Těšte se: očekávané mobilní novinky roku 2005

Mobilních telefonů je v současné době tolik, že si všechny snad nikdo nemůže zapamatovat. Do toho se míchají ještě nově představené novinky. Abyste v nich měli lepší přehled, připravili jsme shrnutí všech podstatných mobilů, o kterých víme, že se do konce letošního roku objeví.
Kapitoly článku
Bez barevných displejů a polyfonních vyzvánění si telefony už nedovedeme představit a při hodnocení již pomalu opovrhujeme přístroji, které nemají integrovaný digitální fotoaparát. A přece jde nabídka výrobců ještě dál, musí se neustále ohánět, aby udrželi krok s konkurencí.

Letos nás proto čekají integrované digitální fotoaparáty s rozlišením dvou megapixelů, hitem jsou hudební přehrávače, špičkové displeje, objeví se i pevné disky. A protože se novinek v poslední době urodilo víc než dost, myslíme si, že má smysl udělat základní rekapitulaci.

Alcatel

Alcatel letos bude prodávat telefony stále pod svým původním jménem, s výrobou mu však pomáhá čínská společnost TCL a oficiální název výrobce chystaných telefonů je tedy Alcatel&TCL. Nejdůležitější z plánovaných novinek je Alcatel S853. Jde o poměrně malý mobil, který na svém aktivním displeji s rozlišením 176 × 220 bodů zobrazí až 262 tisíc barev. Přístroj má integrovaný fotoaparát s rozlišením 1,3 Mpx, hudbu ve formátu MP3 přehrávají dva reproduktory a za zmínku stojí, že k telefonu připojíte i běžná sluchátka ukončená konektorem typu jack. Pro ukládání multimediálních souborů přístroj disponuje slotem na karty miniSD. První dojmy a živé fotografie najdete zde.


Stereofonní přehrávání nabídne Alcatel S853

Dalším zajímavým modelem z produkce Alcatelu, který by se měl letos objevit, je C555. Měl by nabídnout dva reproduktory pro stereofonní přehrávání MP3 souborů a vyzváněcí melodie budou čtyřiašedesátihlasé. Telefon dále nabídne fotoaparát s možností natáčet videa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dva reproduktory nabídne model C555

Třetí chystanou novinkou je typ C551. Tento typ je atraktivním zástupcem jednoduchých přístrojů. Displej nabídne 65 tisíc barev a rozlišení 128 × 160 bodů. Integrovaný fotoaparát má rozlišení VGA a vyzvánění je polyfonní, čtyřicetihlasé. Přístroj bude mít pamět přibližně 3 MB. Zákazníky by měl lákat teké svoji cenou.  

Klepněte pro větší obrázek
Alcatel C551

Mobilních telefonů nižší třídy představil Alcatel letos na kongresu 3GSM v Cannes celou řadu a jejich typy pro úplnost doplňujeme: E157, E158, E159, E252, E256.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Další levné Alcately 

Alcatel nabídne také celkou sadu véček. Jedním z nich je typ C651 s netradičně šikmo uloženým vnějším displejem. Hlavní displej zobrazí 65 tisíc barev, polyfonní vyzvánění bude dvaatřicetihlasé. Alcatel C651 má sdílenou paměť s kapacitou 4,5 MB. Fotoaparát má jen VGA rozlišení, chybět ale nebude funkce Push to talk a GPRS třídy 10.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Model C651 má čelní displej netradičně našikmo

Další véčka C652, C656, která firma představila, mají velmi podobné parametry.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
C652 • C656

Protože Alcatel nemá v České republice oficiální zastoupení, není jisté, které modely se u nás nakonec objeví. Ze stejného důvodu také nevím, kdy by se tak mohlo stát a kolik budou nové Alcately stát. Více informací o chystaných telefonech najdete zde.

