T-Mobile slibuje: „LTE postavíme před termínem“

Ne za několik let, ale ještě letos se prý dočkáme LTE sítí i mimo velká města a nasazení Voice over LTE. Plánovány jsou investice ve výši 13 mld.

V pátek 21. února obdržel T-Mobile rozhodnutí o přídělu kmitočtů získaných v aukci a včera se vzdal odvolání, čímž příděl nabyl právní moci. Operátor slibuje, že nebude zahálet a jakmile mu Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vydá potřebná povolení, začne budovat sítě LTE. A nyní pozor, pokrývat se má nejen v Praze, ale i mimo hlavní město. T-Mobile bohužel nemluví vůbec konkrétně, říká jen, že „začne pokrývat venkovské oblasti“.

Klepněte pro větší obrázek
Nejen v Praze, ale i lidé na venkově se ještě letos dočkají LTE (obr.: shutterstock.com)

Plány magentového operátora zahrnují i navýšení rychlosti LTE v Mladé Boleslavi ze 100/37,5 Mb/s na 150 Mb/s pro stahování a 50 Mb/s pro odesílání a do října slibuje pokrýt sítěmi LTE Prahu a posílit síť HSPA42+ tamtéž (myslí i na ty, kteří nemají telefon podporující LTE).

T-Mobile přijal závazek: do 7 let bude pokryto

A když jsme u těch plánů a slibů, ten následující si dobře pohlídáme, T-Mobile totiž slibuje zvládnout celorepublikové pokrytí LTE v dřívějším termínu, než mu ukládají podmínky aukce. Pro připomenutí: podmínky stanoví, že 100 % všech okresů musí každý z operátorů pokrýt do sedmi let.

 

Kde je LTE? Pokrytí ukazuje mapa na webu operátora

 

Do konce letošního roku navíc chystá T-Mobile spuštění pilotního projektu funkce Voice over LTE (VoLTE), jež umožní volání přímo v síti LTE bez přepínání do „nižších“ sítí 2G/3G. VoLTE přinese výrazné zkrácení doby spojení při volání a kvalitu přenosu hlasu ve vyšší než je v současnosti nabízená technologie HD Voice.

LTE T-Mobilu pokrývá v současné době více než polovinu populace Prahy a Mladou Boleslav. Využívat ji mohou všichni zákazníci, kteří mají aktivovaný datový tarif, nacházejí se na pokrytém území a disponují zařízením, jež technologii LTE podporuje. Dle T-Mobilu tuto síť aktuálně využívá více než 18 tisíc zákazníků. Do LTE T-Mobile zatím investoval 1,2 mld. Kč, v příštích letech bude postupně investovat dalších 13 mld. Za kmitočty získané v aukci zaplatil dalších 2,6 mld. Kč.

Diskuze (34) Další článek: Toshiba: nová kamera pro mobily umí 10× zpomalit video [MWC]

Témata článku: , , , , , Slib, Posta, Termín, Pře, MOBI, Právní moc, Celorepublikové pokrytí, T Mobil, SLI, Post, Mobil, Magentového operátor, Navýšení rychlosti, T - Mobil