T-Mobile a SpaceX uzavřeli partnerství. S jejich chystanou sítí chytíte signál v mobilu přímo z vesmíru

V České republice jsme v posledních letech zvyklí na kvalitní pokrytí mobilními sítěmi, jelikož se lokálním operátorům podařilo pokrýt přes 90 % našeho území. Ne všechny země se ale mohou chlubit takových výsledkem, o čemž by mohly vyprávět Spojené státy americké. I dnes v době pokrývání 5G sítěmi a rychlou konektivitou se zde nachází téměř 2 miliony čtverečních kilometrů bez mobilního signálu.

Klepněte pro větší obrázek
CEO amerického T-Mobilu Mike Sievert a šéf SpaceX Elon Musk představili společné plány na poskytnutí signálu pro smartphony i v místech, kde to dosud nebylo možné (obr.: T-Mobile)

To se však možná změní díky překvapivému partnerství amerického T-Mobilu a vesmírné společnosti SpaceX Elona Muska. Firmy během tiskové konference oznámili, že satelity Starlink, které dnes dokáží pokrýt internetem i nedostupná místa bude možné použít jako poskytovatele mobilní sítě T-Mobile, a to kdekoliv na území USA. Překvapivé je to, že k pokrytí bude použito používané Mid-band PCS spektrum, a to v běžně podporovaném pásmu band n41 běžící na frekvenci 2,5 GHz.


Nejoblíbenější smartphony

Apple iPhone 15 Pro 128GB Apple iPhone 15 Pro 128GB
nabízí 90 obchodů za ceny od 25 390 Kč
Porovnat ceny
Apple iPhone 13 128GB Apple iPhone 13 128GB
nabízí 84 obchodů za ceny od 14 122 Kč
Porovnat ceny
Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 8GB/256GB Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 8GB/256GB
nabízí 68 obchodů za ceny od 7 062 Kč
Porovnat ceny
Apple iPhone 15 128GB Apple iPhone 15 128GB
nabízí 88 obchodů za ceny od 19 410 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené smartphony


SMS zpráva či hovor i tam, kde to dosud nešlo

Nově se tak ke Starlinku budou moci připojit uživatelé i běžným mobilním telefonem, který mají dnes v kapse. Ať už uživatel bude v uprostřed nehostinného Death Valley či v horách Great Smoky Mountains, kde nejsou po pokrytí běžnými sítěmi ani památky, bude moci psát a přijímat SMS zprávy. U toho však síť neskončí, v plánu je služby rozšířit také o volání a internetovou konektivitu, a to až s rychlostí 2 Mb/s.

Elon Musk slíbil, že podpora sítě T-Mobile bude spuštěna s druhou generací satelitů Starlink, které budou vypuštěny na orbitu již brzy. Ty budou vybaveny fázovými anténami, které budou schopny kompenzovat rychlosti pohybu po oběžné dráze a zajistit stabilní spojení se zařízením dole na zemi. První beta testování sítě započne již příští rok a pokud vše půjde jak má, už v roce 2024 by měla být síť spuštěna do komerčního provozu. 

Obě společnosti na konferenci zdůraznili, že satelitní síť nemá být náhradou klasické pozemní sítě, ale redundantní sítí, která bude využita v místech bez tradičního pokrytí nebo jakožto záložní síť v případě výpadku běžné pozemní infrastruktury.

Představení sítě SpaceX a T-Mobilu:

Zdroj: T-Mobile, Via GSMArena

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (18) Další článek: Kompaktní top model znovu na scéně. Sony Xperia 5 IV má víc fotovychytávek a konečně i bezdrátové nabíjení

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , Síť, Partners, Česká republika, Partnerství, Mobilní síť, T Mobil, Signál