Tenoučká edice Samsungu 9,9, 12,9 a 6,9: to všechno jsou milimetry

Žádný telefon není natolik tenký, aby nemohl být ještě tenčí, a žádný fotomobil nemá tolik megapixelů, aby nemohl mít ještě o jeden více... řekli si v Samsungu a vznikla edice Ultra se zástupcem klasické konstrukce, vysouvákem a véčkem. Pranice o milimetry je znovu v plném proudu!

Třetí mezi lídry na poli mobilních telefonů, výrobce Samsung, připravil pro výstavu CommunicAsia 2006 tenoučkou řadu pod názvem Ultra Edition. Jsou to tři mobilní telefony s tloušťkou nepřesahující 13 milimetrů. Jeden z nich je vůbec nejtenčí na světě a v řadě jsou zastoupeny všechny tři nejběžnější konstrukce mobilů – klasická, vysouvák i véčko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nová edice Samsung Ultra

Žádný není větší vyžle

Ať se to někomu líbí nebo ne, mánie tenoučkých telefonů hýbe světem a Razrem to neskončilo. Dokazuje to třeba výsledek ankety v našem prvním pohledu na jednoho z trojice, model X820. Zúčastnilo se jí do této chvíle sedm stovek čtenářů a 89 % z nich se hlásí k odpovědi „ano“ v otázce, zda se jim tento Samsung líbí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung X820 oficiálně

Jeho tloušťka dosahuje pouhých 6,9 milimetru. Pro srovnání dvouletý prodejní trhák Motoroly, model Razr V3, má v pase 13,9 milimetru. Mezi telefony klasické konstrukce platila za doposud nejtenčí Motorola SLVR L7 se svými 10,9 milimetru. I tomu je teď konec. Pro úplnost – placatý Samsung měří na výšku 113 a na šířku 50 milimetrů. Hmotnost je rovněž výtečná, pouhých 66 gramů.

Klepněte pro větší obrázek

Hlavním materiálem těla je černý plast. Záda nesou vestavěný fotoaparát s maximálním rozlišením 1 600 × 1 200 obrazových bodů. Přisvětlovací dioda chybí, v nabídce fotoaparátu není ani automatické ostření. Když jsme měli nefinální vzorek v redakci, rozhodně jsme nečekali tak dobré výsledky práce 2Mpx fotoaparátu v nevídaně placatém telefonu. Můžete se podívat sami:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie pořízené Samsungem X820 v plném rozlišení

Displej je netradičně orientován na šířku. Rozhodně mu to ale v těle telefonu sluší a když se rozzáří, je radost sledovat 220 × 176 bodů a 256 tisíc barev. Svítivost a kontrast jsou na špičkové úrovni.

Vnitřní paměť má kapacitu 80 MB a je to veškeré úložné místo. Slot pro paměťové karty už se nevešel, ani nebylo místo. Pro datové toky jsou připraveny GPRS i EDGE ve třídách 10 a Bluetooth či propojení s počítačem pomocí USB kabelu.

Protože jsme Samsung X820 už v redakci měli, můžeme říci, že je to podobný zážitek, jako když někomu před dvěma lety ležel na stole Razr V3. Mouchami jsou snad jen absentující slot pro paměťové karty a střed hlavního tlačítka milující WAP. Samsung X820 se u nás začne prodávat v létě (bližší termín zatím neupřesněn) za cenu kolem 11 tisíc.

