Telefony na míru: jen si vybrat „k čemu“ a „za kolik“

Roztřídili jsme mobilní telefony do kategorií: pro styl, pořizování fotografií, pro práci, určené dětem a seniorům a pro technoidy. Nechybí ani čistě hudební telefony. Z každé kategorie jsme pak vybrali zástupce pro náročné a drahý i levný kousek. Stále nevíte, co k Vánocům?

Pokračujeme v oblíbeném seriálu, ve kterém mapujeme předvánoční trh s mobilními telefony. Už jste si mohli přečíst o telefonech s cenou nad deset tisíc korun, zabývali jsme se i telefony s cenou od osmi do deseti tisíc a od šesti do osmi tisíc korun. Předposlední přehled byl věnován telefonům od pěti do šesti tisíc a minule to byla relace od čtyř do pěti tisíc. Teď ale nesejdeme o stupínek níže, věnovat se budeme mobilním telefonům podle jejich zacílení na skupinu uživatelů.

Vybírali jsme vždy velmi úzce – tři zajímavé zástupce z každé kategorie tak, aby jeden pocházel z rodu drahých špičkových telefonů, cena druhého se pohybuje tu ve vyšších, tam ve středních vodách a poslední v trojici je mobil za částku co možná nejnižší. Při výběru jsme ještě postupovali tak, aby se nám telefony neobjevovali v přehledu na více místech. Proto nenajdete třeba Sony Ericsson K750i mezi telefony pro práci, byť je k tomuto účelu jako stvořený. Obsadil první místo v kategorii „pro pořizování fotografií“, protože momentálně není na trhu fotomobilu, který by produkoval kvalitnější snímky.

Ceny čerpáme z ceníků mobilních operátorů uvedených na internetových stránkách. V případě běžných cen saháme k několika ověřeným obchodům, o kterých víme, že prodávají oficiální zboží. Nevylučujeme ale, že lze telefony sehnat levněji.

Tipy: článek si můžete přečíst nerozdělený v textové verzi MobilManie, po kliknutí na obrázek telefonu s názvem se dostanete přímo na jeho kartu v katalogu mobilů, kde najdete všechny podrobné parametry.


Ryze stylové telefony

Náročným uživatelům lačným po stylu zaplesá srdce, až rozbalí krabici s Nokií 8800. Čeká na ně totiž kovové tělo z pravé oceli. Exkluzivní design doplňuje tvrzené sklíčko displeje a vlastně i cena, díky níž se s druhým majitelem 8800 jen tak rychle nepotkáte. Se 134 gramy to není žádný střízlík, takže je důležité, kde se telefon bude nosit. Aktivní TFT displej nabízí rozlišení 208 × 208 pixelů a na čtvercové ploše o třícentimetrových stranách je takové zobrazení dostatečně jemné. Ženě padnou bříška prstů na klávesnici za výsuvnou konstrukcí lépe než mužské ruce, tlačítka jsou malá a ta u krajů a pod displejem hůře dostupná.

Uživatelská paměť nabízí necelých 50 MB prostoru a to je maximální hranice, na jakou se dá dostat – slot pro paměťové karty totiž Nokia 8800 nemá. Předpokládá se, že její majitel při sobě stále nosí velkokapacitní MP3 přehrávač a kvalitní sluchátka zvlášť. V černé krabici s kovovou sponou je vedle telefonu stylová jednoduchá „bondovka“ i poutko. Chybí ale datový kabel, protože model 8800 nemá Pop-Port.

Adresář telefonu je přehledný a obsáhlý, pojme až tisícovku jmen. Kalendář je prakticky kompletní a e-mailový klient si poradí i s přílohami. Součástí exkluzivity měly být výjimečné polyfonní melodie, které se ovšem nepovedly jak měly a je lepší je nahradit MP3 vyzváněním. Za displejem, na zádech, se schovává jednoduchý VGA fotoaparát miniaturních rozměrů.

Nokia 8800 

Běžná cena: 26 499 Kč
Eurotel: 24 995 Kč

Kdo hledá styl a nechce platit příliš, najde Motorolu Razr V3, věčnou to americkou krásku subtilních rozměrů. Její tloušťka je necelých 14 milimetrů, tělo je ale dostatečně široké i vysoké na to, aby se telefon dobře držel. O dobrou podívanou se postará displej s rozlišením 176 × 220 bodů. Dnes je to již již standard, ale stále patří mezi kvalitní a detailů tapety nebo ikonek nabídky si tak do sytosti užijete.

S nabídkou je spojena ale jedna nepříjemnost, a tou je způsob ovládání. Motorola je známa svým specifickým stylem zpracování menu a umístěním některých funkcí, takže uživatelům, kteří nejsou na telefony amerického výrobce zvyklí, může činit práce s Razrem zpočátku obtíže. Je škoda, že chybí slot pro paměťové karty. Vnitřní kapacita 5,6 MB dojde záhy a pak už není kam ukládat hudební soubory nebo obrázky z vestavěného VGA fotoaparátu. Klávesnice je leptaná a zdvih tlačítek velmi nízký, pracuje se s ni však dobře a textové zprávy nebo MMS nebudou problém. Jen je třeba navyknout chování slovníku iTap a počítat se zkracováním zpráv.

Motorola Razr V3 

Běžná cena: 6 849 Kč
Eurotel: 7 495 Kč
Oskar: 6 977 Kč
T-Mobile: 7 499 Kč

Samsung vždy uměl vyrobit pohledná „vajíčka“, nejinak je tomu u modelu s označením X480. Malý a lehký telefon přišel nejprve ve stříbrné verzi, nás dnes ale kvůli stylovosti zajímá červené provedení. Protože jsme ale v nejnižší možné cenové hladině telefonů, které zaujmou svým vzhledem, musíme počítat s chabou funkční výbavou. Proto je displej se 128 × 160 obrazovými body jen pasivní, vnitřní paměť dosahuje velmi slabých 1,9 MB a reakce telefonu patří mezi pomalejší. Do adresáře telefonu se vejdou dvě tisícovky položek a editor zpráv umí spravovat až 200 textovek. Funkčně žádný zázrak, za tři a půl tisíce ale spousta parády na pohled.

Samsung X480

Běžná cena: 3 688 Kč


V druhé kapitole se budeme věnovat telefonům vhodným pro přehrávání hudby a fotomobilům

Témata článku: , , Motorola MPx220, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola V360, Nokia 1600, Nokia 6230, Nokia 6630, Nokia 8800, Nokia 8800 Arte, Nokia 8800 Carbon Arte, Nokia 8800 Gold Arte, Nokia 8800 Sapphire Arte, Nokia 8800 Sirocco, Nokia 8800 Sirocco Gold, Nokia 9300, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N90, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Samsung X480, Samsung Z300, Siemens C75