Technologie a Oborová zdravotní pojišťovna pomohou lékařům v boji proti koronaviru

Za současné situace je v zájmu nás všech eliminovat mezilidský kontakt na minimum. V některých případech je to však problém – třeba když jste lékař, aktivně pomáháte a setkávání s lidmi je nedílnou součástí vaší práce. Pozitivní (a lehce překvapivou) zprávou je, že i v takto rigidním prostředí to jde i jinak a koronavirus pohnul i s pravidly zdravotních pojišťoven…

Oborová zdravotní pojišťovna umožní všem svým smluvním lékařům předepisovat léčivé přípravky a zdravotnické prostředky i na základě konzultace po telefonu, emailu, prostřednictvím videohovoru apod. Praktickým lékařům, ambulantním specialistům a zubařům umožní stejnými způsoby provádět některé typy vyšetření. Distanční způsob terapie lze aplikovat také v klinické psychologii a logopedii.

„Víme, že zejména praktičtí lékaři a ambulantní specialisté dnes v řadě případů musí ordinovat za zavřenými dveřmi, protože nechtějí riskovat karanténu, a tím pádem kompletní uzavření ordinace. Těm, kteří i takto pokračují v práci, patří náš obrovský dík. Vzhledem k tomu, že vyšetření takovým způsobem již probíhají, je v době nouzového stavu jen logické a správné, aby i za tato vyšetření dostali zaplaceno,“ vysvětluje Radovan Kouřil, generální ředitel OZP.

Všechna takto vedená vyšetření a terapie, respektive preskripce léků nebo zdravotnických prostředků, musí být pečlivě zaznamenaná ve zdravotnické dokumentaci pacienta. Mimořádná opatření budou platit do odvolání, respektive po dobu vyhlášeného nouzového stavu na území ČR z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s výskytem koronaviru.

Váš názor Další článek: Cenově dostupný smartphone získává Android 10. Nokia aktualizovala už šest modelů

Témata článku: , , Česká republika, Zdravotní pojišťovna, Boj, Vyšetření, Terapie, Zubař, OZP, Lékař, Pro +, Nouzový stav