Motorola

Jedním z nejočekávanějších telefonů Motoroly je model SLVR V8. Jde o mobil postavený na koncepci současného Razru. Je tenký, má vestavěný fotoaparát a displej zobrazující 262 tisíc barev. Nabídne připojení přes Bluetooth a podporu EDGE. Podle výrobce by měl být na trhu ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Pokud vás SLVR V8 zajímá, přečtěte si podrobnější článek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tenký model SLRV V8

Stejně očekávaná je Motorola PEBL V6. Luxusní zakulacené véčko přinese VGA fotoaparát a 5 MB paměti. Telefon podporuje Bluetooth. Displej z rozlišením 176 × 220 bodů zobrazí 262 tisíc barev. Více informací můžete najít v samostatném článku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Oficiální fotografie Peblu V6

Motorola chystá pro letošní rok také mobilní telefony střední třídy. Jedním z nich je véčko s typovým označením V360. Nabídne například MP3 vyzvánění, VGA fotoaparát se čtyřnásobným zoomem, funkci Push to talk a Bluetooth. Do střední třídy zapadá také model V235.   

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola V360 • Motorola V235   

Zatím není jisté, zda se u nás objeví model E1120, určený pro sítě třetí generace, který je ale schopný pracovat i v sítích GSM. Výrobce u tohoto typu avizuje třímegapixelový fotoaparát s osminásobným zoomem, dále MP3 přehrávač, Bluetooth a rozšíření paměti prostřednictvím karet Trans Flash. Na trhu by se tento typ měl objevit ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Model 1120 by měl nabídnout fotoaparát s rozlišením 3 MPx

Podobně koncipovaný je také model E1060. Přístroj s fotoaparátem o rozlišení 1,3 MPx nabídne 32 MB interní paměti a podporu audio a video formátů jako je MP3, MPEG4, nebo WMV a WMA.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Typ 1060 nabídne podporu řady audio a video  formátů

S komunikátorem A1010 se na našem trhu zřejmě nesetkáme, jinde by se měl objevit až na sklonku tohoto roku. Jedná se o přístroj pracující s operačním systémem Symbianem na platformě UIQ a ovládá se tedy prostřednictví pera a dotykového displeje. Výrobce jej vybavil například fotoaparátem s rozlišením dvou megapixelů, dále barevným displejem s rozlišením 208 × 320 a technologií Bluetooth.

Klepněte pro větší obrázek
Chytrý telefon A1010

Nokia

Nokia počátkem roku představil pár chytrých telefonů 6680 a 6681, které se již začaly prodávat. S modelem 6680 se však na našem trhu nakonec nedočkáme. Ve stínu těchto velikánů zůstalo asijsky střižené véčko 6101, které na uvedení na trh ještě čeká.  

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6101

O velké překvapení se Nokia postarala představením elitního manažerského modelu 6230i. Ten se překvapivě rychle dostal na trh a už si ho můžete koupit i u nás. Stejně tak ve stejný den představený model 6021 je již na pultech obchodů. Trochu zpoždění má pouze model 6030.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6030

Teprve minulý týden se objevily tři zásadní modely série N, které budou patřit mezi nejočekávanější telefony vůbec. Všechny pracují s operačním systémem Symbian, jsou vybavené nejmodernějšími technologiemi a budou také dosti drahé.

Nokia N70 je smartphone klasické konstrukce s dvoumegapixelovým fotoaparátem. Funkčně by mu tentokrát už nemělo nic chybět, více informací najdete v tomto článku. Na trh se dostane již v létě za cenu 16 až 17 tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chytrý mobil Nokia N70

Druhým telefonem série N je Nokia N90. Jedná se o chytré véčko, který má opět dvoumegapixelový fotoaparát, který kromě zvláštní konstrukce zaujme také logem Carl Zeiss. Novinkou je také displej s velmi vysokým rozlišením. O telefonu jsme už také podrobně psali. Jeho cena se bude pohybovat kolem dvaceti tisíc korun a na trh se dostane na konci léta.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chytré véčko s objektivem Carls Zeiss

Lahůdkou bude také Nokia N91. K nejvýraznějším vymoženostem patří fotoaparát s rozlišením 2 MPx, pevný disk o kapacitě 4GB a displej s 256 tisíci barvami. Detaily o Nokii N91 najdete zde. Zájmci si však musí počkat až do konce roku a připravit si minimálně 23 tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Model N91 v sobě skrývá pevný disk s kapacitou 4GB


V další kapitole
se dostaneme k Samsungu, Siemensu a Sony Ericssonu

Témata článku: , Motorola V360, Nokia 6030, Nokia 6101, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N90, Nov, Vážný konkurent, Zvukový formát, MOBI, Mobil, Zásadní model, Novinky, Rok