Symbian S60: vyzváněcí profily podle časového plánu

Od představení Symbianu třetí edice, se na trh dostalo velké množství aplikací. Nabídka má ale stále mezery a jedna z nich se konečně zaplnila.

V uplynulém týdnu došlo k představení první aplikace pro systém Symbian OS v9.x, která převezme správu nad přepínáním profilů telefonu, podle časového plánu. Aby toho nebylo málo, téměř současně s ní přichází na trh druhá, stejně zaměřená aplikace. Protože je co porovnávat, podívejme se blíže na oba produkty, na to co nabízí a zda si mohou konkurovat.

Nejprve představím aplikaci SmartProfile od Ultimate Portable Ltd. Tento vývojový tým se nedávno zviditelnil aplikací Ultimate Voice Recorder, jenž jako jedna z mála dovede zaznamenat hovor bez zvukové signalizace. Druhý pohled bude patřit aplikaci Best Profiles společnosti SmartphoneWare, která má jméno nejen na poli softwaru pro S60.

SmartProfile

Aplikace SmartProfile je jednou ze dvou, v tuto chvíli dostupných variant, kterou můžete pro časové plánování profilů telefonu použít. Jako bývalý uživatel obdobné aplikace pro Symbian druhé edice jsem měl představu, s čím program přichází a co nabídne. Po několika minutách jsem byl ale překvapen svým omylem. SmartProfile jde za hranice očekávaného standardu.

Klíčové vlastnosti:

  • aktivace profilů podle časového plánu
  • aktivace profilů podle denního programu v kalendáři
  • aktivace profilů podle lokality
  • jednorázové i opakované plány
  • automatické načtení denního programu kalendáře
  • rozšíření klíčových slov pro aktivaci profilů podle poznámek v kalendáři
  • automatický start programu na pozadí po spuštění telefonu

Pracovní plochu aplikace tvoří seznam vyzváněcích profilů. Každému jsou věnovány dva řádky, první se jménem profilu, druhý s časem posledního plánu. Kdo by čekal možnost vytvářet další profily, editovat je nebo přizpůsobit některá nadstandardní nastavení, bude skutečností zklamán. Časový plán se vytváří ve třech krocích: výběr profilu, času začátku a délky trvání a konečně výběr jednoho ze sedmi kalendářních dnů, ke kterému se plán uloží. Místo zadání délky trvání, bych raději viděl osvědčený způsob zadání času začátku a konce plánu. Použité pojetí je podle mě méně praktické, ale použitelné. Plán může být jednorázový i opakovaný a lze jednoduše kopírovat do dalších dnů. Takto lze rychle vytvořit časový harmonogram na celý týden.

01.jpg 02.jpg 03.jpg
Pracovní plocha • vytváření časového plánu • kopírování na další dny

SmartProfile nezůstává s nabídkou svých funkcí pouze u přepínání profilů, podle předem nastaveného časového plánu. Protože spolupracuje s diářem telefonu, dovede vytvořit plán také podle jeho obsahu. Přitom zohlední časové rozmístění a trvání vašich schůzek.

Téměř za dokonalou považuji myšlenku, kterou se vývojáři programu nezdráhali realizovat. Když zůstanete v dopravní zácpě, musíte se zúčastnit neplánované obchodní schůzky nebo se protáhne pracovní jednání, je celé časové plánování k ničemu. SmartProfile je natolik chytrý, že je připraven aktivovat profil podle lokality, v níž se právě nacházíte.

04.jpg 05.jpg 06.jpg
Přiřazení lokality k profilu • plán automaticky vytvořený podle kalendáře• ona důležitá“ událost nacházející se v kalendáři, kterou SmartProfile převzal

Tuto funkcionalitu se mi nepodařilo vyzkoušet, ani jsem nenašel podrobnější informace o principu fungování. Domnívám se ale, že ho zajišťuje technologie Cell Broadcast, kterou provozuje v České Republice pouze Telefónica O2. Rozhodně jde o zajímavou funkci, která v tuto chvíli nemá konkurenci.

Autor: Ultimate Portable
Platforma: Series 60 3rd edition
Download (testovací verze)
Cena: 9.19€, $9.95

Best Profiles

Kdybych měl stručně přiblížit aplikace Best Profiles, odkáži se na starší produkt pro Symbian OS druhé edice od Psilocu – Extended Profiles. Podobné je nejen ovládání, ale také nabízené funkce i pojetí programu.

Klíčové vlastnosti:

  • aktivace profilů podle časového plánu
  • aktivace profilů podle klíčových slov v kalendáři
  • rozšířené úpravy profilu (tapeta, bluetooth, podsvícení...)
  • rozšíření klíčových slov pro aktivaci profilů podle poznámek v kalendáři
  • aktivace přednastaveného profilu při připojení nabíječky

Na hlavní obrazovce aplikace nečekejte žádná překvapení. Nachází se na ní seznam profilů, které je možné ihned aktivovat, aktivovat ve stanovený čas nebo po uplynutí nastavené doby. Narozdíl od aplikace SmartProfile, zde můžete ocenit možnosti nastavení akcí, které se provedou při změně profilu. Mezi nimi naleznete přehrání zvuku, změnu tapety, volby pro podsvícení displeje nebo spuštění libovolné aplikace.

07.jpg 08.jpg
Možnosti aktivace profilů • rozšířené volby profilu

Také v tomto případě můžete zapojit do plánování plný potenciál aplikace a kombinovat manuální vytváření časových plánů spolu s automatickým, které čerpá z rozvrhu vašeho kalendáře. Tato varianta je ošetřena pomocí klíčových slov, jenž program vyhledává mezi všemi poznámkami v kalendáři. Užijete-li některé v textu pracovní schůzky, Best Profiles se po dobu jejího trvání bude chovat přesně tak, jak nastavíte.

Ani na manuálním nastavení časového plánu nic nepřekvapí. Pod sebou jsou seřazena pole pro zadání dne a času spuštění, požadovaného profilu a pravidel, která se mají uplatnit po vypršení plánu.

09.jpg 10.jpg 
Zadávání klíčových slov • nastavení časového plánu

Závěrem zmíním náročnost na operační paměť telefonu. Ta se podle programu TaskMan pohybuje kolem 400 kB, což je podstatně lepší výsledek, než cca 900 kB v podání konkurenčního SmartProfile.

Autor: SmartphonewareStránka programu: Best Profiles
Platforma:
Series 60 3rd edition
Download (testovací verze)
Cena: 13.79€, $14.95

Diskuzní fórum MobilMania:

Diskuze (7) Další článek: Chystá se luxusní Nokia 8600

Témata článku: , , , Plán, Vyzváněcí profil, Voice record, Profi, Pro +, Profil, PLA, Čas, Pracovní plocha