Symbian S60: smartphone jako brána do světa

Tajné smartphony v podání Nokie. • Mobilní internet ve spojení s navigačním systémem GPS dnes dokáží divy. Nevěříte? • Kterak drobným zásahem upravit vzhled systému • Dokážete zkrotit RollBota a dostat jej na svobodu ze zrádného labyrintu?

Nepřehlédněte

Nokii unikly novinky

Na prezentaci multimediálního programu Macromedia Studio 8 se na promítacím plátně objevilo několik mobilních telefonů Nokia, které výrobce ještě nepředstavil. Jistě vás napadne otázka, proč právě Macromedia? Již před časem jsme psali o tom, že Nokia se chystá do svých modelů integrovat jednoduchou aplikaci pro práci s flashovými animacemi. Prvními modely, ke kterým by měl být Flash Player dodáván na paměťové kartě, jsou Nokia N90 a připravovaná Nokia N70. U ostatních modelů už by měla být přímo v telefonu instalována aplikace Flash Lite.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kromě přibližných termínů uvedení připravovaných modelů na trh byly k vidění i dva úplně nové smartphony založené na platformě Symbian Series 60. Jde o véčkový smartphone označený jako Nokia N71. Tímto také padají spekulace o označení modelu N70 ochuzeného o podporu sítí třetí generace a přední integrovanou kameru jako N71. Druhou novinkou je druhý symbianový smartphone s vysouvací konstrukcí a označením N80.


Nové zajímavé programy

Remote S60 Professional 2.64

Remote S60 je v dnešní době již velmi známá aplikace. Pokud jste někdy hledali software pro ovládání mobilního telefonu pomocí počítače, pak jste na Remote S60 jistě už narazili. Remote S60 najde spoustu možností využití. Od pohodlného ovládání telefonu, který přitom nemusíte vytáhnout z kapsy, až po prezentaci vlastních mobilních aplikací a projektů. Obrazovky telefonu přitom můžete ukládat jako obrázky do mnoha multimediálních formátů nebo jako videosekvence pro pozdější použití při prezentacích. Verze 2.64 kromě podpory modelů Nokia N70, 668x, 6630, 6670, 3230, 6260 a 7610 přináší i možnost připojení telefonu k aplikaci pomocí USB kabelu DKU-2.

 
Remote S60

Autor: mobileways.de
Download (testovací verze)
Cena: 24,95 USD

TrafficEdge 1.2.1

Protože dopravní situace je velmi sledovaným tématem a existuje spousta počítačových programů pro sledování stavu dopravy po celém světě, je jen otázkou, jak přenést data z těchto aplikací i do mobilních telefonů. Jedním z takových produktů je TrafficEdge. V České republice ho asi nevyužijete, ale pokud se chystáte na cestu do Spojených států amerických, Velké Británie, Rakouska, Německa nebo Austrálie, mohl by se hodit. TrafficEdge totiž dokáže ukázat obraz z mnoha dopravních webkamer umístěných na důležitých silničních tepnách. Stačí jen projít menu, vybrat stát, vybrat místo a už můžete začít s plánem cesty. Celkem je v současnosti dostupných přes tři tisíce kamer.

  
Výběr státu • výběr města • seznam webkamer • online webkamera

Autor: MAQ Software
Download (testovací verze)
Cena: 9,99 USD

Realtrack Mobile 1.5

Realtrack Mobile asi budete jen zkoušet. Cenově je tato aplikace totiž běžnému uživateli na hony vzdálena. Do světa jsme se dnes již jednou podívali a podíváme se znova. Realtrack Mobile je kompletní řešení pro lokalizaci jakéhokoli zařízení se Symbianem Series 60 pomocí navigačního družicového systému GPS a připojení k mobilnímu internetu. Kvalita aplikace je ještě zvýrazněna provázaností s populárním produktem Google Earth (první pohled) pro detailní sledování zemského povrchu pomocí družicových záběrů. S přesností na několik desítek metrů tak můžete určit, kde se v současné chvíli nacházejí vaše děti nebo třeba firemní kamion cestující s důležitou zásilkou na druhou stranu světa.

 
Aplikace pro PC • nastavení • identifikace podle buňky • běžící procesy

Autor: CYMONLINE
Download (testovací verze)
Cena: 89 USD


Kdo si hraje, nezlobí

RollBot 1.01

Jste RollBot, nová zbraň vyvinutá v ACME Industry. Při výrobním procesu se však někde stala chyba. Teď, dříve než vám bude implementován čip, se chcete dostat na svobodu. Nebude to však nikterak jednoduchý úkol.

RollBot je další z graficky perfektně propracovaných her. Celkem má v plné verzi dvacet plus pět bonusových levelů, takže nemusíte mít obavy o to, že hru za deset amerických dolarů budete mít během dvou hodin kompletně dokončenou. Vašim úkolem je procházet prostředím v podobě kuličky a sbírat zelené bonusové body. Ale nic není tak jednoduché, jak se zdá.

 
Splash screen • hlavní menu • ukázky ze hry

Autor: BitFire Entertainment
Download (testovací verze)
Cena: 9,99 USD


Informace ze světa Symbianu

Nové ikony, nová tvář

První symbianovou Nokií umožňující změnu grafického tématu byla Nokia 6600. Uživatelé mohli přímo ze Správce témat jednoduchým způsobem upravovat sady ikon v systému. Z nepochopitelných důvodů se však společnost Nokia rozhodla tuto funkci v následujících modelech odstranit a znemožnit tím změnu sady ikon bez nutnosti změny samotného tématu.

Dříve bylo třeba upravovat ikony pomocí složitých programů jako je například Theme Studio. Díky jednoduchému návodu, který se objevil na internetovém serveru Symbian Freak, však můžete na tato zbytečně zdlouhavá řešení zapomenout. Pokud už vám přijdou ikony v systému trochu okoukané, vřele jej doporučuji vyzkoušet. Je třeba ale upozornit, že tato změna vyžaduje zásahy v systémových složkách a není proto určena pro začátečníky.

Wayfinder už umí česky

Jedním z nejpoužitelnějších mobilních navigačních systémů v České republice je symbianová aplikace Wayfinder Navigator. Pokrývá prakticky celé území republiky. Jediným problémem bylo anglické rozhraní a anglická hlasová navigace, i to je ale už minulostí. Wayfinder Navigator už je možné sehnat v českém jazykovém provedení včetně hlasové navigace. Informace o české jazykové verzi najdete v naší recenzi, kompletní možnosti systému Wayfinder Navigator pak v již dříve vydané podrobné recenzi.

 
České prostředí aplikace Wayfinder Navigator


Vytrženo z diskuse

Opakování událostí v kalendáři
Ekvalizer pro symbian
Záznam zvuku na 7610

Diskuze (2) Další článek: Samsung a Bang & Olufsen společně vyvíjejí nový mobil

Témata článku: , , , Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N71, Nokia N90, SMA, Známá aplikace, Svět, Populární produkt, Brána, Smartphone, ACM, Nová tvář, Jak