace Media Safe, jenž povýšila na verzi 2.0 a konečně portovala na třetí edici prostředí S60, přichází z dílny Nova Epoc Systems. Spíše než na nabídku nových funkcí se tento bezpečnostní software zaměřil na dotažení uživatelského prostředí, ergonomie ovládání a kontextové nápovědy.

Stejně jako u předešlého software, také tento může oslovit majitele telefonu s předchozími edicemi Symbianu S60. Jeho starší podoba je identická s upgradovanou a v článku popsanou verzí (stáhnout).

Media Safe 2 umožňuje uchovávat šifrované a heslem chráněné fotografie, audio a video nahrávky spolu s osobními poznámkami. Tato data střeží a jejich neprolomitelnost garantuje 256 bitový šifrovací algoritmus Blowfish.

Klíčové vlastnosti:

  • šifrování mediálních souborů několika typů: obrázky, zvuk, video a poznámky
  • šifrování metodami Blowfish a SHA1
  • bezpečnostní systém, šifrující jména souborů / složek stejně jako jejich obsah
  • podpora práce s paměťovými kartami

11.jpg 12.jpg 13.jpg
Spuštění Media Safe je chráněno bezpečnostním kódem • hlavní nabídka je logicky členěna podle typu souboru, jenž v ní lze bezpečně uchovávat • položky pod nabídkou Volby

Spuštění aplikace provází zadání bezpečnostního, minimálně čtyř místného kódu. Po projití tohoto bezpečnostního prvku se dostanete do hlavní, čtyř položkové nabídky, která je rozdělena podle typu souboru, jenž se v nich zabezpečuje. Tři z těchto nabídek – Images, Sounds a Videos – dovedou přistoupit k předdefinovaným, zároveň stejnojmenným složkám, umístěných na discích C a E. Prozkoumávat jiné oblasti disku není možné, budete-li chtít zabezpečit soubor mimo předdefinované lokace, bude třeba je do nich přesunout. Čtvrtá nabídkou – Notes, umožňuje zašifrovat osobní poznámky.

14.jpg 15.jpg 16.jpg
Zobrazení importovaných objektů – zleva grafika, zvuky, poznámky – lze vytvářet i složky

Zabezpečení souboru proběhne výběrem položky Import pod nabídkou Volby a trvá jen krátkou chvíli. Po dokončení se soubor zobrazí v seznamu nebo mřížíce mezi ostatními a je vymazán z původního místa (při standardním nastavení). Se soubory lze pracovat podobně, jako v galerii. Především je lze přímo odsud otevřít, dále zobrazit detaily, přejmenovat a odeslat multimediální zprávou, emailem, Bluetooth nebo infraportem. Dešifrování a navrácení souboru do původního umístění proběhne volbou položky Return.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg
Importování (šifrování) souboru • volba souboru • práce se souborem • možnosti nastavení

Chování aplikace lze ovlivnit několika nastaveními. Mezi ta podstatnější patří upřesnění toho, co se bude dít se zdrojovým souborem v průběhu jeho šifrování a dešifrování (importu a navrácení). Z hlediska bezpečnosti je užitečná volba zamknutí aplikace po přednastavené době nečinnosti. Mezi dalšími nalezneme řazení objektů nebo způsob jejich zobrazení.

Media Safe 2 disponuje také několika přednastavenými klávesovými zkratkami pro nejfrekventovanější operace. Jejich výpis naleznete buďto ve vestavěné nápovědě nebo manuálu, který se stahuje spolu s instalačním balíčkem. Jestliže vás aplikace zaujala, můžete ji důkladně prověřit během čtrnáctidenní lhůty, kdy není omezena žádná z funkcí softwaru.

Autor: Nova Epoc SystemsStránka programu: Media Safe 2.0
Platforma:
S60 3rd edition
Download (14-ti denní zkušební verze)
Cena: 25.59€, $24.20


PhoneBAK Mobilephone: ztracený telefon pod dohledem

Tuto malou a na ovládání nenáročnou aplikaci od singapurské společnosti BAK2u oceníte v situaci, kdy dojde ke krádeži nebo ztrátě vašeho telefonu. Po instalaci software dochází při každém spuštění telefonu ke kontrole SIM karty. Vyhodnotí-li ji aplikace jako neautorizovanou, odešle informace o ní spolu s přibližnou lokalitou na přednastavená telefonní čísla.

PhoneBAK Mobilephone je dostupný telefonům běžících na Symbian OS verze 7.0, 8.0, 8.1 a 9.x. Spuštění aplikace je chráněno bezpečnostním kódem (z výroby přednastaven na 1234), který zabraňuje neoprávněným modifikacím nastavení. Aby software plnil svoji funkci oznámení neautorizovaného zacházení, je třeba vyplnit dvě telefonní čísla (místní / zahraniční), která budou v takovém případě kontaktována textovou zprávou. Tato textová informační zpráva je neprodleně odeslána na čísla příjemců při výměně SIM karty nebo špatnému zadání kódu pro spuštění aplikace a poskytuje tyto informace: výrobní číslo telefonu (IMEI), unikátní číslo účastníka (IMSI), informace ze sítě upřesňující polohu (area code a cell Id) a osobní vzkaz, jenž je možno modifikovat.

21.jpg 22.jpg 23.jpg
Spuštění aplikace provází zadání hesla, je-li toto chybné, je neprodleně odeslána zpráva na čísla příjemců • hlavní nabídka umožňující deaktivaci klienta • obsah informační zprávy, zaslané na uvedená čísla příjemců při neautorizovaném zacházení

PhoneBAK Mobilephone disponuje podrobným manuálem a jeho cena se pohybuje kolem 400 Kč. Jakou cenu má váš telefon a data v něm uchovaná? Spočtěte si, zda se vám investice vyplatí.

Autor: BAK2u Pte LtdStránka programu: PhoneBAK Mobilephone
Platforma:
S60 1st, 2nd, 3rd edition
Download (zkušební verze)
Cena: 17.32€, $18.90

Kapitoly článku

Témata článku: , , , Nemalá část, Původní umístění, Celá procedura, Vzájemná komunikace, Bezpečí, IMSI, Šifrovaná komunikace, Zdrojový soubor, Ztracený telefon, Obousměrná komunikace, Číslo telefonu, Informační zpráva, IMS, Milenec