Symbian S60: starého psa dotykovým kouskům naučíš

Představen byl nový Symbian S60. Podporuje dotykové displeje a dočkáme se jej v nové řadě přístrojů X-Series.

Nokia se včera na Symbian Smartphone Show pochlubila novou generací oblíbeného operačního systému Symbian S60. Nejzásadnější změnou je bezpochyby podpora dotykového displeje, čemuž se výrobce dosud vyhýbal. Prostředí bude uzpůsobeno jak pro ovládání prsty, tak dotykovým perem. Možná i vás napadla myšlenka na podobnost novinky se systémem UIQ. Oba mají společný základ ve starším Symbianu, UIQ vzniknul jako grafická nadstavba s ovládáním přes dotykový displej. V posledních letech se UIQ stal výhradou značky Sony Ericsson, nedávno se přidala Motorola a právě včera jsme vydali bleskovku o spojení obou značek pro podporu a další rozvoj systému. Že by náhoda? Bude zajímavé sledovat soupeření světové jedničky se spojenou dvojicí konkurentů.

Dnešní software na budoucích strojích

Vraťme se ale zpět k novince. Její obrovskou výhodou je zpětná kompatibilita se staršími aplikacemi. Přechod současných uživatelů Symbianu S60 na nová zařízení tedy nebude tak násilnou změnou. Výrobce si tím připravil silný trumf pro reklamu, novinku nebude prezentovat jako novinku, ale vylepšení stávajícího, zavedeného a oblíbeného systému. Na druhou stranu si dovolím odhadnout, že proklamovaná kompatibilita nebude stoprocentní.

Je jasné, že s novým systémem budou muset přijít i nové přístroje (jsem si celkem jistý, že E90 v mojí kapse dotykový displej nemá). Nokia se v tiskové zprávě zmiňuje o několika kombinacích, v budoucnu se tak nejspíše dočkáme podobných variant zařízení, která známe z komunikátorů s Windows Mobile. Dotykový displej se bude kombinovat s několika málo funkčními tlačítky, klasickou numerickou klávesnicí, ale i QWERTY klávesnicí. Nechává nás Nokia nahlédnout do budoucnosti níže přiloženým videem, nebo je zde zabíraný přístroj pouhou maketou?

Nokia nás zatím nechává tápat, kdy se nové přístroje s novým systémem objeví. Je jasné, že půjde o zásadní zlom v produktové řadě, a tak se v tiskové zprávě poprvé objevilo označení X-Series. Systém, nová platforma a veškeré vývojové nástroje by měly být všem výrobcům k dispozici „v průběhu roku 2008“. Pokud tedy mluvíme o novém Symbianu, nemluvíme zde pouze o Nokii, ale i Samsungu a další výrobci by měli přibývat.

Displej co se brání dotyku

Další zásadní novinka, kterou „dotykový Symbian“ přinese, prý vyřeší tradiční nedostatek tohoto způsobu ovládání: neexistující zpětnou vazbu a nemožnost orientace podle hmatu. Upřímně řečeno nevím přesně, co si pod tím představit, ale dotyková vrstva, kterou pro nás Nokia chystá, bude proti našemu prstu vysílat mechanické pulsy, což by mělo zajistit zpětnou vazbu. Jsem opravdu zvědavý na první zkušenost, použitelnost, spolehlivost a trvanlivost systému. Něco podobného nám pod jménem VibeTonz sliboval už v lednu Samsung, teď je říjen a kde nic, tu nic…

00.jpg 01.jpg 02.jpg
Samsung W559 s dotykovým displejem se zpětnou vazbou, alias neviditelná klávesnice

Dalším novým a bohužel jen okrajově zmíněným prvkem jsou senzory. Už dnešní Nokie mají fotosenzory regulující jas podsvícení, ty budoucí by jich měly mít více. Půjde o čidla pohybu a polohy. Využití? I zde se pro praktické příklady můžeme obrátit k iPhonu, ale Nokia bude chtít zajít ještě dále a senzory použít jako jeden z prvků ovládání. Zmiňovány jsou hry, ale proč by nemohlo dojít i na samotné uživatelské prostředí operačního systému?

Další krůček k plnohodnotnému internetu

Už jednou jsem se zmínil o Nokii E90 Communicator a udělám to znovu. Je to skvělý mobilní internetový terminál. Jednak kvůli svému rozměrnému displeji, ale také díky skvělému webovému prohlížeči. A právě to je dalším bodem, který hodlá Nokia vylepšit. Je dobré slyšet, že nespí na vavřínech. Nová verze prohlížeče by se měla naučit pracovat s flashem, kterého je moderní internet plný. Mimo jiné to také znamená, že bude jednodušší přehrát flashové video. Pro praktický příklad nemusím chodit daleko: pokud si tento článek čtete někdy v roce 2008 (nebo spíše 2009) na své nové Nokii s dotykovým displejem, bez dalších pomůcek a dodatečných programů si můžete přehrát i přiložené video z YouTube...

Nokia_E90_screen_69.jpg Nokia_E90_screen_71.jpg Nokia_E90_screen_72.jpg Nokia_E90_screen_73.jpg Nokia_E90_screen_74.jpg Nokia_E90_screen_75.jpg 
Internet v mobilu není pro Symbian S60 3rd pouhou frází a v budoucnosti by mělo být ještě lépe

Dotyková budoucnost

Díky serveru YouTube si můžete prohlédnout video z prezentace novinky na Symbian Smartphone Show. Mě hned v prvních sekundách klipu napadla myšlenka na podobnost s prezentací, kterou nám HTC pouštělo při premiéře svého modelu Touch. O čem to svědčí? Pravděpodobně o tom, že je v dotykových displejích budoucnost, začínají se jimi zabývat i největší výrobci, kteří se jim v minulosti vyhýbali. Zobrazovače s dotykovou vrstvou se objevují u stále více zařízení napříč mobilními platformami a operačními systémy. Když už zde mluvíme o Nokii, jeden z jejích vrcholných zástupců mi ještě před několika měsíci vypočítával důvody, kvůli kterým výrobce dotykové displeje nepoužívá. Pokud mluvím o dotykovém šílenství, nemohu nezmínit jméno Apple iPhone, jehož úspěch byl jistě pro mnohé výrobce inspirací.

Diskuze (16) Další článek: Google Maps oficiálně i na mobilech

Témata článku: , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Dot, Regulující jas, Zpětná kompatibilita, Dotyk, Praktický příklad, Zásadní novinka, Silný trumf