T-Mobile dnes spouští MMS - známe všechny podrobnosti

T-Mobile dnes jako první mobilní operátor v České republice spouští službu multimediálních zpráv MMS. Ačkoli informace budou oficiálně k dispozici až po poledni, na MobilManii si je můžete přečíst už nyní.

T-Mobile dnešním dnem spouští službu multimediálních zpráv MMS. Tušili jsme to už od neděle, když přišla pozvánka na dnešní tiskovou konferenci, na které byl vyobrazen Sony Ericsson T300. Oficiálně jsme ale tuto informaci obdrželi od tiskového oddělení T-Mobilu až včera a na infolince bylo hned možné zjistit další podrobnosti. Patrně ale jen do chvíle, než T-Mobile zavedl naprosté informační embargo. V deset večer jsem ze zákaznické linky nedostal jinou větu než „Tato služba se připravuje ...“

Ale přesto se mi podařilo získat kompletní podrobnosti k nové službě, které T-Mobile oznámí nejspíš až na odpolední tiskovce.

Jak vypadá taková MMS?

Ememesky u T-Mobilu nabídnou standardní služby: ve zprávách budete moci posílat kromě textů i barevné fotografie, zvukové nahrávky a v budoucnu dokonce i video. MMS lze posílat na jiný telefon nebo na e-mailovou adresu. MMS je možné zaslat i na mobily, které tuto technologii nepodporují, anebo i do sítí jiných operátorů. Těmto uživatelům přijde obyčejná textová zpráva s upozorněním, kde si multimediální ememsku mohou na Internetu vyzvednout.

  
 

Obrázky byly sejmuty z Nokie 7650. Kromě ní v současnosti plně podporuje MMS pouze Sony Ericsson T68i (ideálně s digitálním fotoaparátem CommuniCam). Nokia 3510 má sice také ve výčtu svých funkcí multimediální zprávy, dokáže je ale pouze přijímat a navíc má černobílý displej a výsledný dojem není příliš multimediální.

Jaké telefony s MMS očekáváme? Brzy by se měl objevit Sony Ericsson T300 a komunikátor P800, očekává se, že Siemens představí model S55, Panasonic novinku GD87, na cestě jsou také Nokie 7210 a 6610. To je ale zatím všechno.

MMS u T-Mobilu

Za využívání MMS u T-Mobilu se neplatí žádné aktivační poplatky ani měsíční paušály. Službu MMS mohou využívat všichni: zákazníci s tarifními programy i uživatelé předplacenek Twist. To je rozdíl oproti Eurotelu, který MMS nabídne zatím pouze tarifním zákazníkům.

Jednu MMS lze z telefonu poslat až třem příjemcům, platíte pochopitelně za každého z nich. Maximální garantovaná velikost zprávy je 30 kB, což je v praxi dostačující. Stejně jako u SMS lze v telefonu při odesílání nastavit platnost zprávy, po kterou zůstane v MMS centru.

Pokud budete mít telefon T-Mobilu s podporou MMS, ememesku dostanete úplně stejně jako běžnou textovku. Včera MMS přišla asi za dvě minuty po odeslání. Po otevření se zobrazí obrázek, automaticky se přehraje zvuk.

Jestliže ale máte mobil, který MMS nepodporuje, nebo využíváte služeb jiného operátora, včetně Eurotelu, místo multimedialit přijde pouze obyčejná SMS s popisem, kde si obrázek (zvuky bohužel tady nejsou podporovány) můžete vyzvednout. Bude to v t-zones, v sekci MMS, do které budou mít přístup i neregistrovaní uživatelé. Ememeska bude chráněna heslem, které příjemce také obdrží ve zprávě.

MMS bude k dispozici i na wapových stránkách t-zones, v sekci Email a více. Tímto kanálem je ale vyzvednete pouze v případě, budete-li se připojovat prostřednictvím wapové brány T-Mobilu.

