Taková sbírka unikátů tu dlouho nebyla. Vivo Apex má selfie pod displejem a foťák stabilizuje gimbal

Koncept Vivo Apex 2020 má řadu zajímavých vlastností, které jsme ve smartphonu ještě nikdy neviděli! Jeho 6,45" Full HD AMOLED displej se tak výrazně ohýbá přes hrany, že z bočnic vystrnadil fyzická tlačítka. Na celém telefonu nenajdete ani jedno.

A unikáty spojené s displejem nekončí. Nemá průstřel ani výřez, 16 MPx selfie je totiž umístěna přímo pod zobrazovacím panelem! Část nad objektivem má šestkrát větší propustnost, než zbývající plocha, což postarat o dostatečně kvalitní selfíčka. Dokud to ale neuvidíme v praxi, neuvěříme.

Z těla telefonu zmizely i jakékoliv otvory a konektory, a to je důležité i pro nabíjení. V konceptu Apex se počítá se 60W bezdrátovým dobíjením, které je natolik rychlé, že za 20 minut zcela dobije 2 000mAh akumulátor! Jakou kapacitu baterie Apex má, však výrobce neprozradil. Bezdrátová nabíječka je novinka, loňský Apex měl nabíječku s magnetickými piny.

Představení konceptu Vivo Apex 2020: 

Zajímavý je i fotoaparát na zadní straně. V kruhovém modulu je 48MPx foťák se stabilizaci obrazu, která prý funguje jako gimbal. Vivo se chlubí daleko lepší stabilizací při focení a natáčení videí, než v případě tradiční optické stabilizace. Za zmínku stojí i 16MPx periskopický teleobjektiv, který má 5 až 7,5× optické přiblížení. Foťák bychom také rádi viděli v praxi, tohle řešení na trhu nemá obdoby.

O hardwarovou výbavu konceptu jde až v poslední řadě, přesto ji můžeme zmínit. Výkon dodává Snapdragon 865 s 12GB RAM a 256GB pamětí. Uvnitř běží Android 10, samotný telefon vás v kapse bude tížit 169 gramy... ale vlastně nebude. Jedná se pouze o koncept, který má Vivo na papíře a také v prototypové podobě. Jenže kvůli zrušenému veletrhu MWC jej nemá kde ukázat. Na druhou stranu se můžeme těšit, že některé prezentované funkce brzy proniknou i do komerčně dostupných smartphonů. 

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (11) Další článek: T-Mobile zlevní o 30 % neomezená mobilní data. Ale musíte je aktivovat tento víkend

Témata článku: Vivo, , , , , , , , , , , ? Displej, Foťák, Displej, F +, Koncept, Unikát, Apex, Full HD AMOLED displej,