T-Mobile: zářijová revoluce v datových tarifech

Od dnešního dne T-Mobile zavádí nové datové tarify. Ty stávající jsou bez milosti zrušeny a všichni zákazníci povinně přejdou na nové. Jednodušší struktura je jistě přínosem. Jsou však nové tarify výhodnější? A jak si vedou v porovnání s konkurencí?
Kapitoly článku

Co na to konkurence?

Nabízí se porovnat nové datové tarify T-Mobilu s konkurencí. Daleko snazší to bude v případě jednoduché a přehledné nabídky Oskara. Nabídka datových služeb Eurotelu je velmi rozsáhlá a trochu nepřehledná. Na jaře byly sice představeny nové a přehlednější datové programy, ale jedná se pouze o tarify neomezené, přičemž stále zůstávají v platnosti tarify původní.


Oskar – ještě jednodušeji

Oskar má pouze tři datové tarify – jeden základní (Připojení Naskok), jeden flexibilní (Připojení Nadlouho) a jeden speciální pro předplacené služby (Připojení Oskarta). Je vidět, že sazby u základního tarifu jsou o trochu nižší než u T-Mobilu a zejména u wapu potěší účtovací jednotka 1 kB. U T-Mobilu zaplatíte za každých započatých 5 kB. Oskar je zde tedy jasně výhodnější.

Oskar Připojení Naskok Připojení Oskarta
měsíční paušál
wap 0,48 Kč/kB 0,68 Kč/kB
internet 0,06 Kč/kB 0,06 Kč/kB
účtovací jednotka 1 kB 1 kB

Zajímavý je flexibilní tarif Připojení Nadlouho. Zahrnuje v sobě datové paušály pro ty náročnější, včetně neomezeného připojení. Paušální popletek se mění podle toho, kolik dat za zúčtovací období stáhnete, a teprve při překročení 70 MB platíte plnou částku za neomezený paušál. Na první pohled to vypadá poměrně lákavě, ale klasické tarifní schéma T-Mobilu je zde výhodnější. Pokud si u T-Mobilu zaplatíte tarif Email&PDA, dostanete volných 10 MB a za další platíte podle standardního ceníku. U Oskara zaplatíte stejnou částku za stejný balík volných jednotek, ale po jejich překročen třeba jen o několik kilobajtů zaplatíte již o třídu vyšší paušální poplatek v dvojnásobné výši. Také jakýkoli neomezený tarif T-Mobilu, včetně předplaceného, je levnější než plně neomezený tarif u Oskara.

Oskar

Připojení Nadlouho

měsíční paušál (0–10 MB) 238 Kč
pásmo 10–40 MB 476 Kč
pásmo 40–70 MB 714 Kč
pásmo 70 a více MB 952 Kč


Eurotel – tarifní džungle

U Eurotelu je na výběr skutečně mnoho. Základní doplňkový tarif, podle kterého jsou zpoplatněny datové přenosy u všech hlasových paušálních programů, má název WAP/MMS. Zpoplatnění wapu je odlišné pro vlastní portál Eurotel Live! a ostatní stránky, v porovnání s T-Mobilem však zaplatíte v podstatě stejně. Daleko horší je to se zpoplatněním internetového připojení, které je u Eurotelu více než třikrát dražší. Výhodnější sazbu zákazník získá až s tarifem Data, který běžně stojí 232 Kč měsíčně, ale pro vyšší hlasové tarify je k dispozici zdarma.

Eurotel Data Data Plus Data 120 WAP/MMS

měsíční paušál

*0/232 Kč 356 Kč 357 Kč

volné kB/min

22 000 kB 120 min

wap ET Live! (Kč/kB)

0,30 Kč 0,30 Kč 0,30 Kč 0,30 Kč

wap ostatní (Kč/kB)

0,70 Kč 0,70 Kč 0,70 Kč 0,70 Kč

internet (Kč/kB)

0,04 Kč 0,03 Kč 0,04 Kč 0,24 Kč
* nulový paušál platí pro tarify Silver a výšší včetně variant Max

Obdobou tarifu Email&PDA u Eurotelu je program Data Plus. Je sice o poznání dražší, ale nabízí téměř 22 MB dat volně ke stažení a další stažená data jsou zpoplatněna nízkou sazbou 0,03 Kč/kB. Zákazníci T-Mobilu, kteří stáhnou více než 20 MB, zaplatí i s nižším paušálem nakonec mnohem víc. Eurotel pak ještě nabízí tarif Data 120 se stejným paušálem, který ale obsahuje volné minuty na vytáčené připojení k internetu.

