T-Mobile Vairy Text (test)

Nelekejte se, tohle není inzerát, jen je cena hlavním lákadlem tohoto telefonu. Levnější mobil s QWERTY klávesnicí budete shánět těžko.

Menu

Na první pohled nevypadá menu nijak zvláštně, aspoň jeho grafika tomu nenasvědčuje. Jeho hlavní úroveň se skládá z tabulky ikon, všechny další jsou pak textové. Alcatel se však kupodivu rozhodl nejít cestou hluboké několikaúrovňové struktury, která je typická např. pro Nokii (za níž je ovšem občas kritizována), nýbrž naopak nabízí přístup k valné většině funkcí hned z hlavní nabídky. Z toho důvodu čítá rozcestník hlavního menu celkem 28 položek, přičemž najednou jich vidíte vždy 12 a k dalším se odrolujete směrem dolů nebo nahoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Snímky displeje jsou pouze na ukázku, celé uživatelské prostředí uvidíte v pohybu na videu níže

Pokud vám však takový styl nevyhovuje, nevadí: máte totiž možnost vybrat si jen ty položky, které v hlavním menu opravdu chcete, ostatní můžete klidně zrušit. Osobní přizpůsobitelnost menu pak dosahuje svého maxima v možnosti jakoukoliv ikonku přesunout v matici na jinou libovolnou pozici.

Většině čtenářů se bude zdát následující video zbytečně dlouhé a nudné, ale jestli přemýšlíte o koupi Vairy Text, uvidíte všechno, co od telefonu můžete čekat...

Zprávy – SMS / MMS

Jak už svým vzezřením dává Alcatel tušit, na zprávy je machr. Zvládá všechny typy zpráv, od textových a multimediální, přes hlasové a cell broadcasting až po e-mail. Podívejme se nejprve na první zmíněné, tedy SMS a MMS. Oba tyto druhy je už dávno zvykem slučovat do společné škatulky a zde tomu není jinak. Editor pro textovky i MMSky je společný; typ zprávy můžete změnit ručně, jinak se definuje sám podle toho, zda vaše zpráva obsahuje pouze text, a nebo do ní vkládáte i multimediální soubory. Textovky mohou být dlouhé až do osmi částí, při devátém ji telefon rovněž změní na multimediální zprávu. Editor se vůbec nezpomaluje, takže pokud se naučíte zacházet s klávesnicí, bude pro vás datlování zpráv radost.

Při psaní vám může pomáhat i český slovník Zi, který navrhuje předpokládaná slova a automaticky k nim doplňuje diakritiku. Budete-li si to ovšem přát, může ji před odesláním ořezat a vy nepřijdete o plnou kapacitu zpráv. Pokud však po nabodeníčkách ve svých textech toužíte, bez slovníku Zi se neobejdete, neboť na klávesnici se místo pro české znaky už nenašlo. Stejně tak si musí ti, co jsou navyklí na české rozložení QWERTZ, zvyknout na fakt, že Alcatel má Y a Z obráceně (tedy dle univerzálního standardu), na čemž nastavení jazyka psaní v menu nic nezmění. Kapacita paměti vyhrazené pro zprávy se počítá v procentech, navíc zaokrouhleně, takže mohu jen odhadovat, ale víc jak tisícovku zprávy byste do telefonu dostat měli.

E-mail

Milé bylo zjištění, že Alcatel má integrovaný e-mailový klient, a ještě milejší, že můžete mít uložených až 10 koexistujících účtů. T-Mobile v telefonu předpřipravil několik nastavení pro nejběžnější e-mailové servery (Centrum, Seznam, Gmail, Volný apod.), takže pro založení účtu v telefonu teoreticky stačí vyplnit jen adresu a heslo. Bohužel to tak jednoduše, jak si operátor představuje, nefunguje; některé servery (např. můj Google Mail) s adresami pro příchozí POP3 a odchozí SMTP prostě nekomunikují a pokus o aktualizaci údajů skončí chybovým oznámením. Zdánlivě přímočará jednoduchost celé operace se tím nakonec zkomplikovala.

Pokud máte účet nastavený, můžete aktualizovat informace tradičním příkazem Odeslat a přijmout – lze to provést pouze ručně, automatické stahováníchybí. Klient je vůbec celkově dost jednoduchý; pracuje jen s vlastními složkami Doručené, Odchozí, Odesláno a Koncepty, nepodporuje HTML a bohužel zvládá přílohy jen omezené velikosti. Právě kvůli tomuto limitu není možné odeslat ani fotografii v plném rozlišení, kterou jste telefonem pořídili (její rozměry lze naštěstí zmenšit přímo v přístroji). Háčky a čárky v těle i předmětu sice většinou zvládá, objevily se však i e-maily, v nichž byly národní znaky nahrazeny čtverečkem.

Témata článku: , , , Alcatel One Touch 800 Tribe, LG KF600, T-Mobile Vairy Text, Rozložení qwertz, Opakované přehrávání, Anglický jazyk, Vyzváněcí režim, Sudoku, Nadstandardní možnost, Univerzální standard, T - Mobil, Funkční klávesa, Denní přehled, Mobil, Člun, Doplňková funkce, Olomouc a Ostrava, Test, Standardní formát, Google Mail, T Mobil, UV index