Telefony Nokia se mění v platební karty

Nekonečné zdokonalování mobilního telefonu, respektive snaha nabídnout v jednom přístroji funkce hned několika zařízení najednou, postoupilo do další fáze. Poté, co se do těla mobilního telefonu úspěšně probojovalo rádio, MP3 přehrávač, diktafon či digitální fotoaparát, se z mobilního telefonu stává také platební karta. První mobilní telefon vybavený touto funkcí vznikl v USA a má ho na svědomí tamější pobočka Nokie.

Nápad přeměny mobilu v platební kartu byl realizován díky spolupráci Nokie a společnosti MasterCard. MasterCard dodal platební technologii, Nokia poskytla telefonní přístroj. Dohromady vznikl mobil, jehož pomocí mohou nyní vybraní Američané zaplatit svůj oblíbený hamburger pouhým mávnutím.

Nejedná se však o mávnutí kouzelným proutkem, nýbrž mobilním miláčkem. Jedno prosté mávnutí totiž stačí, aby speciální čtecí zařízení zachytilo čip zabudovaný uvnitř telefonu a odečetlo z účtu hladového Američana jeden dolar za vysněné menu. K smůle Američanů projekt je zatím ve stádiu testování, což znamená, že pouze malá část z nich může výhody nového druhu platební karty v reále vyzkoušet.

Testování nového způsobu platby se účastní několik desítek obchodníků z Dallasu a Orlanda. Nokia připravila pro zkušební provoz v Dallasu 500 přístrojů se zabudovaným čipem. K tomu nabízí ještě speciální kryty, které také dokáží mobilní telefon v platební kartu přetvořit.

Diskuze (19) Další článek: T-Mobile nebude prodávat Microsoft Smartphone

Témata článku: Nokia, , , Zabudovaný čip, Dallas, Telefon, PLA, Smule, Čtecí zařízení, Plát, Karta