T-Mobile dál vylepšuje LTE, na FUP limity nesáhne

SingleRAN, LTE na 2 100 MHz, nové BTS, VoLTE, pokrytí celé ČR, to všechno nás už brzy čeká. Data ale zůstanou drahá, FUP limity se navyšovat nebudou.

Nedávno se nám T-Mobile nezvykle otevřeně rozpovídal o LTE, operátor nám prozradil kolik má vysílačů, jaké území pokrývá a neposlední řadě také jaké procento zákazníků využívá jeho nejrychlejší datovou síť. Pro připomenutí – v červnu to bylo jen zhruba 5 %, což je zatím hodně málo, nejvíce zákazníků stále „sviští“ na 3G. Od té doby operátor ohlásil pár dalších zajímavých datových novinek, proto jsme se rozhodli na první článek navázat a položili datovým specialistům T-Mobilu pár otázek.

  • Jaká je střednědobá strategie T-Mobilu – jak to operátor s daty vidí v horizontu pěti let?

Odpověď: Co se týká trendu, obecně můžeme konstatovat, že provoz poroste exponenciálně, trendem ve službách bude video (streaming, on demand atp.). Určitě poroste počet zařízení, které se do sítě budou připojovat, očekáváme rozvoj internetu věcí. Se zvyšujícím se počtem zařízení a připojením domácností očekáváme větší poptávku a využitelnost sdílených dat.

Teoretické rychlosti mobilních sítí porostou, ovšem jejich využitelnost bude již menší. Předpokládáme vznik nových specializovaných služeb, digitalizaci státní správy, s tím související poskytování služeb bez nutnosti čekat ve frontách u přepážek. Dále se budou se rozvíjet služby, které jsou nyní na začátku nebo ještě těžce dostupné domácnostem: ehealth, chytré domácnosti, placení mobilem atd.

  • Velkou novinkou v síti T-Mobilu je implantace Single RAN, která mimo jiné zákazníkům zpřístupní LTE v pásmu 2100 MHz. Operátor zprávu zveřejnil na začátku září, přičemž ještě do konce roku má být technologie na 350 BTS. Jaký přínos bude mít z novinky zákazník?

Odpověď: V podstatě to znamená, že operátor má (bude mít) jednoho dodavatele na mobilní technologii 2G, 3G, LTE. Pro T-Mobile to je firma Huawei. Zjednodušeně řečeno bude potřeba pouze jeden box, který obslouží 3G a LTE (do budoucna i 2G). Jedná se univerzální řešení z pohledu architektury rádiové sítě. Řada zákazníků získá LTE pokrytí o 1 – 1,5 roku dříve. Pokrytí na frekvenci 2100 MHz bude sloužit jako kapacitní vrstva pro lepší zákaznickou zkušenost a rychlejší síť. Technicky to znamená, že T-Mobile vlastní frekvenční příděl 20MHz ve frekvenci 2100 MHz a ve většině měst využívá pouze 10MHz pro 3G. Proto po vyměnění HW můžeme na zbylých 10MHz spustit LTE.

Klepněte pro větší obrázek
Aktuální pokrytí T-Mobilu si můžete zkontrolovat zde (obr.: t-mobile.cz)
  • Nedávno jsme se také zaznamenali, že T-Mobile rozšířil množinu smartphonů, se kterými lze využívat technologii VoLTE. Požádali jsme proto o popis výhod pro zákazníka, ale i vysvětlení jak to chodí, pokud má podporovaný telefon jen jedna strana.

Odpověď: VoLTE přináší tyto výhody: vyšší kvalita hlasu, potlačení ruchů z okolí, rychlejší sestavení hovoru, přibližně 2 sekundy, nižší spotřeba baterie díky hovoru přímo v LTE – není nutno přepínat se do 2G/3G a možnost současně používat data a telefonovat. Pokud mají obě volající strany VoLTE, můžou se radovat ze všech výhod. Pokud má např. volající strana VoLTE a druhá je na 3G (HD Voice), volající využije všechny výhody, pro volaného je relevantní vyšší kvalita hovoru díky HD Voice kodeku. Část hovoru VoLTE - ústředna sestaví rychleji, od ústředny k volanému standardně rychle jako v 3G. Jak VoLTE tak HD Voice ve 3G nabízíme stále jako jediný operátor v ČR.

  • Poslední otázka se týkala „pokrývacích“ plánů na zbytek letošního roku a rok 2016.

Odpověď: Aktuálně máme spuštěných 2300 LTE vysílačů, do konce roku plánujeme mít spuštěných až 3700 vysílačů. V roce 2016 plánujeme dokrýt většinu lokalit, kde ještě LTE nebude. Současně probíhá v mnoha okresech konsolidace sítě na společnou sdílenou síť s O2, kde se obecně zvýší počet vysílačů oproti současnému stavu. Projekt sdílení sítí bude probíhat až do roku 2017.

Data mají cenu zlata

Všechno to zní moc hezky, ale z pohledu zákazníka samozřejmě zůstává klíčovým prvkem cena dat. I na zvyšování datových limitů jste se tudíž ptali, ale tuto otázku operátor ponechal bez jasné odpovědi. Je tak nad slunce jasné, že přes všechna síťová vylepšení nemůžeme spoléhat na to, že operátor bude v dohledné době také navyšovat FUP limity.

Na vyšší FUP si člověk snadno zvykne (z Twitteru):

Tento stav jsme ostatně na MobilManii už před časem predikovali a klidně si znovu tipneme, že u všech tuzemských operátorů bude ještě hodně dlouho platit, že kdo chce surfovat plnou rychlostí, například po vyčerpání standardního limitu 1,5 GB, který je součástí „flatového“ tarifu, ten si bude muset připlatit.

Stačí vám 1,5 GB měsíčně?

Diskuze (55) Další článek: HTC A9: Tchajwanci nám chtějí na konci září vyrazit dech

Témata článku: , , , , , , Univerzální řešení, F +, Limit, Podporovaný telefon, Ústředna, On Demand, T - Mobil, První článek, Jediný operátor, MOBI, Mobil, Kvalita hovoru, Frekvenční příděl, T Mobil