Symbian S60: nové smartphony N-Series na obzoru?

Nokia bude v budoucnu zdarma ke každému smartphonu nabízet vynikající internetový prohlížeč. I letos najdete všechny chytré Symbiany na jedné výstavě. Nakonec si trochu zabezpečíme telefon a upravíme jeho vzhled.

Jedinečná přehlídka nejchytřejších

Loni jste mohli navštívit Symbian Expo, mezinárodní výstavu a přehlídku všeho, co má souvislost s chytrými mobilními zařízeními vybavenými operačním systémem Symbian. Ani letos by tomu nemělo být jinak. Ačkoli oficiální informace ještě nikdo neuvolnil, už se pomalu rýsují základní detaily. Akce s názvem „The Smartphone Show“ by se letos měla uskutečnit v Excel Centre v Londýně od 11. do 12. října. Všechny podrobnosti by se během následujících týdnů měly objevit na oficiálních stránkách Symbian Expo.

Sourozenci N-Series?

Na diskusních fórech se objevily informace o dvou nových mobilních telefonech Nokia, které by mohly patřit do luxusní série N představené před několika měsíci. První z nich vypadá jako designově upravená Nokia N70. Hlavním rozdílem je přítomnost joysticku a také absence speciálního multimediálního tlačítka. Konstrukci druhé Nokie můžeme jen odhadovat. Buď bude otočná, vzhledem k nedávno představeným novinkám bych však sázel spíše na vysouvací konstrukci.

 
Dvě "nové" Nokie?

Co si o obrázcích myslíte? Jsou to skutečné telefony?

V open source je síla

Nokia v minulých dnech oznámila, že její vývojáři zahájili práci na novém internetovém prohlížeči pro zařízení vybavená Symbianem Series 60. Partnerem ve vývoji bude Nokii společnost Apple, která poskytne open source komponenty WebCore a JavaScriptCore použité ve webovém prohlížeči Safari pro platformu Apple. Jejich implementace do mobilního prostředí nabídne uživateli naprosto nové možnosti práce s webovým obsahem. Výhodu však pocítí i samotní operátoři, kteří budou moci v mnohém modernizovat svoje mobilní internetové portály. Strategická spolupráce by se však neměla omezit jen na webový prohlížeč, ale dotkne se i několika dalších projektů.

Vyfoť svého kamaráda

Pokud jste si mysleli, že jde o název nějaké nové televizní soutěže, pak jste vedle. Na italském internetovém serveru KataWeb se objevily pěkné "živé" fotografie nového smartphonu Samsung D720. Více informací o tomto chytrém Samsungu jsme vám nabídli už po skončení letošního CeBITu. Všechny fotografie jsou pořízeny optikou nového Sony Ericssonu K750i, který se brzy dostane na náš trh. Detailní podrobnosti se pak dozvíte v naší bleskovce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s Nokií 6630 • srovnání se Samsungem E720 • pohled zezadu na fotoaparát

Call Filter 1.0

Jsem přesvědčen o tom, že čísla lidí, které ignorujete, si do telefonního seznamu neukládáte. Někdy ale může přijít příležitost, kdy si s daným člověkem jednoduše nepřejete mluvit. Pak máte dvě možnosti. Buď si úplně vypnout telefon, nebo využít služeb programu Call Filter. Použití této aplikace je jednoduché, ale naprosto dostačující, Stačí si z telefonního seznamu vybrat číslo, jehož hovory si nepřejete přijímat a přidat jej do blacklistu. Jakmile se člověk z tohoto čísla pokusí dovolat na váš mobil, bude mu odeslán obsazovací tón. Přesný opak pak platí o tzv. whitelistu.

