T-Mobile se rozpovídal o LTE, má pokryté 2/3 území

Na konci roku slibuje operátor téměř 80 % území, vyšší kapacitu sítě a VoLTE pro více telefonů. Drtivá většina lidí totiž zatím datuje na 3G, na LTE jen 5 % zákazníků

Na téma pokrytí území operátoři dlouhé roky odmítali odpovídat a odkazovaly na číslo pokrytí populace, což vždy nutně vypadalo opticky lépe. T-Mobile je nyní nezvykle sdílný a odhalil nejen toto, ale i některá jiná čísla a novinky související s LTE. Co se týče území, T-Mobile aktuálně sítí LTE pokrývá 64 % území ČR a 51 % populace. Pokud bychom započetli 3G, vzroste pokrytí území na 77 % a 94 % populace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
LTE pokrytí dnes a plánované pokrytí na konci letošního roku (obr.: t-mobile.cz)

Operátor aktuálně disponuje počtem 1 820 LTE vysílačů, z toho 450 je sdílených s O2. V současné době je pokryta téměř tisícovka měst a obcí a pokrývá se v Brně, Plzni, Karlových Varech, Táboře, Příbrami, Chebu, Strakonicích, Jičíně, Prachaticích a Benešově. Do konce letošního roku pak T-Mobile slibuje následující stav:

  • LTE pokrytí: 79 % populace, 80 % území (LTE + 3G pokrytí: 96 % populace, 85 % území)
  • Počet LTE vysílačů: 3 722 (z toho 1 129 sdílených od O2)

Jmenovitě plánuje T-Mobile letos pokrýt všechna krajská města (momentálně je pokryta jen Praha), dálnice a rychlostní komunikace D1, D2, D3, D5, D8, D11, R10 a R4 a velká zimní střediska.

Pokud trávíte léto u vody v tuzemsku, pak vás jistě potěší, že do konce tohoto měsíce budou pokryté následující přehrady a jezera: Brněnská přehrada, Dalešice, Hracholusky, Jesenice, Lhota, Lipno, Máchovo jezero, Nové Mlýny, Orlík, Rozkoš, Seč, Slapy.

LTE využívá 5 % zákazníků, nejvíc sviští 3G

Podobně jako O2 zatím zákazníci T-Mobilu o LTE velký zájem nejeví a vystačí si se staršími telefony. Počet zákazníků využívajících nejrychlejší data je totiž aktuálně zhruba 300 tisíc, což představuje pět procent. Ve svém portfoliu tak operátor aktuálně nabízí 39 LTE zařízení, přičemž cena začíná na 2 999 Kč za model Kazam Trooper 440L. Na konci roku 2015 by LTE mělo dle T-Mobilu umět 98 % chytrých zařízení z jeho nabídky.

Od operátora máme k dispozici ještě dva grafy, ten první ukazuje nárůst počtu LTE uživatelů v čase:

Klepněte pro větší obrázek
LTE využívá nějakých 300 tisíc zákazníků T-Mobilu, růstový trend je ale jasný (obr.: t-mobile)

Druhý graf ukazuje procentuální podíl jednotlivých technologií na datovém provozu:

Klepněte pro větší obrázek
Zdaleka nejvyužívanější technologií je u T-Mobilu stále 3G (obr.: t-mobile.cz)

Krom budování infrastruktury zamýšlí T-Mobile do budoucna zvyšování kapacity a rychlosti, což konkrétně zahrnuje přidání frekvencí 2600 MHz (20 MHz) a 2100 MHz (10 MHz), přidání nových frekvencí (z aukcí, nově uvolněných) a rozšiřování LTE roamingu. Příslušné smlouvy má operátor uzavřeny s dvacítkou zahraničních operátorů.

Vylepšená mapa pokrytí

V online mapě pokrytí najdete nově „plánované pokrytí do konce roku LTE“, vrstvu LTE-A (LTE Advanced), které přináší rychlost až 225 Mbit/s a vrstvu volání přes LTE (VoLTE). Nově lze také vidět, zda je na příslušném místě signál pouze venkovní nebo i uvnitř budovy.

Klepněte pro větší obrázek
Na mapě pokrytí nově můžete vidět plánované pokrytí do konce letošního roku (obr.: t-mobile.cz)

Patříte k té menšíně, která využívá LTE?

Diskuze (57) Další článek: Vodafone provede údržbu systémů, nepojedou samoobsluhy

Témata článku: , , , , Kazam Trooper 2 4.0, Kazam Trooper 2 4.5, Kazam Trooper 2 5.0, Kazam Trooper 2 6.0, Zákazník využívající, Zahraniční operátor, T Mobil, Zákazník využívajících, Orlík, Jezero, Území, T - Mobil, Benešov, Cheb, Vylepšená mapa, Mobil, Jičín, Slapy, MOBI, Druhý graf