Ememesky ale lze posílat také na e-mailové adresy a v takovém případě přijdou každému. Multimediální prvky, obrázky a zvuky budou v příloze e-mailu.

Co je potřeba pro MMS?

  • Mobilní telefon s podporou MMS
  • Mít aktivní službu MMS
  • Mít aktivní službu GPRS

Totéž potřebujete pro příjem MMS zpráv. Pouhý telefon pro příjem nestačí, MMS musí být aktivovány. Je to ale zdarma.

MMS (i GPRS, pokud nemáte) si musíte aktivovat prostřednictvím infolinky 4603. Potom je nutné nastavit telefon. Nemusíte se s tím trápit ručně, stačí poslat na číslo 4603 patřičně formulovanou SMS. Pokud vlastníte Nokii 7650, napište do ní MMS N, v případě Sony Ericssonu T68i do textovky přijde MMS E. Za chvíli přijde textovka s nastavením, které potvrzením uložíte do telefonu.

Pokud se vám ale chce, MMS můžete nastavit i ručně:

Jméno profilu: TM CZ MMS 
Datový nosič: GPRS 
APN: mms.t-mobile.cz 
Uživatelské jméno: mms 
Heslo: mms 
IP adresa: 10.0.0.10 
Domácí stránka: http://mms

To nejdůležitější: cena

Příchozí ememesky jsou u T-Mobilu stejně jako u Eurotelu zdarma. Výjimkou budou pouze různé informační služby, které budou posílat počasí, zprávy a podobné informace. Zatím ale neexistuje žádná taková nabídka.

Za odeslanou SMS zaplatíte deset korun včetně DPH, tedy stejně jako u Eurotelu. Je to však jen zaváděcí cena platná do konce října, poté bude sazebník rozdělen podle velikosti MMS. Za zprávu plnou obrázků a zvuků tak zaplatíte více než třeba za malé logo. Ceny, které budou platit od listopadu, ale neznáme. Pokud si vyžádáte potvrzení o doručení MMS, zaplatíte za něj 0,53 Kč. RadioMobil však negarantuje, že tato služba bude vždy stoprocentně funkční.

To jsou ale všechny poplatky, za nic jiného - například za dobu přenosu zprávy - už neplatíte.

Ačkoli by služba podle informací z infolinky měla fungovat až ode dneška, již včera bylo možné MMS aktivovat, nastavit telefon a posílat zprávy. V noci však T-Mobile posílání MMS zarazil a je pravděpodobné, že se čeká až na oficiální spuštění, které může být až po tiskové konferenci.

A teď řekněte: kdo byl první?

Eurotel už čtrnáct dnů masíruje veřejnost mohutnou reklamní kampaní, aby „otevřela oči“. Není se tak čemu divit, že se T-Mobile naštval a prvenství Eurotelu vyfoukl doslova před nosem - o pouhé dva dny. I když ale ani to není jisté: podle infolinky Eurotelu totiž bylo jeho MMS aktivní již včera.

Komplikovanější už to opravdu nemohlo být - kdo byl tedy první? Eurotel, který začátkem července spustil veřejné testování, který spuštění komerční služby ohlašoval na 30. srpna a nakonec ji prý pustil o tři dny dřív? Anebo T-Mobile, který nic neohlašoval předem a bez dlouhých slibů a čekání MMS spouští právě dnes?

Anebo ... není to nakonec úplně jedno?


Co dalšího byste chtěli vědět o MMS u T-Mobilu?

Pokud máte k této službě nějaké otázky, napište je do diskuse pod článkem. Na vybrané věci se zástupců T-Mobilu zeptáme na tiskové konferenci. Odpovědi najdete brzy po jejím skončení v novém článku.

Diskuze (113) Další článek: Siemens x35: aktivujte si servisní menu svépomocí

Témata článku: , , Nokia 3510, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T68i, T Mobil, Podrobnost, Mobil, MOBI, Veřejné testování, MMS, Nejdůležitější cena, T - Mobil