Telefonování na palubách letadel se stane realitou

Mobily na palubách evropských linek už nemusí spát v režimu offline/letadlo. Cestující zůstanou ve spojení i ve vzduchu.

Evropská komise dnes stanovila pravidla pro harmonizaci podmínek pro zahájení celoevropských služeb mobilní komunikace na palubě letadla. Tyto služby umožní jak těm, kdo cestují služebně, tak ostatním cestujícím bezpečně přijímat a odesílat hovory a zprávy ze svých vlastních mobilních telefonů během letu po celé Evropě. To znamená, že 90 % evropských cestujících v letecké dopravě, kteří si již nyní berou mobilní telefon na palubu letadla, může během letu zůstat ve spojení.

„Celoevropské telekomunikační služby, jako mobilní telefonní služby za letu, potřebují jednotnou právní úpravu pro provozování v rámci celé Evropy, a proto nyní Komise přijala opatření. Aby tato nová služba mohla začít fungovat, bylo zapotřebí jednoho regulačního rozhodnutí pro celý evropský vzdušný prostor,“ řekla Viviane Redingová, komisařka EU pro telekomunikace. „Nyní od operátorů očekáváme transparentní a inovativní cenové nabídky. Mobilní telefonní služby za letu mohou být velice zajímavými novými službami zejména pro ty, kdo cestují služebně a potřebují komunikovat, ať už jsou kdekoli a cestují kamkoli. Pokud však zákazníkům budou účtovány příliš vysoké ceny, služby se nespustí. Vyzývám rovněž letecké společnosti a operátory, aby na palubě letadel vytvořili vhodné podmínky k tomu, aby cestující, kteří chtějí za letu využívat komunikační služby, nerušili ostatní cestující.“

Systém satelitů zaručí bezpečnost

Opatření, která dnes Komise oznámila, budou harmonizovat technické a licenční požadavky na použití mobilních telefonů na palubách letadel. Telefony cestujících budou propojeny s palubní sítí mobilních telefonů spojenou se zemí pomocí satelitu. Systém zároveň zabrání tomu, aby se telefony přímo spojily s pozemní mobilní sítí. Tím se udrží nízký přenosový výkon a bezpečnost letadla nebo normální provoz pozemních mobilních sítí nebudou ovlivněny.

Harmonizace technických požadavků na bezpečné používání služeb mobilní komunikace za letu umožní v celé Evropské unii uznávat vnitrostátní licence udělené jednotlivým leteckým dopravcům členským státem, v němž jsou registrovány. Například letadlo registrované ve Francii nebo Španělsku bude moci cestujícím nabízet služby mobilní komunikace na palubě letadla při letu nad Německem nebo Maďarskem bez jakéhokoli dodatečného licenčního postupu.

Tím, že Evropská komise navrhla pravidla prvních skutečných celoevropských telekomunikačních služeb, reaguje na požadavek cestujících v letecké dopravě, aby mohli používat své mobilní telefony za letu, i na zájem odvětví tento požadavek uspokojit. V návaznosti na testování služeb mobilní komunikace za letu v některých zemích (zejména ve Francii a Austrálii) plánuje několik telekomunikačních operátorů a leteckých společností spuštění této služby v průběhu roku 2008, čímž umožní spojení v jedné z mála situací každodenního života, kde byla komunikace dosud velmi omezená.

Klepněte pro větší obrázek

Britský telekomunikační regulační orgán OFCOM oznámil dne 26. března, že leteckým společnostem umožní nabízet mobilní komunikaci na palubách letadel v souladu se společným evropským přístupem.

Souvislosti

Služby mobilní komunikace na palubách letadel jsou celoevropskými telekomunikačními službami. Dnes byla Komisí přijata dvě opatření:

  • doporučení Komise pro harmonizovaný přístup k udělování licencí, které podpoří vzájemné uznávání vnitrostátních oprávnění pro služby mobilní komunikace na palubách letadel;
  • rozhodnutí Komise, kterým se v celé EU stanoví harmonizované technické parametry palubního vybavení pro použití mobilních telefonů za letu, které členským státům umožní vzájemně uznávat licence ostatních států pro mobilní komunikace na palubách letadel, aniž by vzniklo riziko pro pozemní mobilní sítě.

Vedle těchto opatření se řeší otázky letecké bezpečnosti, a to certifikačními postupy letové způsobilosti vybavení pro použití mobilních telefonů za letu stanovených pro celou EU Evropskou agenturou pro bezpečnost letectví a orgány pro civilní letectví, aby bylo zajištěno bezpečné použití technologie v kabinách letadel. Otázkami bezpečnosti spojenými s použitím mobilních telefonů za letu se rovněž zabývají příslušné vnitrostátní orgány v oblasti soudnictví a vnitřních věcí.

Kolik to bude stát?

Obchodními aspekty, jako tvorba cen za použití mobilních telefonů za letu, se zatím opatření, která dnes Komise přijala, nezabývají, a to s ohledem na skutečnost, že služby teprve vznikají. Nařízení EU o roamingu, které bude revidováno před koncem roku, se zabývá pouze roamingem v pozemních sítích. Náklady na mobilní komunikaci na palubách letadel budou proto především spadat do kompetence poskytovatelů služeb. Evropská komise však bude bedlivě sledovat výši a transparentnost cen účtovaných spotřebitelům.

Již v srpnu 2007 navrhla Komise harmonizovaná pravidla na podporu další celoevropské mobilní aplikace, mobilních satelitních služeb. Z toho vyplývá, že z pohledu technologického a hospodářského rozvoje v Evropě roste poptávka po celoevropských službách. Předpisy EU o telekomunikacích, které byly naposledy přezkoumány v roce 2002, však za tímto vývojem zaostávají. Proto návrhy Komise ze dne 13. listopadu 2007 na reformu předpisů EU o telekomunikacích mají za cíl podpořit rozvoj skutečně integrovaného jednotného telekomunikačního trhu. Tyto návrhy jsou momentálně předmětem diskusí v Evropském parlamentu a v Radě. Reforma by měla umožnit užší koordinaci členských států a vnitrostátních regulačních orgánů při přípravě právní úpravy pro zahájení poskytování nadnárodních nebo celoevropských služeb v Evropské unii.

Zdroj: tisková zpráva Evropské komise

Diskuze (19) Další článek: Volání za korunu s Vodafonem a SMS zdarma pro nové zákazníky

Témata článku: , Civilní letectví, STAN, Vzdušný prostor, Telefon, Telefonování, Let, Ofcom, Otázka bezpečnosti, Telekomunikační služba, Real