   
Vkládání do blacklistu • blacklist • lokální menu • informace o aplikaci

Autor: Aglaya (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 9,00 $

Smart Guard 2.0

Bezpečnosti není nikdy dost. A pokud nepoužíváte svůj telefon jen pro zábavu, ale také k důležitějším a především diskrétním pracovním záležitostem, pak byste jistě měli zbystřit. Zabezpečení telefonního seznamu nebo přijatých textovém je dnes díky programu Smart Guard mnohem jednodušší než kdy jindy. Stačí zvolit heslo, pod kterým budou složky schovávány, a vybrat všechna umístění, která chcete skrýt. Bez znalosti hesla se pak do seznamu ani k poštovním složkám nikdo nedostane a vy i v případě ztráty mobilního telefonu můžete v klidu spát.

   
Hlavní menu • výběr složek • vkládání hesla • výběr blokování

Autor: Aims Migital Technovations Pvt. Ltd.
Download (testovací verze)
Cena: 29,99 $

Smart Com 1.01

Druhý produkt od společnosti Aims Migital Technovations je z trochu jiného soudku. Zatímco Smart Guardu jde především o bezpečnost telefonu, Smart Com je drobná utilita pro zpříjemnění zobrazení příchozího hovoru nebo textové zprávy. Místo klasického oznamovacího dialogu nyní můžete mít fotografii volajícího přes celý displej. To stejné platí i pro textové zprávy – jméno odesílatele se zobrazí na displeji ještě dříve, než si zprávu stačíte přečíst. Samozřejmě si k osobám mimo fotografií můžete umístit třeba i obyčejný oblíbený obrázek – meze fantazii se nekladou.

  
Hlavní menu • nastavení • nastavení obrázku • signalizace příchozí SMS

Autor: Aims Migital Technovations Pvt. Ltd. (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 14,99 $

Dropathon 1.0

Minulý týden jsme se přesvědčili, že existuje prakticky nespočet způsobů, jak pojmout obyčejné skládání kostek. Mezi hrami nechyběl ani klasický tetris a tady máme jeho další variantu: Dropathon. Pravidla a ovládání jsou však trochu pozměněná. Kostky můžete dělit tak, aby bylo možné využít jen jednotlivé jejich části. A úkol? Ten je myslím více než jasný – poskládat co nejvíce souvislých řad.

   
Splash screen • hlavní menu • nastavení zvuku • hrací plocha

Autor: Boomslang Studios
Download (testovací verze)
Cena: 7,95 $

Crystal Clear 1.0

A pro kompletnost kostky ještě jednou a dnes už naposled. Tentokrát se vracíme ke klasickému „odstřelování“ sousedních totožných barev. Pravidla jsou jednoduchá. Pokud jsou vedle sebe více než dvě kostky stejné barvy, můžete je z hracího pole odstranit. Čím více kostek vedle sebe se vám podaří umístit, tím vyšší skóre získáváte. Samozřejmě hra končí tehdy, až vás omrzí, nebo pokud už nejsou žádné stejnobarevné kostky vedle sebe.


Demo aplikace

Autor: Gan-X Software Pvt. Ltd. (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 5,00 $

HoverZone 1.0

A na závěr trochu akce. Představte si závodní okruh vozů formule 1. Nyní jej vyzvedněte několik metrů nad zemský povrch a postavte se na něj na vznášedle blízké budoucnosti. Přesně takhle vypadá i začátek hry HoverZone. Úkol je jednoduchý – zvítězit. Pravidla žádná nejsou. Své soupeře můžete srážet dolů nebo je atakovat přímo na závodní dráze. Důležité je však udržet se na trati a pokud možno dojet první. Jen tak máte šanci vyzkoušet si, co HoverZone opravdu obnáší. S každým vítězstvím vás totiž testovací verze pustí do dalšího kola. Bohužel jejich počet není neomezený.

   
Splash screen • hlavní menu • nastavení • závod

Autor: Boomslang Studios (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 13,95 $

Diskuze (6) Další článek: Neznámí výrobci: VK Mobile – véčka s nápadem

Témata článku: , , , Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nov, Webový obsah, Series, Obzor, SMA, Závodní okruh, PVT