Symbian S60: zvětšujeme font chytrých telefonů

Aktuální novinkou zasluhující vaši pozornost, je vydání aplikace Font Magnifier. Zastíněn by neměl zůstat ani nově vydaný freeware a další aplikace.

Dejte sbohem zvětšovacím sklům

V našem diskuzním fóru se často setkávám s lidmi, kteří se potýkají s nedostatečnou velikostí standardního písma svých smartphonů. Někdy bývá na vině jemný displej telefonu, na kterém je font opravdu titěrný, jindy zrakové možnosti uživatelů. Těm všem a nejen jim podává pomocnou ruku společnost Psiloc se svojí novinkou Font Magnifier.

00.jpg 01.jpg 02.jpg 03.jpg
Ovládání posuvníky • náhled o výsledné velikosti mnoho neprozradí • nabídka programu • změny se projeví po restartu telefonu

Jde o vůbec první aplikaci, která dovede měnit velikost systémového fontu. K tomu slouží posuvníky, jejichž výchozí poloha je přibližně ve dvou třetinách nastavitelného rozsahu. Uživatel má tedy prostor font nejen zvětšovat, ale i zmenšovat. Ovládání je intuitivní, s volbou správné velikosti by měl pomoci náhled, který lze zobrazit kdykoliv ještě před potvrzením změn. Právě ten bych ale neoznačil právě za povedený. Zobrazená velikost písma je matoucí, a tak je lépe spolehnout se na vlastní odhad. Veškeré změny se projeví po restartu telefonu. Nabídka programu nezapomíná ani na volbu návratu k výchozím hodnotám.

04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg
Zvětšené písmo na levé straně • standardní velikost písma na pravé straně

Autor: Psiloc
Stránka programu: Font Magnifier
Platforma: Series 60 3rd edition 
Download (testovací verze)
Cena: 9.95 €, $13.44

Pojďme tvořit deník textových zpráv

Následující aplikace není tak úplně novinkou a v minulosti již byla na MobilManii okrajově zmíněna. Mě k ní přivádí nejen informace o nedávné aktualizaci a opravě několika chyb, ale také častá potřeba uživatelů uspokojivě řešit zálohu SMS zpráv. Řešení se kupodivu neskrývá pod hlavičkou renomovaného výrobce, právě naopak. Za aplikací SMS Diary stojí jistý Ola Melen. Ten na svých stránkách prezentuje mimo tento, ještě další dva produkty. Programům “bezejmenných“ tvůrců obvykle chybí komerční šmrnc, v praxi se ale ukazuje, že spousta z nich dohání tuto nevýhodu svojí praktičností. Pojďme se blíže podívat, co SMS Diary nabízí.

Aplikace je navržena pro zálohu přijatých a odeslaných zpráv. Výstup je realizován ve formě tří HTML souborů, které jsou koncipovány jako SMS deník. Vytvořené soubory se ukládají do vlastního adresáře na paměťové kartě nebo do paměti telefonu. Za pomocí vestavěného HTML prohlížeče lze vytvořený deník ihned prohlížet. Aplikace nabízí také odeslání souboru prostřednictvím multimediální zprávy nebo elektronické pošty, další možnosti zachycuje screen níže.

08.jpg 09.jpg 10.jpg
Prostředí aplikace • prohlížení deníku • možnosti jeho odeslání

Podívejme se blíže na obsah jednotlivých souborů. První z nich třídí zprávy podle jmen osob, se kterými jste vedli konverzaci. Na levé straně je vždy příchozí zpráva, na opačné potom naleznete odpověď na ni, tedy odchozí zprávu. Další HTML soubor nerozlišuje jednotlivé konverzace, místo toho řadí zprávy pod sebou podle časové posloupnosti. Máte-li rádi statistiky, pak si přijdete na své při čtení posledního souboru. V tabulce uvnitř naleznete nejen počty zpráv odeslaných na jednotlivá telefonní čísla, ale také průměrný počet znaků jedné zprávy nebo celkový počet znaků všech zpráv.

Pro bližší představu, jak tyto soubory vypadají se podívejte sem. Na levém screenu je zachycena statistická část, na pravém jsou zprávy řazeny podle časové posloupnosti. Pro účely prezentace autor upravil soubory do úzkých sloupců, skutečný výstup je však celoobrazovkový a tedy přehlednější.

Autor: Ola Melen
Stránka programu: SMS Diary
Platforma: Series 60 2nd, 3rd edition 
Download 2nd edition (testovací verze)
Download 3rd edition (testovací verze)
Cena: $10.00

Předpověď počasí aneb osobní rosnička v kapse

Následující freeware aplikací potěším také uživatele Symbianu druhé edice (FP2, FP3). Jak název napovídá, Mobile Weather je aplikace zaměřená na předpověď počasí a aktuální informace o něm. Využitelnost těchto produktů závisí na databází měst a jejím, pokud možno širokém pokrytí celého světa. Aplikace využívá služby Yahoo! Weather, a tak je o co se opřít. Pro nás je důležité, že je zahrnuta také Česká a Slovenská republika.

Informace o aktuálním stavu počasí se stahují prostřednictvím datové sítě a to manuálně nebo automaticky, dle nastaveného časového intervalu. Datová náročnost aktualizace jedné lokace je minimální, nevezme si více než 2,5 kB.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg
Prostředí aplikace • manuální aktualizace informací • přehled měst České a Slovenské republiky

Mobile Weather poskytuje o počasí tyto informace: rychlost a směr větru, aktuální teplotu a také čas východu a západu slunce. Ve spodní části obrazovky naleznete dvoudenní předpověď. Zobrazené hodnoty vyjadřují denní minimum a maximum, díky tomu je jejich rozptyl neobvykle široký (až 12°C).

Stránka programu: Mobile Weather for S60 Smartphones
Platforma: Series 60 2nd (FP2, FP3), 3rd edition
Download 2nd edition
Download 3rd edition
Cena: freeware

PowerBoot: startup složka v Symbianu

O utilitě PowerBoot by se dalo zjednodušeně říci, že plní stejný úkol, jako složka“Po spuštění“ v systémech Microsoft Windows. Aplikace, které umístíte do Startup Listu, se spustí krátce po zavedení systému. K naplnění tohoto seznamu je k dispozici přehled nainstalovaných a spuštěných aplikací.

15.jpg 16.jpg 17.jpg

Ocenil bych, kdyby byl jejich výčet rozdělen podle disku, na kterém se nachází. Takto je uživateli předložen zmatečný seznam, ve kterém je třeba chvíli pozorně hledat.

Autor: Wireless Labs Technologies
Stránka programu:
PowerBoot
Platforma:
Series 60 3rd edition 
Download
Cena:
freeware

Gizmo: IM a VoIP klient

Poslední novinka, o které se krátce zmíním, je určena pouze telefonům Nokia N80 Internet Edition a Nokia 95. Je jí volně šířitelný klient pro internetové telefonování a instant messaging se známým jménem – Gizmo. Po instalaci aplikace budete schopni používat stávající nebo nově vytvořený účet. Než začnete Gizmo klienta používat, je výrobcem doporučena (což je v tomto případě samotná Nokia) aktualizace software telefonu.

18.jpg 

Autor: Nokia
Stránka programu: Gizmo
Platforma: Series 60 3rd edition, pouze Nokia N80 IE a N95
Download (postupujte podle instalačních instrukcí)
Cena: freeware

Diskuze (8) Další článek: Nokia zabíjí trh s navigacemi

Témata článku: , , , Nokia N80, Výchozí hodnota, Chytrý, Zvětšené písmo, Fon, F +, Stejný úkol, Font, Telefon