Testujeme iPhone 6 Plus: iOS 8 [4/4]

Rozdíly mezi iPhonem 6 a 6 Plus dělá také operační systém iOS. Jde o nuance, které „Plusko“ přibližují menšímu tabletu iPad mini.

Nečekejte dnes zevrubnou recenzi iOS 8, na to je ještě brzy. Následující video je spíše vypíchnutím několika zajímavostí, úvahou nad tím, jakou roli hraje iOS 8 v cílení iPhonu 6 a většího 6 Plus.

iOS 7 znamenal revoluci v designu, iOS 8 přináší nové (ne funkce, jako spíše SDK, tedy) možnosti pro vývojáře a jejich aplikace. Přínos iOS 8 pro celou platformu je tedy na první pohled méně viditelný, ale z dlouhodobého hlediska by se celý ekosystém měl posunout, prohloubit.

Apple iOS kdysi byl vzorem jednoduchosti a ergonomie, dnes už si to nemyslím. Funkcí je tolik, že zachovat přehlednost je patrně nemožné. Hodně pomohly rolety s notifikacemi a widgety, ale pokud chcete jít do hloubky, přepnout funkci, kterou nepřepínáte každý den, tak budete bloudit a bloudit.

Na první pohled je dnešní díl pouze a jen o softwaru, ale zvláště u Applu se tyto hranice stírají. Nové verze iOS posouvají možnosti hardwaru dopředu, hardware se učí nové věci, zlepšuje se. Jeden příklad za všechny: hodně se těším na platformu Apple Health, která bude shromažďovat fitness a zdravotnická data.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka vypadá stále stejně, mění se jen kosmeticky – na iPhonu 6 má díky většímu displeji jednu řadu ikonek navíc. Zásadnější změny se dějí jinde, třeba horní roleta teď má nové widgety, androidisté důvěrně znají interaktivní notifikace.

A ještě jednu věc iOS 8 dělá – na první pohled nenápadný ideový rozdíl mezi oběma novými modely. Zatímco iPhone 6 je po softwarové stránce jen větší iPhone 5s (s několika funkcemi navíc), tak iPhone 6 Plus má blíže k iPadům. Nejen velikostí, ale právě i softwarově, způsobem ovládání. V aplikacích uvidíte více obsahu, obrazovka se v mnoha případech umí (po otočení na šířku) rozdělit na dvě části. V mailboxu tak uvidíte seznam zpráv a jednu z nich otevřenou. V nastavení „hlavní adresář“, napravo pak podnabídku jednoho z nich. Atd. je jen na vývojářích, jak s touto možností naloží ve svých aplikacích.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
iPhone 6 Plus vám v některých situacích ukáže víc než iPhone 6 nebo 5s.

Je to trochu riskantní krok, Reakce zahraničních recenzentů, kteří iPhone 6 Plus testují znatelně déle, říkají, že jakmile máte 5,5" iPhone, nepotřebujete 7,9" iPad mini. Apple tak vysílá větší iPhone kanibalizovat prodeje menšího iPadu. Zároveň ale dává najevo, že je iPhone důležitější produkt, než iPad (mini). A není divu, jen se podívejte na prodejní čísla a prodejní cenu…

Klepněte pro větší obrázek 
iPhone 6 a 6 Plus.. Rozdíl není jen v hardwaru.
Diskuze (147) Další článek: Testujeme iPhone 6 Plus: foťák a videokamera [3/4]

Témata článku: Apple, , , Apple iPad mini, Apple iPad mini (2. generace), Apple iPad mini (2. generace) 128GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad mini (2. generace) 16GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 32GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad mini (2. generace) 64GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad mini 16GB 3G, Apple iPad mini 3, Apple iPad mini 3 128GB LTE, Apple iPad mini 3 128GB Wi-Fi, Apple iPad mini 3 16GB LTE, Apple iPad mini 3 64GB LTE, Apple iPad mini 3 64GB Wi-Fi, Apple iPad mini 32GB 3G, Apple iPad mini 32GB Wi-Fi, Apple iPad mini 4, Apple iPad mini 4 128GB LTE, Apple iPad mini 4 128GB Wi-Fi, Apple iPad mini 4 16GB LTE,