Tip: pokud chcete vidět živé fotografie Samsungu X820 a prohlédnout si nabídku telefonu, doporučuji náš dřívější článek

Samsung X820 ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 113 × 50 × 6,9 mm, 66 g
  • sítě: 900/1 800/1 900 MHz
  • displej: aktivní TFT, 176 × 220 bodů, úhlopříčka 1,9 palce
  • paměť: 80 MB vnitřní paměti
  • multimédia a komunikace: 2Mpx fotoaparát, přehrávač hudebních souborů, Bluetooth, GPRS, EDGE

Přibíráme na tloušťce, stále jsme ale na minimu

Druhým představeným je pěkné véčko nesoucí jméno D830. Z oficiálních rozměrů 103 × 54 × 9,9 milimetru a hmotnosti 85 gramů je jasné, že se setkáváme s výjimečným mobilem - znovu si může výrobce připsat prvenství, je to nejtenčí véčko na světě.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung D830

Třípásmový Samsung D830 umí pracovat s daty v GPRS a EDGE ve třídách 10, na krátké vzdálenosti poslouží Bluetooth. Kromě pro celou edici příznačnou vnitřní pamět o velikosti 80 MB je tu i slot pro paměťové karty typu microSD (TransFlash). Vestavěný fotoaparát zvládá dnes klasické 2 Mpx, ale pomáhá mu navíc přisvětlovací dioda s funkcí blesku a automatické ostření.

Mnoho uživatelů vyžaduje od véčka dva displeje. Je to logické, hodí se bez rozevírání telefonu zjistit, jestli někdo volal nebo zda nepřišla zpráva. Model D830 vnější displej má, je to ale pouze jednoduchý řádek se stavovými informacemi, monochromatický displej s 96 × 16 pixely a 16 odstíny šedi. Hlavní displej zvládne naproti tomu jemné QVGA při 262 tisících barev, z rohu do protilehlého naměříme 5,8 centimetru. Samsung D830 se začne prodávat na konci léta, cena zatím nebyla stanovena.

Klepněte pro větší obrázek
Možné podoby Samsungu D830

Samsung D830 ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 103 × 54 × 9,9 mm, 85 g
  • sítě: 900/1 800/1 900 MHz
  • displej: aktivní TFT, 240 × 320 bodů, 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,3 palce
  • paměť: 80 MB vnitřní paměti, slot pro paměťové karty microSD
  • multimédia a komunikace: 2Mpx fotoaparát s autofocusem a přisvětlovací diodou, přehrávač hudebních souborů, Bluetooth, GPRS, EDGE

Změnit jméno a zařadit se

Už na veletrhu CeBIT jsme potkali vysouvák D900, tehdy se jmenoval D870. Samsungu se ovšem výtečně hodí do trojice edice Ultra a tak jej výrobce přejmenoval a zařadil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung D900 na CeBITu 2006 (toho času pod názvem D870)

Váží stejně jako kolega D830, přesné rozměry těla jsou 104 × 51 × 12,9 milimetru. V létě tohoto roku se budeme moci dívat na QVGA displej s 262 tisíci odstínů barvy na úhlopříčce 5,3 centimetru. Velká vnitřní kapacita paměti (80 MB) bude dále rozšiřitelná paměťovými kartami microSD (TransFlash), D900 má kromě slotu pro paměťovky i výstup na televizi a pomocí Bluetooth se umí propojit s bezdrátovou náhlavní soupravou a posílat jí muziku ve stereu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ve výbavě je prohlížeč dokumentů a klasický přehrávač hudby a videa. Doufejme, že jej bude možné minimalizovat a nechat pracovat na pozadí. Nejzajímavější položkou tohoto modelu je vestavěný fotoaparát s vysokým rozlišením 3,2 Mpx.

Samsung D900 ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 104 × 51 × 12,9 mm, 85 g
  • sítě: 850/900/1 800/1 900 MHz
  • displej: aktivní TFT, 240 × 320 bodů, 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,1 palce
  • paměť: 80 MB vnitřní paměti, slot pro paměťové karty microSD
  • multimédia a komunikace: fotoaparát s rozlišením 3,2 Mpx, přehrávač hudebních souborů, Bluetooth, GPRS, EDGE

Klepněte pro větší obrázek
A pak že pranici o milimetry je konec!

Diskuze (24) Další článek: Pozor, Eurotel po týdnu mění novou roamingovou nabídku

Témata článku: Samsung, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Slvr L7, Samsung D900, Samsung X820, Moucha, Milimetr, Edice, Nová edice, Samsun, Mil, EDI, Sam