T-Mobile 3G v Českých Budějovicích, „4G“ zrychluje

Obyvatelé jihočeské metropole se mohou radovat z rychlého internetu v mobilu. T-Mobile potěší také všechny uživatele Internetu 4G, zdvojnásobí jim rychlost.

O tuzemské 3G síti by se dalo říct pověstné „lepší později, nežli později“. Po dlouhých letech zaostání za okolním světem se situace konečně začíná měnit k lepšímu. Každý týden hlásí alespoň jeden z operátorů rozšíření pokrytí sítě třetí generace a tentokrát se ozval T-Mobile. Magentový operátor včera oznámil spuštění 3G sítě v Českých Budějovicích. Nutno ovšem podotknout, že T-Mobile zaostává nejvíce, jelikož vysokorychlostní mobilní přístup k internetu mají jen obyvatelé Prahy, Plzně a Brna.

Operátor uvádí, že pokrývá 95 % obyvatel jihočeské metropole a láká zákazníky k vyzkoušení v praxi. Paušálistům nabízí zvýhodnění Surf+ či Surf&Mail+ na měsíc zdarma, Twisťákům pak Twist Surf+ na dva týdny bez poplatku. Ovšem pozor, nabídka platí pouze pro první aktivaci balíčků. T-Mobile využívá technologii od společnosti Nokia Siemens Networks, která je založena na standardu HSPA a teoreticky umožňuje datové přenosy s rychlostí až 14,4 Mbit/s pro download.

To je samozřejmě dobře, drtivá většina v současnosti prodávaných chytrých mobilů zvládá HSDPA 7,2 Mbit/s, takže v tomto ohledu je T-Mobile připraven i do budoucna. Co ale patří minulosti jsou výše zmíněné datové balíčky pro surfování z mobilu, které jsou pro 3G síť naprosto nedostatečné. Za prvé jsou drahé, za druhé mají velmi nízký FUP a za třetí ani nepokrývají veškerý datový provoz. Jak O2, tak Vodafone nabízejí mnohem lepší poměr ceny a výkonu.

Klepněte pro větší obrázek
Nejslabší datová nabídka na trhu, T-Mobile slibuje nové tarify ještě v létě

Pokud máte T-Mobile a bydlíte mimo čtveřici výše uvedených měst, nezoufejte. Během léta budou 3G služby i v dalších krajských městech. Do konce září si rychlé mobilní surfování vychutnají obyvatelé v Olomouci, Pardubicích, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Liberci, Ostravě a Karlových Varech. Na konci roku by měly být pokryty celkem tři desítky měst.

3G ještě není všude a 4G už zrychluje

Než se dostaneme dále, je na místě vysvětlení pojmů. T-Mobile postavil před lety naprosto nekompatibilní síť třetí generace UMTS TDD a datové služby poskytované jejím prostřednictvím pojmenoval trochu samolibě 4G. O žádnou síť čtvrté generace ale samozřejmě nejde, dlouho však byla pro operátora skvělou výmluvenkou, proč nezavádět skutečné 3G. Po letech přešlapování se T-Mobile odhodlal postavit 3G síť UMTS FDD, do které se umí telefony přihlásit. Kdo užívá Internet 4G od T-Mobile, ten nyní dostane za svůj peníz více. Operátor totiž zdvojnásobil rychlost připojení, přísné FUP limity ale zůstaly. Tarify pro Internet 4G zobrazuje přehledně následující tabulka.

Tarifod 1. července (kbit/s)do 1. července (kbit/s)měsíční FUPcena
downloaduploaddownloadupload
Internet Basicaž 1024až 256až 512až 1282 GB478,80 Kč
Internet Standardaž 1024až 256až 512až 1285 GB838,80 Kč
Internet Premiumaž 2048až 512až 1024až 25610 GB1 198,80 Kč
Twist Internetaž 1024až 256až 512až 1285 GB850 Kč
Twist Internet Liteaž 1024až 256až 512až 1280,5 GB249 Kč

 

Diskuze (48) Další článek: Prohlédněte si Nokii N8 a Symbian^3 (video)

Témata článku: , , , , Datová nabídka, MOBI, T - Mobil, Český, Mobil, UMTS TDD, T Mobil, Měsíční fup