T-Mobile obohatí G1 o Google Latitude

Počínaje dneškem obohatí T-Mobile svou „Gé jedničku“ o jednu z posledních vychytávek Googlu, vládce internetových vyhledávačů a nepřeberného množství přidružených služeb. Jde o aplikaci s názvem Latitude, která uživatelům umožňuje vzájemně sdílet informace o aktuální poloze a zobrazit je na Google Mapách přímo v mobilu. Latitude podporuje například profilové obrázky, nastavení stavových zpráv, plánování tras či přímé volání a odesílání zpráv. Zákazníkům T-Mobile s G1 bude nový nástroj distribuován v rámci bezplatné bezdrátové aktualizace firmwaru přístroje.

Ale žádný strach, při návrhu aplikace byl kladen velký důraz na ochranu soukromí uživatelů. Po přihlášení k aplikaci přes vlastní účet Gmail si můžete zvolit, kterým lidem svoji aktuální polohu prozradíte. Bez předchozího souhlasu vaši pozici nikdo nezjistí. U každého z kontaktů je kdykoliv možné změnit vlastní videtelnost podle potřeby a uživatel si může také nastavit, aby se ostatním zobrazovala jeho libovolně zvolená geografická poloha.

Tip: Více informací o Google Latitude se dozvíte na serveru Navigovat nebo na blogu redaktorů Živě

Samotný Google Latitude je zcela zdarma. Ovšem datové přenosy při aktualizacích poloh a zobrazení map jsou si operátoři účtují dle tarifu, který zákazník využívá, případně jsou zahrnuty v rámci vybraných datových zvýhodnění či balíčků (a nejde přitom o pár kilobajtů). Pokud totiž necháte mapovou aplikaci běžet na pozadí, dokáže během jediného dne vytvořit několikamegabajtový přenos. Přibližnou polohu bez aktivního GPS modulu v telefonu určuje Latitude ze signálu nejbližších vysílačů mobilní sítě.

Video, které ke službě Latitude připravil Google:

Google Latitude lze coby standardní součást Google Maps využívat také v dalších chytrých mobilech, například ve většině novějších modelů BlackBerry, v telefonech Nokia se Symbianem S60 a v zařízeních s operačním systémem Windows Mobile. iPhone 3G bude možné použít v blízké době. Přihlášení k účtu a zobrazení aktuální polohy přátel je možné též z libovolného počítače přes webový doplněk iGoogle.

Váš názor Další článek: Fotografie týdne: když se snoubí oheň s vodou

Témata článku: Google, HTC, , , , , Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4GB, T Mobil, Mobil, T - Mobil, Nový nástroj, MOBI, Internetový vyhledávač, Google +