Symbian: výborný alternativní kalendář zcela zdarma

Neutratíme téměř ani korunu. Přehled softwaru zdarma zahájíme novinkami ze světa symbianových telefonů. Hudební soubory můžete poslouchat díky novému přehrávači. Přemýšleli jste, čím otevřít soubor PDF v telefonu? A nakonec návyková hra, která už získala několik ocenění.

Nokia 6680? Nemáme!

Nokia v uplynulém týdnu zarmoutila české příznivce Symbianu, kteří se těšili na jeden z nejlepších smartphonů následujících měsíců. Společně s informací, že do České republiky byla dovezena první a poslední dodávka komunikátoru Nokia 7710, se totiž na veřejnost dostala zpráva, že se k nám nebude dovážet ani očekávaná Nokia 6680. Snad jedinou útěchou může být fakt, že podobné zvěsti nekolují o mladším bráškovi tohoto nadupaného 3G smartphonu – Nokii 6681.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6680 • Nokia 6681

Závidět tak můžeme zahraničním státům, kde bylo v minulém týdnu oznámeno oficiální zahájení prodeje Nokia 6680.

ActiveSync bude i v Symbianu

V synchronizaci smartphonu a PC měl operační systém Windows Mobile před Symbianem obrovský náskok. Tato doba se však chýlí ke konci, protože konsorcium Symbian Ltd. získalo licenci na technologii ActiveSync a bude ji automaticky přidávat do nových verzí svého operačního systému. ActiveSync umožňuje vzdálenou synchronizaci zařízení s Microsoft Exchange Serverem. To znamená, že můžete mít veškeré svoje kontakty, úkoly a záznamy v kalendáři kdykoli u sebe.

Soubor sem, soubor tam

Nedílnou součástí každého smartphonu je v souborový manažer. Zpřístupňuje totiž možnosti, které klasické uživatelské rozhraní nenabídne. Bez možnosti pracovat se soubory podobným způsobem jako na počítači by byl chytrý telefon poloviční. Přehled programů pro rychlou práci se soubory a složkami najdete v tomto článku.

   
SeleQ • FileMan • FExplorer • ProfiExplorer

Havěťoměr na vzestupu

Čas od času se objeví informace o novém viru útočícím na chytré mobilní telefony vybavené operačním systémem Symbian. Aby se však v jednom týdnu objevily dva nebo dokonce tři, to opravdu ještě nepamatuji. Tento týden je proto prvním a věřme, že i na dlouhou dobu posledním. Více informací o všech třech trojských koních najdete zde.

Zrychlete svůj smartphone

Aneb legrace musí být. Na jednom blogovacím portálu se objevil „zaručený“ způsob, jak zrychlit reakce operačního systému Symbian v telefonu. Nevěříte, že to jde? Vyzkoušejte, vždyť příznačný titulek blogu „Symbian Guru“ k tomu přímo vybízí (český překlad).

OggPlay 1.6.4

Aktualizace se dočkal výborný program OggPlay určený pro přehrávání hudebního formátu OGG v mobilních telefonech. Kromě tvorby playlistů z přehrávaných skladeb nyní plně podporuje i MMF (Multi Media Framework) mobilní zařízení (Nokia 6600, 6630 atd.). Na své si přijdou i majitelé tzv. non-MMF telefonů (Siemens SX1, Sendo X atd.). Jako třešnička na dortu jsou nabízeny skiny a možnost jejich tvorby. Program je vyvíjen dobrovolníky a je dostupný zcela zdarma.

  
Splash screen • lokální menu • prohledávání disku • přehrávání

Autor: Leif H. Wilden (stránka programu)
Download (MMF)
Download (non-MMF – verze 1.0.4)
Cena: zdarma

Papyrus beta

Papyrus je zatím méně známý program nahrazující v mobilním telefonu klasický kalendář. Už na první pohled má však velký potenciál dostat se mezi špičku. Při pohledu na obrázky vás do očí uhodí jistá podobnost s operačním systémem Windows Mobile. Opravdu je tomu tak, ale vzhled je také jediné, co má Papyrus s tímto systémem společného. Jinak jde o velice kvalitní klient pro symbianové smartphony. Jako největší výhodu vidím okamžitý přehled o záznamech v kalendáři při měsíčním zobrazení. Stačí se podívat na miniaturní osu u každého dne.

Betaverze, která je volně dostupná ke stažení, je navíc naprosto zdarma. Jedinou podmínkou je nutnost registrace v diskusním fóru společnosti SBSH Mobile.

 
Měsíční přehled • týdenní přehled • přehled dne • editace položky

Autor: SBSH Mobile Software (stránka programu)
Download
Cena: zdarma

Adobe PDF Reader LE 1.0

Formát PDF je dnes už standardem používaným denně pro přenos dokumentů. Aby jej společnost Adobe ještě více rozšířila, nabízí nyní zdarma ke stažení čtečku těchto dokumentů – program Adobe PDF Reader určený pro chytré mobilní telefony. Ačkoliv je k dispozici jen verze pro Nokii 6680, měl by fungovat i na Nokii 6630; i když při našich testech jsme se u tohoto modelu potýkali s problémy. Testování na 7610 bohužel dopadlo negativně a obávám se, že podobně tomu bude i u starších modelů.

  
Oficiální obrázky společnosti Adobe (další si můžete prohlédnout zde)

Autor: Adobe Systems (stránka programu)
Download
Cena: zdarma

Super Miners 1.0

V minulém dílu seriálu jsme informovali o betaverzi nového produktu společnosti Infinite Dreams. Neuplynulo však ani sedm dní a na světě už je oficiální verze této vynikající hry. Pokud jste se ještě nerozhodli a váháte, vyzkoušejte testovací verzi, z níž jsou odstraněny všechny chyby předchozího stádia beta.

 
Splash screen • hlavní menu • nastavení • hra (betaverze)

Autor: Infinite Dreams (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 9,98 $

Frozen Bubble 0.93

Software vydávaný pod licencí Open Source je v poslední době docela populární. A to nejen díky ceně a možnosti editace kódu, ale také kvůli tomu, že každý z vývojářů podílejících se na aplikaci se snaží, aby byla co nejlepší. Velice podařeným výsledkem je i hra Frozen Bubble. Úkolem je poskládat vedle sebe tři kuličky stejné barvy. Jakmile se všech zbavíte, postupujete do dalšího kola. I když skončíte, hra pokračuje od stejného kola a nemusíte znovu na začátek. Já jsem skončil u 53. úrovně a ani tento výsledek jistě není finální. Pro volné chvíle mohu jen doporučit. Kvalitu mj. dokazuje druhé místo ve vývojářské soutěži NewLC OpenSummer Competition.

 
Splash screen • hlavní menu • hra • hru je možné uložit

Stránka programu
Download (Series 60 v2.0 – Nokia 6600, 7610, 6630,…)
Download (Series 60 v1.2 – Nokia 3650, N-Gage, Siemens SX1,…)
Download (zdrojový kód)
Cena: zdarma

Diskuze (11) Další článek: Sagem skončí, místo něj bude Safran

Témata článku: , , , , , Nokia 3650, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6680, Nokia 6681, Nokia N-Gage, Siemens SX1, Frozen Bubble, Žďár, PDF Reader, Papyrus, Obrovský náskok