Technologie: jsou sítě CDMA lepší než GSM?

V posledních dnech se v souvislosti s válkou v Iráku, a tamějším zavedením mobilní sítě po jejím skončení, stále častěji mluví o CDMA sítích. Co vlastně CDMA je, co umí a v čem se liší od technologie GSM? Článek pro zvídavé čtenáře.
Kapitoly článku

GSM versus cdma2000

Hlasové hovory – cdma2000 nabízí tři způsoby modulace hlasu, přičemž jeden používá prakticky identickou modulaci se sítěmi GSM se stejným datovým tokem 9600 bps (u GSM je to Full Rate). V sítích cdma2000 je navíc ale možné telefonovat přes 1x, které nabízí výrazně lepší kvalitu zvuku.

SMS – cdma2000 nabízí SMS stejně jako GSM, SMS v cdma2000 často směřují přes 1xEV. V GSM jsou SMS over GPRS méně časté.

Vytáčené datové spojení – namísto HSCSD lze v cdma2000 sítích nalézt technologii 1x, která v oblasti datových přenosů nabízí přibližně čtyřnásobně vyšší rychlosti než HSCSD v GSM sítích.

Paketové přenosy – namísto GPRS a EDGE nabízejí cdma2000 sítě službu 1xEV. EDGE při použití stejné modulace jako cdma2000 (tedy 8PSK) umí dosáhnout pouze třetinové maximální rychlosti. V novějších cdma2000 sítích navíc existují ještě rychlejší technologie paketových přenosů – ty již ale jednoznačně spadají do oblasti sítí třetí generace (cdma2000 s 1xEV je něčím na „pomezí“ podobně jako EDGE).

Co je tedy lepší

Můj osobní názor je ten, že technologie CDMA (konkrétně tedy cdma2000) je v současné době ve stádiu, kdy je vyspělejší než GSM nebo EDGE. Problém je ale v tom, že v době, kdy začínalo cdmaOne (rok 1995) již v Evropě dávno existovaly desítky vyspělejších mobilních sítí GSM. Když se DS-CDMA v roce 1998 konečně začalo technologicky trochu vzpamatovávat, tak to byl ale mnohem větší boom, než když ČR přešla z NMT na GSM. Cdma2000 je technologií, která o pár let předběhla evropské GSM, které ji už nikdy nedokáže dohnat. GSM je prostě horší a také jím zůstane. UMTS je pak jasný příkladem toho, že síť na bázi CDMA je výrazně lepší než síť na bázi F/TDMA (jako např. GSM).

Jenže všechno není tak jednobarevné, jak se zdá. Abyste totiž mohli obětovat 1,25 MHz (u novějších DS-CDMA sítí také 5, 10 nebo 15 MHz), tak musíte mít síť na relativně vysokém kmitočtu (tj. od 2000 MHz výše), což značně limituje dosah vysílače. Navíc DS-CDMA síť by asi jen ztěží zvládla Power control na vzdálenost okolo 30 km, což je běžný dosah vysílače sítě GSM900, který při takovémto dosahu dokáže nabídnout HSCSD i GPRS s naprosto stejnou přenosovou rychlostí jako kdybyste stáli hned vedle vysílače. To je právě ten hlavní rozdíl. Sítě DS-CDMA vyžadují velké množství vysílačů, které pokrývají relativně malé území (tak do 2 – 4 km od vysílače). Právě to je také důvod, proč si v USA se svým cdmaOne či cdma2000 telefonem zavolají lidé tak maximálně v centru a rezidenčních čtvrtích velkých měst. Zbytek území velmi sporadicky pokrývají různé analogové sítě. Evropa je oproti tomu signálem GSM pokryta na velmi vysoké úrovni, ovšem za cenu výrazně nižších přenosových rychlostí.

A co je tedy lepší? Inu, pro Evropany GSM a pro Američany (a některé jiné státy, zejména v jihovýchodní Asii) jejich cdma2000. GSM je momentálně více rozšířené, s příchodem UMTS je ale možné, že se stav GSM versus CDMA sítě vyrovná. Problém je ale v tom, že GSM standard je v podstatě jen jeden, zatímco sítí na bázi technologie CDMA existuje hned několik, navzájem méně či více kompatibilních.

Poznámka: Některé technické detaily jsou v článku záměrně zjednodušeny, neboť struktura CDMA sítí je poněkud výrazně složitější než struktura sítí GSM. Odborníky na CDMA bych tak chtěl poprosit o jistou dávku shovívavosti.

Témata článku: , , Lep, #cd, GSM, Sít, Handoff