Telecom vyhrál bitvu, válka však teprve začíná

Český Telecom svým rozhodnutím znepřístupnit službu volby operátora pro svůj nejnižší tarifní program Home Mini rozpoutal doslova válku, a to na všech frontách. ČR kvůli němu bude mít mimo jiné zkomplikovaný vstup do EU.

Máme toho dost!

Přesně to byla slova alternativních fixních operátorů poté, co předseda ČTÚ David Stádník s úsměvem na rtech pronesl, že ČTc tím, že k 1. 7. 2002 nezpřístupní službu volba operátora všem svým zákazníkům nic neporušil a že je to v pořádku. Ano, pan Stádník měl pravdu, Telekomunikační zákon 151/2000 Sbírky mu to opravdu nepřikazuje. Pan Stádník ale není právní zástupce, nýbrž předseda nejvyššího regulačního orgánu v oblasti telekomunikací v ČR, jehož prioritním úkolem by měla být právě ona regulace trhu.

V telekomunikačních kruzích se proslýchá, že ČTÚ již nemá mezi operátory žádnou váhu a mnozí také mluví přímo o chaosu, který v českých telekomunikacích panuje. Někteří pak dokonce ČTÚ obviňují z neobjektivity při rozhodování. Právě to bylo také jedním z důvodů, proč se alternativní operátoři rozhodli celou situaci s opakovaným odkládáním liberalizace českého trhu řešit jinak.

Telecom nám dělá v EU jen problémy

Jeden z alternativních fixních operátorů, Contactel, již přímo ohlásil, že hodlá celou situaci řešit ne u ČTÚ, kde příliš nepochodil, ale přímo u evropské komise zabývajícím se rozšířením EU o další členské státy, tedy i o ČR. Contactel na českém trhu začal působit jako společnost vlastněná dánským investorem, který v naději, že liberalizace proběhne již v roce 2000 také před koncem minulého tisíciletí zahájil mohutnou reklamní kampaň. Vzhledem k tomu, že však ČTc nesplnil původní termín digitalizace své sítě (která mimochodem není digitalizovaná dodnes), liberalizace nemohla proběhnout a veškeré finanční prostředky vynaložené na reklamní kampaň (známá červená kostka na billboardech po celé ČR) přišli takřka vniveč. Podobný problém potkal také kampaň Aliatelu, který se svou horolezeckou stěnou na IT a telekomunikačních veletrzích zdolává monopol již dlouhá léta.

Nyní, když se konečně začalo po dvou a půl letech schylovat k liberalizaci trhu, ČTc oznámil, že liberalizace u nejnižšího tarifu nebude a konec. ČTÚ mu to s úsměvem na rtech zpečetilo a tím zpečetilo také pohár trpělivosti Contactelu a také ostatních alternativních operátorů. Contactel prohlásil, že se bude prostřednictvím svého dánského investora snažit přesvědčit dánskou vládu, aby znovuotevřela kapitolu telekomunikace, která při přijímacím řízení ČR do EU doposud nebyla definitivně schválena (mimo jiné právě kvůli nejasnostem okolo ČTc). Problém je o to větší, že EU ve své zprávě již před rokem dala najevo své o postupu ČTÚ v oblasti regulace trhu. Proslýchá se, že podobnou strategii hodlá zvolit také Aliatel, což by mohlo znamenat již reálný problém při schvalování výše zmíněné kapitoly před vstupem ČR do EU.

Kdo za to může

Čím dál tím více se však objevují také hlasy, že za všechno může ČTÚ a také špatný telekomunikační zákon. Vypadá to, že se tedy na ČTÚ začíná chystat také několik žalob. Svůj postup proti monopolistickým praktikám ČTc zvolilo také GTS, které jej bude prezentovat dnes na mimořádné tiskové konferenci, která se koná ve 14 hodin. Jestliže Český Telecom má proti sobě tři silné alternativní operátory s ještě silnějšími zahraničními investory, kteří se jako mušketýři spojili a v cause Home Mini jednají všichni za jednoho a jeden za všechny, pak ČTÚ je v situaci, kterou kdysi charakterizoval již Alois Jirásek – Proti všem. Pevní operátoři totiž nejsou jediní, kdo poukazují na jeho poněkud podivné regulování trhu a ještě podivnější rychlost a způsob řešení sporů mezi operátory. Po jejich boku totiž stojí také operátoři mobilní, za kterými stojí další silní zahraniční investoři. Jak to tak vypadá, tak na české telekomunikační scéně se schyluje k velké telekomunikační bitvě. Teď už jen zbývá počkat, zda to bude spíše dobývání ČSR a nebo Hirošima.

Diskuze (19) Další článek: ZX9200 - emulátor ZX Spectra pro Nokii 9210

Témata článku: , , , Tep, Řešení sporů, Bit, Zahraniční investor, Minulé tisíciletí, Regulace trhu, Reálný problém, Telecom