„Tabletofon“: když je telefon málo a tablet moc

Miniaturizace už není v módě, velké rozměry telefonů se vrací. Výrobci chtějí spojit výhody smartphonů a tabletů, takže vzniká kategorie zvaná „tabletofon“.

Příkladem může být nový Samsung Galaxy Note II, který je o 75 % větší než původní Apple iPhone, praotec moderních smartphonů. Britskému softwarovému konzultantovi Jeremymu Rochemu ze společnosti FinancialForce.com ale velikost telefonu blížící se tabulce čokolády nevadí. „Poznámky na velikost svého telefonu slýchávám po většinu dní, kdy jdu ven,“ popisuje své zkušenosti deníku Wall Street Journal.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Note a Note II – takhle Samsung založil tuhle přerostlou kategorii

Z hlavního původce tohoto trendu je považován Samsung, který předloni uvedl první řadu telefonu Note s úhlopříčkou obrazovky 13,5 centimetru. „Jsme pyšní na to, že jsme vytvořili novou kategorii,“ říká produktový šéf jihokorejské firmy Kevin Packingham.

Někteří recenzenti sice poukazovali na to, že na poměry telefonů obří rozměry ztěžují manipulaci a znesnadňují používání přístroje k jeho původnímu účelu, totiž telefonování. Úspěch u zákazníků ovšem dal Samsungu za pravdu. Konkurence si toho všimla a rychle vyvinula vlastní „tabletofony“.

„Tabletofony“ slaví úspěch všude mimo USA

Podle analytické společnosti ABI Research stouply loni celosvětové prodej chytrých mobilů s obrazovkou větší než 4,6 palce (11,7 centimetru) na 82,7 milionu kusu oproti 1,8 milionu v roce 2011.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nexus 7 s úhlopříčkou displeje 7 palců. Dnes jej považujeme za tablet, už zítra to může být jen větší telefon... Více na: http://www.mobilmania.cz/clanky/google-nexus-7-vzor-vsech-androidu-recenze/sc-3-a-1322181/default.aspx#utm_medium=selfpromo&utm_source=mobilmania&utm_campaign=copylink

Jediným trhem, kde se zatím kříženci tabletu a mobilního telefonu příliš neuchytili, je ten americký. „Tabletofony“ slaví úspěch především v jihovýchodní Asii, stranou zájmu nezůstaly ani v Evropě. Řada čínských prodejců hlásí případy, kdy si Číňanky kupují velký přístroj, který nosí v kabelce, a k němu ještě druhý menší, který mají v kapse, aby byl více při ruce.

Ještě větší zařízení jsou na cestě

A výrobci poptávce po ještě větších přístrojích vycházejí vstříc. Čínský Huawei příští měsíc uvede telefon s obrazovkou o rozměru 6,1 palce a spekuluje se o tom, že rovněž čínský ZTE představí telefon Nubia Z7 s displejem s úhlopříčkou 6,3 palce. Tyto rozměry se už velmi blíží malým tabletů, jako je třeba sedmipalcový Google Nexus.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jak velký je takový „tabletofon“? Tohle jsou minulý týden v Las Vegas vystavené modely od Huawei a ZTE

Odborníci v oblasti ergonomie ovšem varují, že používáním příliš velkých telefonů si jejich majitelé mohou způsobit zranění. „Jak se lidé budou natahovat, aby dosáhli do všech koutů zvětšených obrazovek, můžeme se dočkat nárůstu opakovaných stresových zranění – především na palcích,“ varuje profesor university v San José Anthony Andre.

Diskuze (50) Další článek: Sharp IGZO: špičkový displej, který uleví baterii [CES 2013]

Témata článku: Huawei, Samsung, ZTE, , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Google Nexus 7, Google Nexus 7 (2. generace), Google Nexus 7 (2. generace) 16GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 16GB 3G, Google Nexus 7 32GB 3G, Google Nexus 7 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 8GB Wi-Fi, Nubia Z7, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note II, Původní účel, Málo, Malý tablet, Původní Apple,