Tablety Surface: konečně odpověď Microsoftu na iPad

Nabídku klasických tabletů se Microsoft rozhodl pokořit a představil vlastní řešení, které nemá obdoby. Základem jsou dvě verze tabletu s Windows 8 a „chytré“ kryty.

První revoluci v oblasti moderních tabletů představil Apple se svým iPadem, který nastavil standard, jak má takový tablet budoucnosti vypadat. Tenký profil, čistý a jednoduchý design bez zbytečných portů a kvalitní displej. To vše za přijatelnou cenu levných notebooků a s dlouhou výdrží.

Microsoft se ale rozhodl představit svou vizi budoucnosti těchto zařízení, které by dle mnoha měly postupně nahradit klasické notebooky nebo počítače. Zatímco klasické tablety používají pouze virtuální klávesnici a mobilní operační systém neumožňuje takovou volnost v oblasti tvorby jako u plného desktopového systému, pro většinu uživatelů je to více než dostatečné řešení pro každodenní vyřizování všech věcí.

Pro náročnější použití lze k tabletům přikoupit hardwarové klávesnice, ty jsou ale obvykle poměrně velké a těžké. Microsoft se rozhodl spojit výhody tabletů a hlavní sílu notebooku – hardwarovou klávesnici s novým a možná tak trochu revolučním Surface.

Microsoft Surface: jedenáct palců s ARMem nebo Intelem

Microsoft Surface bude k dispozici ve verzi s Windows RT a Windows 8 Pro. Hlavní odlišností tak bude použitá platforma – ARM nebo x86. V prvním a úspornějším případě zatím nejsou bližší detaily o konkrétní platformě, předpokládá se ale vylepšená Nvidia Tegra 3+. Nvidia s Microsoftem na vývoji Windows RT spolupracuje již delší dobu a tato volba se tak zdá jako nejpravděpodobnější.

Klepněte pro větší obrázek
Touch Cover slouží i jako dotyková klávesnice tenká pouze 3 mm 

Surface s Windows RT a platformou ARM bude mít hmotnost pouze 676 g, tělo má být tenké 9,3 mm a použitá baterie má dle specifikací kapacitu 31,5 Wh. V nabídce portů je USB 2.0, Micro HD video (?) a WiFi (2 × MIMO). Interní flash paměť bude mít kapacitu 32 GB nebi 64 GB, lze ji ale rozšířit přes micro SD slot. Další podrobnosti například o operační paměti nebyly zveřejněny.

Druhou a výkonnější verzí s Windows 8 Pro bude tvořit procesor od Intelu – Core i5 s architekturou Ivy Bridge (22 nm) a integrovaným grafickým čipem Intel HD 4000.

Obě verze se budou samozřejmě lišit nejen cenově, ale také hardwarové. Obě budou mít nezvyklý širokoúhlý 10,6″ displej, který se však bude lišit rozlišením. Zatímco verze s Windows RT (ARM) bude mít „HD rozlišení“ (pravděpodobně 1 366 × 768), verze s Windows 8 Pro se bude pyšnit Full HD (1 920 × 1 080). To je sice stále méně než u nového iPadu (2 048 × 1 536), běžný uživatel asi ale jen těžko pozná výrazný rozdíl.

Klepněte pro větší obrázek
Type Cover je bližší klasické klávesnici, má ale tloušťku pouze 5 mm 

Výkonnější verze s Windows 8 Pro a procesorem Intel má hmotnost 903 g a tloušťku 13,5 mm. Baterie má větší kapacitu 42 Wh a nabídka portů zahrnuje již rychlé USB 3.0, mini DisplayPort a micro SDXC slot pro paměťové karty. Samozřejmostí je také WiFI (2 × MIMO). Kapacita interní flash paměti by měla být 64 GB nebo 128 GB.

Klepněte pro větší obrázek
Surface s čipem Intel je tlustší než verze s ARM 

Microsoft uvádí, že se mohou finální verze mírně lišit v některých parametrech, nutno totiž podotknout, že se Surface na trhu neobjeví dříve než za tři měsíce (Windows 8).

Pokročilý „smart cover“ umožňuje psaní

Samotné tablety nejsou ničím výjimečným, v rozdílnosti produktů ale občas rozhodují i malé detaily. Jedním takovým je například Smart Cover u iPadu, který se pomocí magnetů automaticky přichytí a zarovná k tabletu, chrání displej a lze ho použít i jako stojan na různé způsoby.

Klepněte pro větší obrázek
Microsoft Surface je díky chytrým krytům k dispozici v různých barvách 

Microsoft šel ale mnohem dále a představil dva druhy, které nabízí obrovskou přidanou hodnotu. Takzvaný Touch Cover je tenký pouze 3 mm a tvoří obsahuje dotykovou plochu, kterou lze využít nejen na psaní, ale i jako touchpad pro ovládání myši. Dle Microsoftu je unikátní právě snímání tlaku, Touch Cover totiž obsahuje pouze naznačené a vykreslené klávesy s tlakovým snímáním v daných místech.

