T-Mobile zrychlí HSPA+ na 42 Mb/s a testuje LTE

Operátor slibuje lepší zítřky, vyšší rychlost i lepší pokrytí. Do sítě ale zatím investoval jen velmi skromně. Ve svém sídle také testuje LTE a čeká na aukci.

T-Mobile dnes pořádá tiskovku na téma rychlá mobilní data. Slibuje novou éru mobilního internetu, další rozšiřování sítě, navyšování kapacity a rychlosti. Pojďme se podívat na fakta, respektive sliby lepších zítřků. V příštím roce začne operátor postupně nabízet ve své 3G síti stahování rychlostí až 42 Mb/s. Testování nové technologie HSPA+ 42 právě probíhá na pražských Roztylech a v průběhu 2. čtvrtletí 2012 by se měla objevit v prvních lokalitách. Navíc je nyní realizován zkušební provoz LTE sítě v sídle T-Mobilu.

Náš cíl být technologickou jedničkou v České republice bereme velmi vážně, a proto chceme nabídnout nejrychlejší 3G síť s rychlostí až 42 Mb/s,“ říká Frank Meywerk, ředitel technologického úseku T-Mobile, a dodává: „Dosud jsme investovali do 3G více než čtyři miliardy korun. Dokud nebudou jasné podmínky pro spuštění sítě LTE, budeme se plně zaměřovat na to, abychom našim zákazníkům přinesli 3G síť v té nejvyšší dostupné kvalitě.“

Investice v ČR zatím velmi slabé

Jen pro srovnání, čtyři miliardy korun je vlastně docela málo. Toto číslo je totiž třeba zasadit do kontextu zisků, které na našem trhu T-Mobile každoročně realizuje a také ho srovnat s investicemi na jiných trzích, kde působí. Například v sousedním Rakousku investoval T-Mobile do rychlé datové sítě jen v loňském roce téměř tři miliardy korun. A to na tamějším trhu obsluhuje o 1,7 milionu zákazníků méně.

T-Mobile nabízí v celé své 3G síti technologii HSPA+ umožňující download až 21 Mb/s. Po roce od uvedení probíhají nyní testy dalšího vývojového stupně vysokorychlostního mobilního internetu. Díky novince HSPA+ 42 umožní 3G síť T-Mobile stahování dat rychlostí až 42 Mbit/s. To znamená nejen komfortnější surfování pro zákazníky, ale i navýšení stávající datové kapacity. Vylepšení bude dosaženo pomocí změny parametrů na současných 3G základnových stanicích.

Testy LTE běží, čeká se na podmínky aukce

V současné době rovněž probíhá v sídle T-Mobile časově omezený zkušební provoz technologie LTE. Testována je síť, která využívá frekvence digitální dividendy. Technologie dovoluje download až 75 Mb/s, upload 25 Mb/s při využití pásma 10 MHz. LTE může využít šířku pásma až 20 MHz, což znamená dvojnásobné hodnoty jak downloady, tak uploadu (150/50 Mb/s).

Klepněte pro větší obrázek
Nové technologie si žádají nový hardware

Komerční nasazení LTE samozřejmě závisí na novele ZoEK, kterou poslanci schválili včera a samozřejmě na aukci, kterou Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vyhlásí příští rok v létě. Podmínky aukce tudíž zatím nejsou známy a další postup tak nelze v tuto chvíli upřesnit. T-Mobile nicméně deklaruje, že má o dražené frekvence zájem.

Diskuze (39) Další článek: Vlajková loď Sony Ericssonu pro rok 2012 se znovu ukazuje

Témata článku: , , , , , , T Mobil, Mb/s, Mobil, HSPA, T - Mobil, MOBI, HSPA +, Test