T-Mobile Vairy Text (test)

Nelekejte se, tohle není inzerát, jen je cena hlavním lákadlem tohoto telefonu. Levnější mobil s QWERTY klávesnicí budete shánět těžko.

Prohlížeč obrázků

Tato aplikace neumí nic jednoduššího, než otevřít seznam obrázků, které máte uložené v telefonu, můžete je procházet a různě spravovat (např. přesouvat mezi pamětí telefonu a paměťovou kartou, přejmenovávat, odesílat do jiných zařízení apod.). Na jedné hromádce jsou zde jak standardní tapety a animace, tak obrázky, které jste přijali či stáhli, a pořízené fotografie.

Prohlížení v celoobrazovkovém režimu je pochopitelně k dispozici. Vzhledem k přítomnosti pohybového senzoru jsem testoval, zda se náhodou obrázek nepřeklopí dle natočení telefonu, nic takového se však nestalo. Obrázky orientované na výšku tak nelze roztáhnout po celé délce displeje. Libovolný soubor lze použít jako tapetu, spořič displeje, obrázek při zapnutí a vypnutí displeje, nebo přiřadit ke kontaktu.

Přehrávač videa

Přehrávač videa rovněž není žádnou zvláštní sofistikovanou aplikací. Vstupem do něj se vám jen otevře seznam všech dostupných videoklipů, které můžete opět buď spravovat pomocí několika voleb, a nebo (pochopitelně) otevřít. Přehrávání probíhá v celoobrazovém režimu a klipy lze kupodivu i přetáčet. Podporovány jsou formáty 3GP a MP4, problém není ani s videoklipy se stejným rozlišením, jako je samotný displej Alcatelu (tedy QVGA).

Správce souborů

Ve správci souborů naleznete položky, které třídí všechny soubory v paměti telefonu a na kartě dle jejich typu – tedy na obrázky, videa a zvuky. K prvním dvěma jmenovaným se však dostanete i přes samostatné položky v menu. Dále je zde položka Moje tvorba, která schraňuje vámi pořízené fotografie, a další položka E-kniha. Zajímalo mě, jestli jde o zavádějící překlad, opak je však pravdou: telefon má v sobě skutečně čtečku elektronických knih. Podporovanými formáty jsou PDB a TXT. Mou nově vyvstalou radost však telefon hned záhy pokazil; pro knihy v češtině totiž nedisponuje vhodným druhem kódování, tudíž jsou zcela nečitelné.

Kromě vyjmenovaných položek se ze Správce souborů můžete dostat i do standardní adresářové struktury obou pamětí (ovšem každé zvlášť), telefon tak lze použít i jako přenosný flash disk. A v neposlední řadě je zde i informace o stavu paměti. Vnitřní paměť telefonu činí 20 megabajtů, což můžeme s klidným svědomím označit za nedostatečné a co nejdříve sáhnout po paměťové kartě (ta je třeba dokoupit); podporovaný formát je dnes už standardizované microSDHC. Jediné, co mi tu chybí, je možnost hromadné správy souborů; přesouvání mezi složkami nebo odesílání může probíhat pouze jednotlivě.

Kalkulačka

Kalkulačka je naprosto obyčejná, umí jen základní matematické operace a ignoruje prioritu násobení. Nicméně se ovládá velice pohodlně: mezi telefony se pomalu stává standardem, že jednotlivé operátory vyvoláváme různými směry navigační klávesy, klávesa OK pak slouží pro vyvolání výsledku. Zde tomu není jinak.

Poznámky

Poznámkový blok schraňuje záznamy dvojího typu. Prvním je prostý text, který má formát TXT a maximální délku 1224 znaků. Druhým je pak hlasový záznam, který je omezený pouze dostupnou volnou pamětí. Ten může mít tři různé formáty: AMR, AWB nebo WAV. Při nastavené nejvyšší kvalitě je pořád výrazně slyšitelná komprimace zvuku a mluvící člověk na ní zní, jako by si šlapal na jazyk, formát WAV má však aspoň tu výhodu, že lze bez problémů přehrát i v počítači. Na AMR však zní lidský hlas mnohem přirozeněji.

