T-Mobile spustil DVB-H: televize v mobilu pro první vyvolené

Digitální televizní vysílání pro mobilní telefony už není jen fantaskním snem. T-Mobile spustil testovací provoz technologie DVB-H: digitální kvalita, 10 programů, televize stále připravena v kapse. Komerčnímu nasazení brání snad jediné – zarputilé české úřady.
Kapitoly článku

Deset programů, tři telefony

V pilotním provozu služby bude k dispozici deset televizních programů:

  • ČT24
  • Euronews
  • Prima TV
  • Óčko
  • Filmbox
  • National Geographic
  • Playboy TV
  • Top TV
  • Czech Tourism
  • Jetix
Tři z těchto programů budou kódovány a pro jejich aktivaci musí zákazník zaplatit zvláštní poplatek. Samozřejmě prostřednictvím interaktivního průvodce. V rámci pilotního provozu máme výhodu, že se tato platba zatím jen simuluje. Ostatní programy jsou volně přístupné.

K testování služby jsou k dispozici zařízení od Motoroly, které se zatím neprodávají a nemají ani přesnější označení. Jedná se o zajímavý multimediální hybrid mezi kapesním počítačem a mobilem. Rozměrné tělo nese velký dotykový displej s rozlišením 320 × 240 bodů a jen několik ovládacích prvků. Přístroj je mimo schopnost příjmu DVB-H zajímavý také tím, že běží na operačním systému Linux.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Linuxová Motorola s televizí • srovnání rozměrů s Motorolou KRZR K1

Přístroj od Motoroly máme k dispozici také my. Dále má T-Mobile k dispozici ještě Samsung P910 a Sagem myMobile TV.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Televizní Motorola v ruce a zajímavé detaily

Zákon praví: televize nebude

Po pilotním provozu by se dal očekávat rychlý nástup provozu komerčního. Tomu však brání české zákony, které nejsou na mobilní televizi ještě připraveny.

Provoz DVB-H podléhá hned dvojí regulaci státu, který má kontrolu jak nad frekvenčními pásmy, tak nad obsahem vysílání. Provozovatel DVB-H si proto musí zajistit dvě licence:

Frekvenční licence – vydává Český telekomunikační úřad, umožňuje provoz digitální vysílací sítě a definuje multiplex (soubor kanálů)

Obsahová licence – přiděluje Rada pro rozhlasové a televizní vysílání a umožňuje šířit konkrétní televizní program (obsah)

Udílení těchto dvou licencí je provázáno, bez přidělení frekvenční licence není možné dostat licenci obsahovou.

Problém je na straně mediálního zákona, který nedovoluje, aby obě licence vlastnil jeden subjekt a ani dva subjekty, které spolupracují. V současné chvíli tedy není možné, aby T-Mobile mohl být vlastníkem obou licencí, případně aby byl držitelem obsahové licence a České radiokomunikace vlastníkem frekvenční licence. Novela zákona, která by tuto situaci vyřešila, už se plánuje, nicméně za současné politické situace se jen těžko odhaduje, kdy bude projednávána a kdy poté schválena.

T-Mobile testuje i pro konkurenci

I když česká legislativa poněkud nástup mobilní digitální televize poněkud komplikuje, nemusí být zdržení tak na škodu. Služba může být aspoň řádně otestována a do spuštění komerčního provozu náležitě „vyladěna“. Mezitím se jistě objeví mnoho nových telefonů schopných přijímat vysílání DVB-H a T-Mobile bude moci vyjednat další obsah do své programové nabídky.

A co operátoři Vodafone a O2? Ti se zatím do rozvoje DVB-H v Česku příliš nehrnou nebo o tom alespoň nedávají znát. Jistě však čekají na další postup T-Mobilu a dá se očekávat, že později dojde ke spolupráci všech tří operátorů na dalším rozvoji DVB-H. To povede ke snížení nákladů, zlevnění služby, rozšíření podvědomí o službě mezi zákazníky všech tří operátorů a samozřejmě k vyššímu zájmu o ni. Tuto prognózu jsme ostatně slyšeli na tiskové konferenci přímo od zástupců T-Mobilu.

T-Mobile předpokládá, že ke komerčnímu spuštění DVB-H by mělo dojít v druhé polovině příštího roku. Těšíte se?

Témata článku: , , , Zvláštní poplatek, T Mobil, Gemalto, Strahov, Pro +, Česká legislativa, Rychlý nástup, Televize, Legislativní problém, Rohde, Filmbox, Vybraný zákazník, T - Mobil, SPU, Plná kvalita, Mobil, MOBI