Tento teleskop promění mobil či tablet v chytrý hvězdářský dalekohled. Stojí přes 50 tisíc

Hvězdná obloha po staletí přitahuje zraky lidí po celém světě. K jejímu podrobnějšímu zkoumání můžete využít i svůj chytrý telefon. Francouzská firma Unistellar představila na letošním veletrhu CES zajímavé řešení v podobě „revolučního chytrého dalekohledu“ eQuinox 2.

„Když jsem byl mladý teenager, měl jsem dalekohled, který jsem používal během dlouhých letních nocí. V dospělosti už jsem na astronomii neměl čas. S kamarádem jsme přemýšleli nad tím, co můžeme udělat pro to, abychom astronomii vrátili do našeho rušného každodenního života,“ říká spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Unistellar Laurent Marfisi.

Unistellar eQuinox 2

Nakonec vymysleli přenosný dalekohled Unistellar eQuinox 2, který je dostatečně výkonný, aby viděl i přes světelné znečištění, jež je při pozorování noční oblohy čím dál větším problémem. Hlavním cílem celého projektu bylo přinést možnosti, které mají profesionální astronomové, do každodenního života spotřebitelů, kteří se prostě chtějí bavit a trávit čas se svými dětmi a přáteli.

„eQuinox 2 je inovativní chytrý dalekohled, který přináší zázraky vesmíru na dosah, a to i v jasně osvětlených městských oblastech.“ hlásá slogan na oficiálních stránkách produktu. Technologie Smart Light Pollution Reduction využívá pokročilé zpracování obrazu k odfiltrování vlivů městského osvětlení, díky čemuž umožňuje získat jasné obrázky nebeských objektů.

K lepšímu obrazu dále přispívá technologie označovaná jako Enhanced Vision, skládající dohromady více pořízených obrázků do jednoho. Optimalizace snímků pořízených dalekohledem reálném čase umožňuje jedinečný pohled na vesmír – například odhalí skryté barvy a detaily vzdálených galaxií a mlhovin.

Dalekohled spojený s mobilem

Přístroj je vyroben z kvalitních materiálů, má matně šedou barvu a součástí balení je také stativ. Jeho silnou devizou je možnost propojení s chytrým telefonem či tabletem prostřednictvím bezplatné aplikace Unistellar, jež je dostupná pro zařízení s iOS i Androidem.

Aplikace obsahuje databázi čítající více než pět tisíc vesmírných objektů, přičemž ke každému nabízí podrobné informace. Při zkoumání hlubin vesmíru tak přispěje i k prohloubení znalostí o mlhovinách, galaxiích, hvězdokupách, hvězdách a planetách.

Uživatel si může zvolit objekt, který chce pozorovat, a aplikace zajistí správné namíření dalekohledu pomocí elektromotorů. Obraz je následně přenášen na displej telefonu nebo tabletu, přičemž pořízené snímky v rozlišení 6,2 Mpx lze ukládat a dále sdílet. Dle specifikací lze dalekohledem pozorovat objekty se zdánlivou hvězdnou velikostí až 18,2 mag.

Výrobce již na webu spustil předobjednávky chytrého dalekohledu Unistellar eQuinox 2. Pořídit ho je možné za akční cenu 2 499 amerických dolarů, tedy v přepočtu asi 56 160 Kč. Zájemci dostanou zdarma batoh na snadnější přenášení a dvouletou záruku. Jedinou kaňkou na kráse je skutečnost, že objednávat lze bohužel pouze na adresy ve Spojených státech.

Diskuze (10) Další článek: Nedovolal se vám kurýr? Hovor možná spadl do spamu, na Androidu zkontrolujte aplikaci Telefon

Témata článku: , , , , , , , , Mobil, Teleskop, Astronomie, EVS, Dalekohled,