Neomezených datových tarifů má Eurotel celkem osm. Jeden je speciálně určen pro síť CDMA. Pro GPRS/EDGE připojení jsou pak určeny čtyři starší s názvem Data Nonstop a další čtyři jsou novinkou z letošního jara a mají souhrnný název Internet. Zde může T-Mobile teoreticky narazit jako před rokem s novými tarify Relax. Stejně jako tenkrát i teď zvolil pro své nové tarify jméno, které již využívá konkurenční Eurotel. Slovo „Internet“ je však v názvech tarifů ještě doplněno, tak uvidíme, zda to Eurotel tentokrát nechá bez povšimnutí. Navíc jde o termín, který přesně popisuje použití tarifu.

Původní tarif Data Nonstop je nabízen za 832 Kč měsíčně a je tedy na první pohled téměř stejný jako tarif Internet od T-Mobilu. Eurotel však nabízí ještě 60 minut volání do všech sítí zdarma. S tarifem Data Nonstop II o volné minuty sice přijdete, ale měsíční paušál činí pouze 772 Kč. K dispozici je i paušál pro předplacenou službu Go s cenou 850 Kč měsíčně, tedy stejně jako u T-Mobilu.

Eurotel Data Nonstop Data Nonstop II Go Data Nonstop
měsíční paušál 832 Kč 772 Kč 850 Kč
volné volání 60 min 0 min 30
volné kB neomezeno neomezeno neomezeno

Tarif Data Expres Nonstop určený pro síť CDMA není u T-Mobilu s čím srovnat. Zaplatíte za něj 1 070 Kč měsíčně a je tedy jen na vás, zda se vám příplatek za vyšší rychlost připojení vyplatí.

Eurotel - CDMA Data Expres Nonstop
měsíční paušál 1 070 Kč
volné volání 0
volné kB neomezeno

Programy s názvem Internet jsou připraveny tak, aby se zákazník nemusel zabývat tím, jakou technologií se k internetu připojí. Již z názvu je zřejmé, k jakým účelům bude internetové připojení potřebovat a podle toho mu Eurotel nabídne připojení přes GPRS, EDGE, CDMA nebo dokonce WiFi a ADSL. Způsoby připojení se navíc různě kombinují a v nejdražším tarifu Kombi má zákazník otevřeny téměř všechny možnosti připojení.

Eurotel měsíční paušál
  bez závazku na rok na dva roky
Internet Mobil 772 Kč 713 Kč 653 Kč
Internet Doma 951 Kč 832 Kč – 
Internet Business 1 070 Kč 951 Kč – 
Internet Kombi 1 308 Kč 1 189 Kč – 


Těšme se na FUP

T-Mobile změnou svých datových tarifních programů docílil zpřehlednění nabídky. Zároveň se mu podařilo celkem úspěšně zamaskovat zdražení pro zákazníky, kteří měsíčně stáhnou jen několik desítek megabajtů dat, a nenápadně je tak přimět k tomu, aby si pořídili některý z neomezených tarifů. Ty zůstávají beze změny, což je vzhledem k nastavení cen u konkurence celkem pochopitelné.

T-Mobile má však v záloze ještě jednu novinku, která některé jeho zákazníky s neomezenými datovými tarify nepotěší. Jedná se o nepopulární omezení velkoobjemového stahování dat, neboli pravidla FUP. Bude stanoven měsíční limit stažených dat na 2 GB. Pokud zákazník tento limit během zúčtovacího období překročí, omezí se mu do konce daného zúčtovacího období přenosová rychlost na 32 kb/s. Plná rychlost přenosu bude obnovena na začátku následujícího zúčtovacího období. FUP bude uplatňována v tarifním zvýhodnění Internet+, tarifech Internet, Internet HIT a Twist Internet.

Oskar má FUP již zaveden a v základu funguje úplně stejně. Limit je ale stanoven na 3 GB a přesnou rychlost po snížení Oskar neuvádí. Eurotel zavedl FUP pro síť CDMA, připojení prostřednictvím GPRS/EDGE se (zatím) netýká.

Témata článku: , , Tarif, Stejný balík, Revoluce, MB data, Mobil, Datový tarif, T Mobil, T - Mobil, Zář, Plná rychlost, MOBI