T-Mobile MDA Vario III: pouze decentní úpravy

T-Mobile bere pod svá křídla HTC TyTN II a s kosmetickými úpravami jej nabízí jako MDA Vario III. Legendární rod komunikátorů žije dál.

MDA Vario se stalo takřka legendou mezi komunikátory na platformě Windows Mobile. Výsuvná klávesnice umožňující daleko rychlejší vkládání textu, podpora Wi-Fi a především velmi příjemná cena od T-Mobilu. T byly jeho hlavní trumfy. Dvojce se na úspěch jedničky navázat příliš nepodařilo, a to i přes výraznou technologickou inovaci. Jeden z hlavních důvodů hledejme ve vyšší ceně.

A máme zde Vario III, v jehož rodném listě byste našli označení HTC TyTN II. Rodiče jej pak ještě před narozením tajili pod jménem Kaiser. Velkou recenzi jsme vám již přinesli prostřednictvím sesterského webu smartmania.cz. T-Mobile si však přístroj jako vždy nechal mírně poupravit k obrazu svému a obohatil jej o některé softwarové doplňky. A právě na změny a rozdíly se podíváme se dnešní fotogalerií.

Tlačítka nás nezmatou

T-Mobile si takřka u každého MDA v minulosti alespoň trošku upravil vzhled. Výjimku potvrzující pravidlo, pokud se dobře pamatuji, tvořil snad jen MDA Compact. A aby to Variu třetí generace nebylo líto, nadiktoval si T-Mobile u HTC drobné změny. Zesvětlením prošel celý kabát, původní TyTN II je tmavší. Samozřejmě zmizelo logo výrobce HTC, příslušnost k růžovému operátorovi hlásí Vario pod displejem. Zde také proběhla největší a nejtypičtější změna: vytvarování ovládacích tlačítek. U původního TyTN II obkružují středový ovladač až krajní tlačítka, u Varia jsou to tlačítka blíže ke středu. Jejich funkce zůstávají totožné, pouze piktogram internetového prohlížeče nahradila růžová ikonka wnw jako web`n`walk. Účel však zůstal identický.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní viditelný rozdíl: vlevo dvakrát T-Mobile MDA Vario III, vpravo dvakrát HTC TyTN II a jejich funkční klávesy

Další změny vklínil T-Mobile přímo do přístroje, i když na rozdíl od předchůdců v menší míře. Decentní nárůst růžové lze zaznamenat v rozhraní TouchFlo v záložce s rychlým přístupem k funkcím. Operátor samozřejmě dodává operační systém v české mutaci, nechybí předinstalovaný TomTom s možností stažení podrobné mapy jednoho města zdarma.

A to je vše, do hardware T-Mobile nezasahoval. Neopakuje se tak neslavná situace okolo MDA Compactu III, kterému T-Mobile vyoperoval Wi-Fi. Konkurenci u O2 přitom Wi-Fi nevadí, XDA Orbit touto funkcí stejně jako základní HTC P3300 disponuje.

Utrácíte? Ušetříte!

Základní cena u T-Mobile činí 17 399 Kč což je ještě o pár stokorun níže, než kolik stojí HTC TyTN II v běžném prodeji nebo u Vodafonu. Operátor O2 si za stejný přístroj řekne ještě o tisícikorunu víc. Ceny podmíněné minimálním měsíčním plněním pak klesají až na úroveň desíti a půl tisíc. Nejlevněji pak koupíte právě Vario III, a to bez koruny za osm tisíc. Musíte však být věrný zákazník a měsíčně utratit alespoň 2300 Kč. Pro běžného uživatele zřejmě nedosažitelná částka, firemní zákazníci však na Vario za tuto velmi výhodnou cenu hravě dosáhnou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
MDA Vario III v originální narůžovělé krabici. Na první pohled se Vario od HTC TyTN II liší jen jinou barvou
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní specialita nového Varia: nejen výsuvná klávesnice, ale i naklápěcí displej
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana hostí třímegapixelový snímač s automatickým ostřením. Přisvětlovací diodu však budete hledat marně. Poblíž optiky fotoaparátu vystupuje na povrch anténa GPS. Nechybí ani kamerka pro videohovory
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily konstrukce: nejprve vysunout, potom vyklopit. Výsuvná klávesnice se proporcemi výrazněji neliší od HTC P4350 nebo TyTN první generace
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ovládací tlačítka pod displejem prodělala nepatrnou změnu. Ve spodní části se nachází slot pro paměťové karty microSD
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výklopný displej oceníte především při psaní dvěma prsty s Variem položeným na stole
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SIM karta se vkládá netradičně do šuplíčku z druhé strany displeje
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S Variem obdržíte praktické koženkové pouzdro s možností připevnění za opasek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání Varia III s CD a komunikátorem Nokia E90. Větší rozměry vyvažuje Nokia lepší klávesnicí
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
MDA Compact první generace svými rozměry vítězí, nenabízí však tak bohatou technologickou výbavu ani výsuvnou hardwarovou klávesnici
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
T-Mobile MDA Vario III umí zářit jako vánoční stromeček
Diskuze (27) Další článek: O2: nový elektronický časopis Young Zone zdarma

Témata článku: HTC, , , , HTC P3300, HTC P4350, HTC Tytn, HTC Tytn II, Nokia E90, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Vario, T - Mobil, T Mobil, Výsuvná klávesnice, Rychlé vkládání, Příjemná cena, Věrný zákazník, MOBI, Var, Mobil m, Mobil