Technologie rozděluje spojence. Američanům se nelíbí, že Britové pustí Huawei do 5G sítě

Nastupující technologie sítě páté generace rozděluje i tak tradiční spojence, jakými jsou Spojené státy a Velká Británie. Washingtonu se nelíbí, že se ostrovní země striktně nepostavila proti čínské firmě Huawei a její technologii 5G. Podle předního amerického diplomata pro kybernetickou politiku Roberta Strayera přitom Čína tyto technologie využívá ke kybernetickým útokům a ekonomické špionáži.

„Vzhledem k tomu, co je v sázce, a kolik toho o překotně se vyvíjející technologii 5G sítě stále nevíme, je potřeba být na pozoru. Kteříkoliv nedůvěryhodní dodavatelé proto představují nepřijatelnou míru rizika, ať už jsou kdekoliv na světě,“ řekl Strayer na půdě britského parlamentu. Dodal, že USA nedovolí státům, jako je Čína, aby neférově podporovaly jejich digitální firmy na úkor jejich zahraničních konkurentů.

Čína americká nařčení odmítla. „Huawei je nezávislá soukromá společnost, která se za 30 let svého fungování nikdy nepodílela na jakémkoliv kybernetickém útoku. Nehodláme se ale rozptylovat od našeho hlavního cíle, jímž je vyvinout špičkovou 5G technologii,“ uvedla společnost v prohlášení.

Finální rozhodnutí zda vůbec a za jakých pravidel se bude moci Huawei podílet na výstavbě a provozu britské 5G síti má učinit až nástupce odstupující premiérky Theresy Mayové. Dubnový únik informací z britského bezpečnostního úřadu odhalil, že Velká Británie je připravena vpustit Huawei do telekomunikační struktury, byť s omezeními.

Postoj Spojeného království se opírá o názor, že k ochraně nové telekomunikační infrastruktura stačí, aby Huawei zakázala přístup do jádra sítě. Tento pohled však američtí představitelé odmítají.

 

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (8) Další článek: Rodiče posílají děti na tábor kvůli samostatnosti a týmové spolupráci, ale na zákazu mobilů se neshodnou

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , Spojené království, Washington, Břit, Finální rozhodnutí, Parlament, Velká Británie, Brit, Kybernetický útok, Půst, Spojenec