T-Mobile G1: první český test prvního Androida

Nejprodávanější mobil amerického T-Mobilu dorazil do ČR. První a zatím jediný svého druhu. Uchvátil nás? Ale především: uchvátí vás?

Android: to je oč tu běží

Konečně se dostáváme k tomu nejzajímavějšímu, k operačnímu systému Android. Podobně jako u iPhonu se i u Androida můžete vydat jednou ze dvou cest. Na rozdíl od iPhonu je ale nemusíme rovnou označovat za legální a nelegální (JailBreak). Android totiž v rámci „bezpečnostních opatření“ zamezil podobně jako iPhone přístup k některým funkcím, uživatel tak například nemůže standardně ukončovat běžící aplikace pomocí správce úloh, zasahovat do některých nastavení (například rotace displeje), nebo pořizovat screenshoty obrazovky. Vše lze samozřejmě vyléčit a souvislosti s Androidem se mluví o tzv. root přístupu. V podstatě jde o změnu přístupových práv k systémovému adresáři z pouhého čtení na čtení/zápis. Tuto proceduru pak lze obvykle vykonat během několika minut, pomocí G1 připojeného přes Wi-Fi, jistou aplikaci a telnetový klient v počítači. Rozhodně vám však takový postup nebudu doporučovat, dle zkušeností uživatelů navíc pokřivený systém nenarovná ani u konkurence všemocný hard-reset. Tedy opatrně!

Android nemůže (podobně jako mnoho dalších) zapřít inspiraci iPhonem. Hlavní obrazovka se skládá ze tří samostatných obrazovek, které si můžete kompletně přizpůsobit svému. Různě umístit zástupce na nejvyužívanější aplikace, vytvářet adresáře s dalšími programy a konečně využívat i tzv. Widgety. Jde (jak jinak než) o mini aplikace typu vyhledávací políčko Googlu, hodiny nebo rámeček s obrázkem. Widgety však momentálně nepřibývají, očekává se vydání vývojového prostředí pro jejich tvorbu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stavové informace uzamčeného displeje a základní plocha systému. Nahoře vidíte widget vyhledávače Google, dole je jakési držadlo hlavního menu. Zatáhněte za něj a objeví se roleta s dalšími ikonami
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tady vidíme následky stisknutí hardwarové klávesy Menu. Na druhém snímku je shora stahovaná roleta notifikací. Třetí obrázek ukazuje možnosti úpravy plochy

Vedle hlavní plochy nabízí Android výsuvnou nabídku. Jde o kompletní seznam ikon – zástupců – na všechny standardní i doinstalované aplikace. Při přesunu na plochu (klepnout na ikonu, držet prst, nabídka zmizne a umístit ikonu na plochu) zůstává zástupce i nadále v hlavní nabídce. Navíc zde nelze vytvářet například adresáře, do kterých by bylo možné tématicky podobné aplikace řadit.

Obdobně jako u iPhonu se také uživatel nemusí starat o zavírání běžících aplikací. Moderní systémy si údajně tyto problémy řeší samy automatickým ukončováním při nedostatku paměti a podobně. Nicméně striktní ukončení se hodí a jen výjimečně současné aplikace pro Android toto ve své nabídce nabízí. A jak jsem psal výše, existující správce běžících aplikací neumožní aplikaci ukončit bez root práv.

Otázka rychlosti a stability patří u nových systémů k těm nejčastějším. I přes první zkazky amerických uživatelů plné nestability, tuhnutí a resetů jsem se snažil k Androidu přistupovat bez předsudků a vyplatilo se. Verze 1.1, kterou jsem testoval, zřejmě urazila velký kus kupředu a za dobu testování jsem nebyl nucen restartovat ani jednou. A to jsem G1 rozhodně nešetřil. Také rychlost považuji za velmi slušnou, ať už při spouštění nejrůznějších aplikací (jsou napsány v Javě), tak i v internetovém prohlížeči a dalších činnostech.

Aplikace pro Android zastřešuje online obchod Market. Jde o jediný způsob, jak G1 obohatit o aplikace, instalace například z počítače podporována není. Market se velmi podobá Apple App Store z iPhonu. Musím říci, že mne nabídka dostupných aplikací mile překvapila a co víc, drtivá většina je zcela zdarma. Instalace probíhá po stisku tlačítka na pozadí a následně můžete ihned aplikaci využívat. Při výběru aplikace vždy pečlivě čtěte její nároky, některé například vyžadují již zmiňovaný root přístup. Telefon vás před instalací také vždy upozorní, jaké systémové nároky má instalovaná aplikace. Například, že vyžaduje přístup k internetu přes mobilní datové přenosy, bude využívat lokalizační funkce a podobně. Zatím chybí komplexnější aplikace, povětšinou jsou to jednoduché utilitky, ale i tady dejme Androidovi šanci, jsme teprve na začátku. Již nyní se například špitá o plnohodnotné navigaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zkoušet už dnes můžete dlouhé hodiny. Aplikací jsou spousty, jsou nevelké, a tak jsou stažené v okamžiku

Témata článku: , , , Apple iPhone 4GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Pro, T-Mobile G1, T-Mobile MDA Vario, T-Mobile MDA Vario IV, Open Handset Alliance, MS Exchange, Test, Humanoidní robot, Zhasnutý displej, Emailová komunikace, Hard reset, Kapacitní princip, Ztělesnění, Malá velikost, Držadlo, První android, Komunita uživatelů, Dodatečná úprava, #Android