Stisknutím plochy zařízení detekuje jako gesto, které vyhodnocuje a přes metalické spojení předává tabletu s operačním systémem. Microsoft se také pochlubil odolností touch coveru, který zvládne i polití vodou.

Pokud by vám touch cover pro psaní nestačil a máte raději skutečně fyzické stlačení kláves, Microsoft nabízí i druhý kryt s označením Type Cover (tloušťka 5 mm), což je klasická hardwarová klávesnice, která funguje podobně jako standardní klávesnice, je ale velmi tenká.

Při práci je potřeba mít tablet v podobné pozici, jako například notebook. Microsoft zabudoval stojánek přímo do těla tabletu, je tak pevný a snadno odklopný. V případě potřeby lze pro zápis dat a ovládání tabletu použití dotykové pero.

Klepněte pro větší obrázek
Stojánek je integrovaný přímo v tabletu Surface, Microsoft tlačí nové logo Windows

Ať už se jedná o Touch nebo Type Cover, oba se k tabletu přichytí magnetem a jsou spojeny speciálním dokovacím portem. Ten zajišťuje spojení a také napájení těchto příslušenství. Všechny kryty jsou k dispozici v mnoha barevných provedeních (černá, bílá, růžová, modrá, červená), ze kterých si jistě každý vybere tu svou.

Součástí obou druhů tabletů je přední a zadní kamera se dvěma mikrofony, přičemž zadní kamera je přizpůsobena pro snímání obrazu při mírně sklopeném tabletu, který zajišťuje integrovaný stojánek. Rozhodně tak nebude natáčet pouze plochu stolu, ale vše v rovině před tabletem.

  • Displej: 10,6″, 1 366 × 768 (Windows RT) nebo 1 920 × 1 080 (Windows 8 Pro), LED, lesklý
  • Procesor: ARM (Windows RT, Nvidia Tegra 3+?), Intel Core i5 (Ivy Bridge, Windows 8 Pro)
  • Grafický čip: pravděpodobně Nvidia Tegra 3+ (GeForce ULV) nebo Intel HD 4000
  • Operační paměť: neznámá (pravděpodobně 2/4 GB dle verze)
  • Pevný disk, SSD: 32/64 GB (Windows RT, ARM) nebo 64/128 GB (Windows 8 Pro, Intel)
  • Výbava Surface s Windows RT: WiFi, 1 × USB 2.0, micro SD slot, Micro HD video, přední a zadní kamera, stereo reproduktory, 2× mikrofon
  • Výbava Surface s Windows 8 Pro: WiFi, 1 × USB 3.0, mini DisplayPort, micro SDXC, přední a zadní kamera, stereo reproduktory, 2× mikrofon
  • Příslušenství: Touch Cover (3 mm), Type Cover (5 mm)
  • Baterie, výdrž: 31,5 Wh (Windows RT) nebo 42 Wh (Windows 8 Pro), neznámá
  • Rozměry, hmotnost: 9,3 mm a 676 g (Windows RT) nebo 13,5 mm a 903 g (Windows 8 Pro)
  • Cena, uvedení: neznámá, do tří měsíců

Hardware od Microsoftu a spousta neznámých

Největším překvapením je, že se jedná o hardware přímo od Microsoftu a nikoli od jiného výrobce. Microsoft je přitom založen především na partnerství s výrobci a tento krok tak může vyvolat řadu komplikací v rámci spolupráce s partnery. Microsoft se totiž stává v rámci těchto zařízení jejich konkurencí.

Klepněte pro větší obrázek
Zadní kamera snímá obraz v rovině i při sklopeném těle 

Velkou neznámou je cena. U verze s platformou ARM nelze očekávat cokoli vyššího než u iPadu, tedy kolem dvanácti tisíc korun. U výkonnější verze s plnohodnotným systémem Windows 8 a procesorem Core i5 lze ale očekávat vyšší cenu, která bude možná i v oblasti nad 20 000 Kč.

Výdrž na baterii je důležitým parametrem, Microsoft ale zatím tento údaj drží v tajnosti. Žádné zmínky nepadly ani v oblasti mobilního internetu a jeho podpory. Předpokládat lze ale minimálně verzi s 3G, v lepším případě i LTE.

Microsoft Surface ale jistě rozvíří tak trochu stojaté vody s tablety, i když je jasné, že zkopírovat všechny novinky nebude pro ostatní výrobce takový problém. Microsoft ale ukázal, že umí být inovativní a doufejme, že boj v oblasti těchto tenkých a „post-pc“ zařízení bude náročný, což povede k rychlejšímu vývoji, většímu počtu novinek a nápadů a stejně tak k nižší ceně.

Video

 

Diskuze (133) Další článek: Qualcomm Snapdragon S4: taví máslo pomaleji než konkurence

Témata článku: Microsoft, , , , Microsoft Surface, Microsoft Surface 64GB Wi-Fi, Mic, Surf, Odpověď, Tab S, Hlavní odlišnost, Hardwarová klávesnice, ULV, Levný notebook, Standardní klávesnice, Micro, Moderní tablet, Tab, Druhý kryt, Dotyková klávesnice,