Tech trendy 2015: víc fit a víc sexy smartphony

Modleme se za pokrok. Waerables, fitness, velká data, lepší a ohebnější displeje, proti štíhlé linii jde výdrž baterie. Co čekat od roku 2015?

Svět se neustále mění, zejména svět technologií jde dopředu velmi rychle. A protože dnes vstupujeme do nového roku, pojďme se podívat na trendy a technologie, které nás budou v roce 2015 provázet. Zaměřili jsme se na pro nás relevantní kategorii, tedy smartphony a další mobilní hračky. Nejprve ale několik souvisejících tech trendů, se kterými se budeme setkávat nejen roce letošním, ale i v letech následujících. Jde o trendy s přímým dopadem na náš mobilní svět:

Klepněte pro větší obrázek
Křišťálovou kouli nemáme, ale některé trendy je možné předpovědět s velkou mírou pravděpodobnosti (obr.: shutterstock.com)

Big Data

O velkých datech jste už jistě slyšeli, ale to je tak asi všechno... Jejich zlatá éra teprve přijde. Zatímco v roce 2010 produkoval svět 5 milionů terabajtů (5 exabajtů) každé dva dny, dnes je to dvojnásobek. Náš svět prostě plodí data rychleji a rychleji a tempo bude jen narůstat – prostřednictvím webu, mobilních aplikací a senzorů, nositelné elektroniky.

Klepněte pro větší obrázek
Jako většinu technologií lze i výstupy ze sesbíraných dat použít v náš prospěch i neprospěch. Podle toho, kdo je bude mít k dispozici (obr.: shutterstock.com)

Počet generovaných informací naroste také díky do internetu připojených zařízení, tzv. internetu věcí. To všechno dělá z velkých dat velmi lukrativní IT odvětví nejen pro společnosti typu IBM, která vyvíjí počítače a algoritmy pro zpracování dat, ale také pro komerční společnosti jako jsou například banky, pojišťovny, obchodníci. Ti zase budou hledat cesty jak data získat a následně využít ve svůj prospěch.

Umělá inteligence

Pravda, počítače jsou stále hloupé, přesto dělají pokroky. Komunikovat se stroji tak, že by nám rozuměly a chápaly, co jim říkáme, to je hudba vzdálené budoucnosti. Přesto zvažte následující příklady: chytrá auta od Googlu, hlasové asistentky typu Siri, Microsoft a jeho Skype Translator, který v reálném čase překládá to, co říkáte do jiného jazyka. Jde o to, že všechny tyto technologie se vyvíjí a přizpůsobují nám lidem. V jistém slova smyslu je jejich vývojáři polidšťují, což bude trend roku 2015 i let následujících.

Ohebné displeje

Zahnuté displeje najdeme ve špičkových televizích i nositelném zařízení, například u Samsungu Gear S. Ale stále to není ono – tenký ohebný a odolný displej. Zkrátka něco na tělo, například na zápěstí. Rok 2015 může být jistým milníkem ve vývoji displeje na spotřebitelské úrovni. Například lidé od Intelu na něm pracují, rádi by odstranili kabely a využili WiDi (wireless display) a společnost Corning zase vymýšlí, jak zajistit odolnost. Uvidíme, co v tomto směru přinese letošní rok.

 

Trendy 2015 pro smartphony & spol.

 

Ostřejší displeje

Pokrok nezastavíš a rozlišení displejů je jedním z parametrů, které budou výrobci vylepšovat. Nebo spíše „navyšovat“, protože v redakci jsme přesvědčení, že další zvyšování jemnosti nemá praktický efekt. Rozlišení Quad HD (2 560 × 1 440 bodů) není dnes ničím nevídaným, chlubí se jím ty nejnašlapanější superphony. V roce 2015 dojde k posunu i do vyšší střední třídy. A více vyrobených displejů bude znamenat nižší náklady na jednotku a vyšší úspory z rozsahu. Jinak řečeno, tam kde je nyní Full HD (1 920 × 1 080 bodů) bude koncem roku 2015 Quad HD.

Ty nejlepší smartphony přijdou dříve či později (nejpozději však v roce 2016) s rozlišením 4K, neboli 4 096 × 2 160 bodů.

Tenčí rámečky

Tohle je nejlepší vidět – zaznamenali jste na Mobilmanii zprávičku o modelu Sharp Aquos Crystal? Pokud ne, tak se podívejte jak vypadá a hned pochopíte:

Klepněte pro větší obrázek
Líbí se vám displej téměř bez rámečku? Tento trend budou výrobci sledovat (obr.: engadget.com)

Sice se u nás neprodává, ale pro ilustraci: u tohoto modelu jsou rámečky tak tenké, že se displej rozprostírá od kraje ke kraji. Samozřejmě nelze očekávat, že všechny novinky budou ihned prakticky bez rámečků, ale jejich minimalizování bude trend.

Štíhlá je dobrá

Nechme teď stranou supertenké telefony jako je například Vivo X5 Max s tloušťkou pod půl centimetru, spíše jde o samotný trend zeštíhlování. Smartphony prostě budou stále tenčí, protože to je sexy a je to vidět. Co na tom, že je to často na úkor kapacity baterie? Ta při nákupu telefonu vidět není...