Úkolovník

Seznam úkolů je velice jednoduchý. Při zadávání nového záznamu jen zadáte text, datum splnění a prioritu. Možnost upozornění tu ale není a úkoly se tentokrát nezobrazují ani na pohotovostní obrazovce.

Hodiny

Zato dalším funkcím spojeným s časem se výrobce věnoval s větší pečlivostí. První věc, kterou zde provedete, je nastavení aktuálního data a času, jejich formátu, ze seznamu světových metropolí vyberete vaše město (laicky o něco srozumitelnější pojetí volby časového pásma), a chcete-li, zapnete i možnost automatické aktualizace hodin.

Následuje možnost nastavit si až pět na sobě zcela nezávislých budíků (všechny mohou být opakované v libovolně zvolené dny). A vše uzavírá funkce Světový čas, kde můžete vidět aktuální čas tří vámi zvolených měst.

Převodník

Pomocí převodníků můžete mezi sebou převádět jednak různé jednotky délky a hmotnosti, jednak měny, v jejichž seznamu sice najdete i celou řadu dnes již zaniklých platidel, ale české koruny se nedohledáte. Díky manuálnímu nastavitelnosti kurzu však může být převodník měn i tak použitelný, jen je třeba si neodpovídajících názvů nevšímat.

Rádio

Ke zprovoznění rádia je třeba připojit sluchátka, na to jsme však už zvyklí. K dispozici je jako automatické, tak ruční ladění, nechybí dokonce ani RDS a jednotlivé stanice si pochopitelně můžete ukládat.

Java

Java je v Alcatelu podporována ve verzi 2.0 a kromě již zmíněných aplikací Palringo a Opera Mini zde máte na hraní ještě populární Sudoku.

Profily

Mobil je vybaven pěticí vyzváněcích profilů, kterou doplňuje ještě offline režim Letadlo deaktivující všechny vysílací části telefonu. V profilech si můžete nastavit centrálně hlasitost a jednotlivě melodie pro vyzvánění, upozornění na zprávy, alarmy, zvuk při zapnutí a vypnutí, a zvuk tlačítek.

A opomenout nelze možnost volby vyzváněcího režimu, tak jak to u Alcatelů známe odjakživa, jen je zde více možností: zvuky lze zapnout, vypnout, různě kombinovat s vibracemi a nechybí ani můj oblíbený diskrétní režim, v němž telefon nejprve pětkrát pípne a teprve poté se ozve s melodií v plné síle. Co chtít více? Akorát přejmenování profilů není možné.

PC Suite

V krabici dostanete k telefonu i program pro jeho správu na malém CD. Prográmek velkomyslně nazvaný „PC Suite“ je ve skutečnosti velice jednoduchý; vše se spravuje v jediném okně. Můžete tak z telefonu přenést data z PIM aplikací i multimédií. Na ta je však šikovnější využít mód mass storage, kdy se paměťová karta hlásí jako pevný disk. Telefon nabízí rovněž nevídaný režim nabíjení, kdy kabel připojený k PC slouží pouze jako nabíječka, mobil se tedy v systému počítače nijak nehlásí.

Prodejní trhák?

Našlápnuto na tuto pozici má Alcatel alias T-Mobile Vairy Text velice dobře. Za současnou cenu 2 099 Kč (bez smlouvy) totiž nabízí funkce, s nimiž nemá konkurenci, v jeho vlastnostech se navíc těžko hledají nějaké výrazné zápory. Plnohodnotná klávesnice QWERTY je rovněž v této cenové hladině naprosto ojedinělá a zde se navíc docela povedla. Ne každý po ní sice touží, ovšem vášniví textovkáři a pravidelní aktualizátoři stavů na Facebooku by možnou volbu Vairy Textu měli rozhodně vzít v potaz; může se jim za to totiž odměnit královskou službou…

Témata článku: , , , Alcatel One Touch 800 Tribe, LG KF600, T-Mobile Vairy Text, Test, T - Mobil, Standardní formát, MOBI, TCL Communication, Univerzální standard, Funkční klávesa, Denní přehled, Opakované přehrávání, Doplňková funkce, Potvrzovací tlačítko, Člun, Sudoku, Olomouc a Ostrava, Mobil, UV index, T Mobil, Text, Základní pohled