T-Mobile chce rozjet 5G síť už v roce 2020. Nabídne i obdobu Siri a chytré brýle

V loňském roce předvedl Deutsche Telekom na berlínském veletrhu IFA veřejný test 5G sítě. Na právě probíhajícím veletrhu MWC se německý/nadnárodní operátor rozpovídal o budoucnosti 5G sítí. Kromě tohoto tématu překvapil i plány na vývoj vlastní chytré asistentky Magenta a chytrých brýlí.

Olympijské hry v Pchjongčchangu byly první veřejnou akcí, která byla pokryta sítí 5G, technickou podporu zajišťoval Samsung ve spolupráci s Intelem. Nyní vychází najevo, že Intel spolupracuje na uvedení 5G sítí také s Deutsche Telekom, koncoví zákazníci (vč. těch českých u T-Mobilu) by se této technologie měli dočkat už v roce 2020.

 

Hlavní výhodou 5G sítí bude mnohem větší přenosová rychlost (až 20 Gbit/s) a nižší odezva.

 

Deutsche Telekom na MWC uvedl, že intenzivně pracuje na uvedení 5G sítí do provozu a pochlubil se, že na území Německa loni položil přes 40 tisíc kilometrů sítí optických kabelů, letos přibude dalších 60 tisíc kilometrů. Po celé Evropě DT položil přes 700 tisíc km optiky. Současně německý operátor započal s úpravou stávajících LTE vysílačů pro přechod na 5G sítě.

Letadla a rozšířená realita

Ve spolupráci s Imarsant a Nokií společnost Deustche Telekom chce dostat rychlý internet také do letadel. Evropská síť European Aviation Network je složena ze 300 vysílačů umístěných po celé Evropě, vč. čtyř v ČR, a satelitů na oběžné dráze země. Na začátku února byla ukončena testovací fáze a brzy tak síť EAN (s rychlostí až 75 Mbit/s) bude uvedena do provozu. Mezi prvními partnery, kteří do svých letadel tuto síť nasadí, má patřit British Airways.

Podobně jako Amazon, Google nebo Apple, tak i Deutsche Telekon vyvíjí vlastní chytrý reproduktor s chytrou asistentkou Magenta, prostřednictvím které bude brzy možné ovládat chytrou domácnost. Vývoj prvního reproduktoru by měl být dokončen v létě letošního roku.

Se společností Zeiss DT zase spolupracuje na vývoji chytrých brýlí, které dokáží uživatelům zprostředkovat rozšířenou realitu (AR). Bližší podrobnosti či specifikace však zatím neznáme.

European Aviation Network v akci:

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (17) Další článek: Vodafone a Nokia postaví LTE síť na měsíci. Prohlédli jsme vysílač i dva jeho uživatele

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , Loňský rok, British Airways, Rychlý internet, Sít, Oběžná dráha, Amazon GO, Chytrá brýle, Obdoba,