Klepněte pro větší obrázek
Štíhlé telefony jsou prostě víc sexy a zákazníci je chtějí (obr.: shutterstock.com)

Zesílí ale i opačný proud – smartphony, které lákají na masivní baterii a výdrž. Ale ani to, co do tloušťky, nebude žádný extrém. Vždyť i nedávno testované THL 5000 s baterií o kapacitě 5 000 mAh se s přehledem vejde do centimetru.

Selfie posedlost pokračuje

Je třeba něco dodávat? Snad jen, že přední kamera bude hrát přinejmenším stejně důležitou úlohu jako ta na zadní straně přístroje. Za příklad můžeme uvést třeba nedávno představený HTC Desire Eye, který má dva 13MPx fotoaparáty a dva duální LED blesky – jeden vepředu, druhý vzadu.

Lepší využití NFC

Technologie NFC není využívána na maximum. To se ale změní a přijdou inovace, které dají NFC hlubší smysl. Velký podíl na tom bude mít Apple, který má se svou službou Apple Pay velké ambice.

A jelikož iPhony 6 jdou na dračku, partneři přibývají, karetní asociace cítí šanci i v Evropě a konkurenční Samsung chce rychle dohnat ztrátu, můžete očekávat minimálně v oblasti placení se NFC letos prosadí.

Nositelná zařízení (wearables)

V roce 2014 se o nositelnostech mnoho namluvilo, ale prodejnost nebyla až tak slavná. V roce 2015 se trend začne obracet. Kvůli nižším cenám, novým funkcím, díky větší škále produktů včetně Apple Watch, díky lepšímu začlenění do naší stávající rodiny chytrých zařízení a spojení se smartphonem a díky většímu povědomí zákazníků.

Delší výdrž baterie

Achillovou patou sebelepšího smartphonu je baterie a její výdrž. Existují kvantitativní cesty jak výdrž prodloužit: buď navýšit kapacitu nebo snížit potřebu (úspornějším procesorem, odladěným OS, atd.). Jenže obojí má své meze, a tak doufejme, že výrobci udělají z výdrže baterie svou prioritu a přijde kvalitativní skok. Ostatně, co byste řekli baterii nabité za minutu?

Klepněte pro větší obrázek
Máte jinou než aktuální generaci iPhonu, pak vám kvůli vybité baterii asi často bývá tak leda na dvě věci... (obr.: shutterstock.com)

Zní to dobře, ale ani tudy cesta dlouhodobě nepovede. Lithium-iontové baterie je zkrátka třeba vystřídat.

Biometrie

Skenery otisků prstů nejsou jedinou možností využití unikátních vlastností uživatele pro oblast zabezpečení. Existují i další možnosti autorizace: sken oční sítnice, 3D sken obličeje, rozpoznání hlasu. V budoucnu se s biometrií setkáme ve větší míře, jelikož bezpečnost je zásadní. Pravda, ani biometrie co se týče prolomení, není 100%, ale jistě lepší než kratičký PIN.

Zaměřeno na fitness

Zdravý životní styl a fitness je dnes v kurzu a většina výrobců si to uvědomuje. Ostatně například Google oznámil, že kategorie aplikací „Health & Fitness“ v Google Play byla tou nejrychleji rostoucí v roce 2014. Rok 2015 bude patřit smartphonům a „wearables”, které umí změřit chůzi, vzdálenosti, spálené kalorie, srdeční frekvenci a vůbec poskytnou komplexní tréninkové údaje. V této souvislosti bude přibývat více a více funkcí.

Příkladem mohou být například novinky od společnosti FitBit, která se na fitness náramky specializuje. Její aktuální portfolio je přitom pro každého - pro kancelářskou krysu i profesionálního sportovce.

Duální fotoaparát

HTC One M8 přišlo s dvojitou zadní kamerou, ale výsledek se příliš nepodařil. Po HTC se tohoto úkolu ujme Huawei, která nedávno ohlásila model Honor 6 Plus, který bude rovněž osazen duálním fotoaparátem se dvěma fotosenzory. Druhá kamera má přinést více světla a posloužit k dodatečným úpravám hloubky ostrosti snímku. Povede se to lépe než v případě HTC?

Tato technika je na trhu nová a právě proto si najde cestu i do dalších smartphonů. O duálním fotoaparátu se už mluvilo i v souvislosti s nástupcem iPhonu 6, který v disciplíne focení za konkurencí trestuhodně zaostává.

Bezdrátové nabíjení

Podobně jako v případě NFC jde o technologii s velkým potenciálem, která zdaleka není využívána tak, jak by si zasloužila. Ve standardech bezdrátového nabíjení je nepořádek. Doufejme, že výrobci se dokáží sjednotit a vytvořit cenově dostupnou nabíječku a my se zbavíme otravných a nepraktických kabelů.

Klepněte pro větší obrázek
Nabíjet bezdrátově je pohodlnější, kabely jsou prostě otravné (obr.: shutterstock.com)

Zapomněli jsme na něco? Co od roku 2015 očekáváte vy?

Diskuze (19) Další článek: Xiaomi Mi5: nové „SuperXiaomi“ se ukáže už za pár dní na CESu

Témata článku: , , , , , , , Honor 6, Honor 6 Plus, HTC Desire, HTC Desire Eye, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Praktický efekt, Kvalitativní skok, Velký podíl, Sharp Aquos Crystal, Nositelné zařízení, Nákup telefonu, Posed, Zlatá éra, Nepořádek, F +, SMA