T-Mobile má téměř dvakrát rychlejší GPRS

Postupem času bude T-Mobile ve své síti zavádět rychlejší datové přenosy GPRS; nárůst oproti současnému stavu je takřka dvojnásobný.

Včera na tiskové konferenci představil T-Mobile opravdu zajímavou novinku - ve své síti totiž postupně zavádí kódování CS3 a CS4 pro datové přenosy GPRS. Oproti současnému kódování CS1 a CS2 to prakticky znamená takřka dvojnásobný nárůst přenosové rychlosti!

Jaké jsou konkrétní rychlosti všech současných schémat kódování?

  • CS1: 9,05 kb/s
  • CS2: 13,4 kb/s
  • CS3: 15,6 kb/s
  • CS4: 21,4 kb/s

Tyto hodnoty jsou pro jeden timeslot, při konfiguraci 4+1 to dělá při downloadu až 85,6 kb/s! To je docela síla, pokud uvážíme, že běžný dial-up jede na nějakých 56 kb/s.

Jsou tu samozřejmě omezení - kódování CS4 je možné použít pouze tehdy, pokud je opravdu dobrý signál. Čím je horší, tím nižší kódování se použije, protože je nutné použít více opravných kódů a tedy méně přenosové kapacity zbude na samotná data.

V tiskovém středisku T-Mobilu jsme měli k dispozici dva notebooky. Jeden byl připojen přes GPRS Eurotelu, druhý T-Mobilu. Na obrázcích vidíte porovnání rychlosti obou operátorů; TMO s CS4 a ET s CS2. Měření byla provedena za stejných podmínek ve stejný čas.

 
Vlevo T-Mobile, vpravo Eurotel

V současné době je CS3 a CS4 funkční v Brně, během ledna by se mělo objevit i v Praze a dalších hustěji obydlených lokalitách, kde lze předpokládat, že bude GPRS využíváno. Kódování CS4 podporují všechny novější mobilní telefony, takže nemusíte upgradovat - testy byly prováděny na docela stařičkých Siemensech S45. Pokud k tomu připočítáte službu GPRSpeed Plus, může přenosová rychlost dosáhnout i přes 100 kb/s a to myslím docela ujde.

Diskuze (25) Další článek: Vánoční lákadla telekomunikačních operátorů

Témata článku: , , T - Mobil, T Mobil, MOBI, Mobil, Mobil m, Dvojnásobný nárůst, Opravný kód, GPRS