Test: Jak rychle se píše na komunikátoru Nokia 9500?

V recenzi nového komunikátoru jsem se rozplýval nad kvalitou jeho klávesnice. I když notebook je samozřejmě nesrovnatelně lepší, na Nokii 9500 bych se nezdráhal napsat článek, o e-mailech vůbec nemluvě. Zajímalo mě, jak rychle se na komunikátoru dá psát. Provedl jsem proto malý test rychlosti psaní a na Nokii opsal následující text (jde o začátek recenze):

V dnešní době, kdy výrobci každoročně vychrlí desítky nových mobilních telefonů, se to zdá být až neuvěřitelné: Nokia přichází s novým modelem komunikátoru až po tři a půl letech prodeje staršího modelu. A aby to bylo ještě pikantnější, dá se říct, že Nokia 9210 Communicator byl zastaralý už v době, kdy se objevil: chyběla mu hlavně podpora GPRS, bez které si už léta asi nedokážeme mobilní komunikaci vůbec představit.

Nokia ve své novince 9500 naštěstí nepokračovala ve stejné strategii. Tentokrát jde o funkčně naprosto nadupaný stroj, kterému nechybí snad žádná komunikační funkce. V některých zemích sice už může být na škodu absence podpory sítí třetí generace, nás to ale zatím může nechat v klidu.

Za dlouhé čekání sice můžeme obviňovat Nokii, měli bychom se ale obořit i na její konkurenty. Nikdo jiný totiž nenabídnul zařízení, které by komunikátoru konkurovalo. Neexistuje nic, co by v jednom těle poskytlo telefon, kapesní počítač s plnohodnotnou a dobře použitelnou klávesnicí, komunikační možnosti a kancelářské aplikace. Přes všechny výtky byl starší komunikátor stále jedinečné zařízení. Nokia proto neměla moc důvod spěchat s vývojem následníka.

Celý text má 1 172 znaků a samozřejmě v něm nemohly být překlepy, u všech jsem se vracel a opravoval je. Celé mi to trvalo 6 minut a 41 sekund. To odpovídá rychlosti psaní 175 znaků za minutu, případně 2,92 znaku za sekundu. Obávám se, že rozpoznávání znaků na dotykových displejích nemá sebemenší šanci a těžko se budou chytat i malé klávesnice kapesních počítačů. Není možné zapomenout ani na psaní s českou diakritikou – některá zařízení to vůbec neumožňují.

Vyzkoušel jsem také, o kolik je psaní na komunikátoru pomalejší než na počítači. Celý text jsem na klávesnici notebooku IBM ThinkPad opsal za 2 minuty 32 sekund, tedy rychlostí 463 znaky za minutu (7,71 znaku za sekundu).

Psaní na komunikátoru je tedy v mém případě 2,64× pomalejší než na počítači, rychlost je ale přesto dostatečná. Text navíc v praxi většinou neopisujeme, ale vymýšlíme, což obvykle také chvíli trvá. Prsty proto u Nokie 9500 Communicatoru určitě nebudou pozadu za mozkovou činností.

Diskuze (29) Další článek: Nový Symbian, filmy a hry pro váš smartphone

Témata článku: Nokia, Nokia 9500, Jak, Test, Komunikátor