Těsně pod deset. Galaxy A42 5G je nejlevnějším 5G telefonem od Samsungu

Samsung formou tiskové zprávy konečně zveřejnil detaily smartphonu Galaxy A42 5G, jehož první zmínka padla na zářijové akci Samsung Unstoppable. Nástupce letošního Galaxy A41 to bere pěkně od podlahy, zvětšil se mu displej, přibyl jeden fotoaparát, a těšit se můžete i na větší baterii a vyšší výpočetní výkon podpořený podporou sítí páté generace.

Galaxy A42 5G je celoplastový smartphone, u kterého si na zádech všímáme zajímavého vrstveného vzoru, který záda opticky dělí do čtyř segmentů s různými barvami a odlesky. Jedná se o vysoce leštěné sklo, pro které se vžil název „3D Glasstic“. Na přední straně na vás čeká 6,6" Super AMOLED displej typu Infinity-U s HD rozlišením, což by mohlo být u tak velké úhlopříčky dost výrazným kompromisem. Součástí displeje je i optická čtečka otisků prstů.

Ve výřezu umístěná selfie má rozlišení 20 MPx, na zadní straně počítejte se zarovnáním čtyř objektivů „do sporáku“. Hlavní 48MPx snímač (F1.8) doplní 8MPx širokáč a dvě pětimegapixelové kamerky. Jedna fotí makro, druhá zase rozmaže pozadí při focení v režimu Živého zaostření. Nevyměnitelnou baterii o kapacitě 5 000 mAh dobijete kabelem až patnácti Watty.

Samsung Galaxy A42 5G
rozměry a hmotnost: 164 × 76 × 8,6 mm, 193 g
displej: 6,5", kapacitní Super AMOLED, 720 × 1 600, 270 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE, 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, microSDXC (1 TB), RAM: 4 GB, baterie: 5 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 750G (8× Cortex-A77, 2 GHz, 8nm)
operační systém: Google Android 10
fotoaparát: 48MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
62 %
vybavenost
cena: už se neprodává

O výpočetní výkon se stará 8nm Snapdragon 750G, který podporuje sítě páté generace. Operační paměť telefonu je 4GB, úložiště se zastavilo na metě 128 GB. Rozšíříte si jej však microSD kartami až o další 1 TB. V telefonu běží Android 10 s grafickou nadstavbou One UI 2 a do Česka se dostane počátkem listopadu. Nabízet se bude ve třech barvách (Prism Dot Black, Prism Dot White a Prism Dot Gray), a to za cenu 9 999 Kč. Bude se tak jednat o nejlevnější 5G model od Samsungu, který bude na trhu soupeřit s Xiaomi Mi 10 Lite, Moto G 5G Plus nebo s Realme X50 5G.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (6) Další článek: Apple má něco přelomového a kupodivu se tím moc nechlubí. Poradíme, jak aktivovat Spatial audio

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , Displej, Telefon, Samsun, Výpočetní výkon, Dot Black, Česká republika,