Telefon pro vás - Motorola m3888

Můžeme-li vycházet z názorů čtenářů Mobilit, jsou mobilní telefony Motorola čtvrtou nejoblíbenější značkou českého mobilního trhu. Jaká je Motorola m3888?
Můžeme-li vycházet z názorů čtenářů Mobilit, jsou mobilní telefony Motorola čtvrtou nejoblíbenější značkou českého mobilního trhu. Jaká je Motorola m3888?Je jisté, že svou roli na této oblibě má dotační politika operátorů, díky které si mobilní telefony mohl pořídit každý a také levné telefony Motorola v předplacených sadách. V první polovině února se RadioMobil předvedl se zatím ojedinělou akcí – k levné sadě Twist s telefonem Motorola m3888 nabídnul rovnou dvě karty SIM. Nyní je už sice po Valentýnovi, kterým byla tato akce ohraničena, telefon však stává zůstává v nabídce … jaký je?

Zavalitý
Oblý tvar je tradičně známým znakem většiny telefonů Motorola a na první pohled je zřejmé, do které rodiny m3888 patří – je to duální telefon pro běžné používání, který si nehraje na zbytečný luxus a je pro něj důležitá hlavně cena.

Hvězdně modrý povrch je ozdoben stříbrnými prvky kolem sluchátka a displeje a několika spíše výtvarnými než účelnými prohlubněmi. Motorola ve svých mobilech nikdy nešetří tlačítky a tak i zde jich je více, než je jinde běžné. Mnohé však mají jen jedinou funkci a jsem přesvědčen, že sloučení funkcí by ovládání telefonu určitě pomohlo. Mezi tlačítky je i mé oblíbené menu rychlého přístupu plné funkcí, které si je možné poskládat podle svých potřeb. Píšete-li často textové zprávy, zařadíte na přední místa ikonku editoru zpráv a do standardního menu zalezete jednou za uherský rok.

Mobil na čtyři tužkovky
Displej nabízí velice výrazné znaky; nevejde se jich na něj sice nijak mnoho, pro slabší očko to je však menší nevýhoda než bleší písmo jiných mobilních telefonů. Je škoda, že Motorola v tomto lidovém telefonu nepoužila svoji jedinečnou holografickou fólii, se kterou se displej rozzáří do bezkonkurenčního kontrastu.

Po odkrytí zadního panelu se odhalí baterie, která může být v případě nouze vyměněna za čtyři alkalické články. K tomu ale budete potřebovat speciální kryt baterií, který je nabízen pouze jako přídavné zařízení.

Amerika je pozadu
Na telefony Motorola padají někdy až příliš silná slova kvůli tomu, že u příchozí textové zprávy nedokáží zobrazit jméno odesílatele (i když je v telefonním seznamu). Neumí to ani tento model, ani manažerský triální Timeport. Víte proč? Motorola je americký telefon a ve Spojených Státech nejsou textovky oblíbené – po pravdě řečeno, neznají je tam a to, co za ně vydávají, je obyčejný paging, kdy je možné na mobil zprávu odeslat (třeba přes web), ale nelze na ni už pomocí telefonu odpovědět. Chce-li ale Motorola mít úspěch i v textovkami poblázněné Evropě, měla by americké vedení přesvědčit o nutnosti inovací.

Pro široké vrstvy
Na ovládání je znát, že používáme levný telefon, bohužel to ale poznáme i po sluchu. Testovanému kousku začalo pravidelně po několika minutách hovoru ve sluchátku klapat, jako by to byl zaneprázdněný Geiger-Müllerův počítač. Nedokážeme určit, proč se tak dělo, mohlo jít jen o chybu konkrétního kusu. Neznáme bohužel ani důvod toho, proč s Motorolou několikrát v téměř ideálních podmínkách spadl hovor. To se mi u současných telefonů už dlouho nestalo.

Emko je typickým mobilním telefonem pro široké vrstvy telefonistů a nelze po něm chtít to, co požadujeme od přístrojů třikrát dražší. Telefonovat však umí, je připravené pro duální budoucnost a myslím, že jeho cílové skupině to bude stačit.

Tento článek byl napsán pro časopis Mobility

Diskuze (12) Další článek: Trpělivost přinesla růže – Ericsson R320s

Témata článku: Motorola, , , Cílová skupina, Telefonní seznam, Valentýn, Mobilní trh, Jediná funkce, Levný telefon, Testovaný kousek, První pohled, RadioMobil, Textovka, Mobil, Vaš, Předplacená sada, Motorol, Zadní panel, Textová zpráva, Telefon, Amerika, Mobilní telefon, Zbytečný luxus, Duální telefon, Rychlý přístup