T-Mobile G1 živě, aneb Android v pohybu

V New Yorku na premiéře G1 jsme nebyli, ale je tu internet. Sesbírali jsme nejlepší videa, na kterých poznáte, co je Android.

Dneska to tady bude jako na blogu – samé YouTube video. V současnosti je to pro nás jediná možnost, jak se podívat na reálné záběry žhavé novinky jménem T-Mobile G1. Do New Yorku na premiéru jsme to měli daleko, takže proč nevyužít největšího videoskladiště na internetu? Firemní prezentace jste si mohli prohlédnout už včera v našem preview, víte tedy, jak to má vypadat v ideálním světě počítačové grafiky a dnes se podíváme, jak běhá Android v reálu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
T-Mobile G1 živě: otevřený, přihnutá spodní část, detail mechanismu otevírání, a fotoaparát. Více najdete ve fotogalerii serveru Engadget.com (bílá a černá varianta)

Na prvním videu předvádí některé funkce G1 chlapík, který stál na pódiu při jeho úterní premiéře – Andy Rubin, ředitel pro mobilní platformy Google. Vidět můžete webový prohlížeč, jeho ovládání pomocí displeje i trackballu, zoomování textu a zoomovat se bude i ve Street View apliakce Google Mapy.

Ve videu, které jsem odkazoval už včera, uvidíte možnosti úprav trojité pracovní plochy a přidávání widgetů (chcete-li miniaplikací). Až bude Eric z HTC zelenou stopou spojovat šedé body, nehraje si, ale nastavuje bezpečnostní zámek. Ano, znovuzapnutí přístroje není chráněné kódem, ale specifickým obrazcem. Po obhlídce hardwaru uvidíme také hudební přehrávač.

Obdobnou prezentaci (tentokrát je to méně kvalitní záznam projekce) uvidíte i v následujícím videu. Doporučuji přeskočit rovnou do půlky, uvidíte lupu ve webovém prohlížeči, klasického Pac-mana a na samém konci kratičkou prezentaci funkce vestavěného elektronického kompasu. Zajímavé je, že zatímco u Nokie Navigator kompas funguje ideálně, když je telefon vodorovně a displejem vzhůru, G1 je v poloze svislé...

Dále tu máme obhlídku hardwaru pořízenou redaktory webu www.phonescoop.com. Za vidění stojí zejména pomaličku a několikrát zopakované otevření a zavření té zajímavé houpačkové konstrukce.

Už na premiéře G1 padla zmínka o aplikaci jménem Android Shop Savvy – jde o možnost použít vestavěný fotoaparát jako scanner čárových kódů a následné zpracování dat, vyhledání nejrůznějších podrobností o zboží a informaci o cenách. Program zřejmě umí pracovat i se zeměpisnou polohou zařízení, protože vedle e-shopů nabídne i kamenné obchody v okolí. Něco takového samozřejmě vyžaduje propracovanou databázi, což Google v USA má, ale u nás si zatím můžeme nechat zajít chuť. Na následujícím videu konečně vidíme tuhle aplikaci v reálu. Skenování kódů jsem si osobně vyzkoušel už v několika mobilech a musím říct, že G1 to zvládá opravdu rychle (i přesto že jeho foťák nemá autofocus).

Další video se zaměřuje na online obchod s hudbou Android Amazon Music. Tak jak se dá čekat je nákup naprosto jednoduchý, však také video má jen něco málo přes minutu.

No a kdybyste těch videí stále ještě neměli dost, můžete se podívat na dvě delší pořízená redaktory Engadgetu. První se zaměřuje na rychlost systému a srovnává G1 s iPhonem, druhé video asi nejlépe ukazuje pokročilé mapové funkce Androidu. Článek najdete zde.

Diskuze (17) Další článek: První dotyková Nokia definitivně potvrzena, představí se za týden

Témata článku: HTC, , , , , , T-Mobile G1, Mobil, Amazon Music, T Mobil, Pohyb, #Android, Kvalitní záznam, MOBI, T - Mobil, Firemní prezentace