TETRA: kdy se vyplatí vysílačka místo mobilu?

Mobilní komunikace nejsou jen sítě GSM. Na našem území jsou v provozu i jiné komunikační sítě, které sice nejsou tak globální, ale při vhodném použití mohou být velmi zajímavou variantou. V některých případech se vyplatí víc než mobily.

Pro vládu i pro soukromníky

Mobilní telefony nevyřeší vše a nejsou vhodné pro použití ve všech oborech, kde je třeba komunikovat. Někdy více vyhoví hromadné rádiové sítě. Jsou to mobilní sítě, které počítají s vysokým počtem uživatelů. Tento problém řeší poskytováním množiny společných kanálů, jež mohou střídavě dle potřeby sdílet všichni uživatelé. Z tohoto přístupu ke sdílení přenosových kanálů vyplývají některé výhody hromadných rádiových systémů. Předním představitelem hromadných sítí je systém TETRA. Kromě něj se používá třeba starší analogový systém MPT 1327 nebo třeba APCO 25.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Propagační fotografie s ukazkami použití systému TETRA

Hromadné rádiové sítě nacházejí uplatnění především u státních institucí, jako je policie, hasiči nebo záchranné služby. Hromadné sítě se ale uplatňují i v sektoru soukromém, zejména v logistice ve funkci dispečinkového systému, dále pak ve stavebnictví, v těžebním průmyslu nebo třeba u bezpečnostních agentur. Výhoda systému TETRA při těchto aplikacích plyne zejména z jeho digitálního charakteru – jedná se o šifrování a obecně zabezpečení hovorového signálu. Také digitalizací a následnou úpravou lze hovorový signál zvýraznit oproti hluku pozadí, což je u bezpečnostních aplikací velmi cenné.

Co je TETRA

Název TETRA je zkratkou anglických slov TErestrial Trunked RAdio. Jedná se o otevřený digitální standard navržený institucí ETSI (European Telecommunication Standard Institute), který je koncipován pro mobilní přenos hlasu i dat. Vývoj systému započal v roce 1990 a podíleli se na něm za podpory organizace ETSI zástupci z řad nezávislých specialistů, operátorů, výrobců i uživatelů. První standardy byly schváleny institucí ETSI v lednu 1996 a v letech 1997 až 1998 byly postupně uvedeny do provozu první zkušební sítě v Německu, Belgii, Dánsku, Nizozemsku nebo Finsku.

Dnes je podle údajů z prosince 2004 dohodnuto přes 600 kontraktů na provoz systému TETRA ve více než sedmdesáti zemích téměř po celém světě. Kromě Evropy se TETRA používá také ve střední a jižní Americe, Africe i Austrálii. Na rozšíření se můžete podívat na prvním z následujících obrázků. Na dalším schématu je znázorněna situace v Evropě. Je na něm také zmínka o systému Tetrapol, což je starší digitální mobilní systém, který se v některých lokalitách stále používá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozšíření systému TETRA po celém světě • pokrytí v Evropě 

Systém TETRA umožňuje mimo klasických dvoubodových spojení také skupinová volání, což je pro hromadné rádiové systémy typická vlastnost. Dále pak nabízí také přímá volání mezi mobilními stanicemi a umožňuje také implementaci dispečerských funkcí, např. dálkové řízení skupinových volání a řízení priority spojení. Díky digitálnímu charakteru systému jsou tu zahrnuty i služby, které známe ze systému GSM, třeba krátké textové zprávy nebo přenos dat.

Základními komponentami systému TETRA, s nimiž komunikují mobilní zařízení, jsou podobně jako u GSM základnové stanice. Uživatelé spolu komunikují buď prostřednictvím příslušné základnové stanice a celého systému a nebo také přímo, popř. s mezistanicí. Základnové stanice jsou napojeny na centrální síťový management a lokálního dispečera. Prostřednictvím příslušných bran a veřejné telefonní sítě se do tohoto systému může napojit i tzv. vzdálený dispečer, který řídí skupinová spojení. Jsou zde k dispozici také přístupové brány k realizaci napojení na další systémy.

Může se vyplatit

Pokud jde o aktuální situaci v České republice, tak ačkoli byly licence na provoz systému TETRA od roku 2000 postupně rozdělovány mezi jednotlivé zájemce, veřejná komerční TETRA síť v pravém slova smyslu je na našem území pouze jedna jediná. Kde o síť firmy MobilKom. Další společnosti v tomto pásmu doposud digitální systém TETRA nezprovoznily; jsou to Echoton, Center Ost a RD-Engineering. Firma Echoton v pásmu 450 MHz prozatím provozuje analogový systém MPT 1327. Síť MobilKom pokrývá území hlavního města Prahy s dosahem po Kladno a Mělník, potom Brno a velkou část jihomoravského kraje a část Jižních Čech. Na podrobnou mapu pokrytí se můžete podívat na stránkách firmy.

Klepněte pro větší obrázek
Antény pro systém TETRA

Kvůli pouze částečnému pokrytí je systém použitelný jen v některých oblastech. Pokud ale máte firmu, která funguje na pokrytém území, pak použití tohoto typu komunikace může být výhodné. Mobilkom nabízí v základním Tarifu A s měsíčním poplatkem 540 Kč na jednu radiostanici hovorné 90 haléřů za minutu v době mezi šestou a osmnáctou hodinou v pracovních dnech. Jindy jsou hovory zdarma. Tarif B nabízí za poplatek 725 Kč až 250 volných minut ve špičce. Poslední Tarif C pak nabízí za příplatek 455 Kč k Tarifu A vnitrofiremní komunikaci zdarma. Z uvedení radiostanice do provozu zaplatíte jednorázový aktivační polatek 1 000 Kč. Ceny radiostanic nejsou nijak příznivé, i ty nejlevnější se většinou pohybují nad deseti tisíci korunami. Mobilkom jinak nabízí také krátkodobé i dlouhodobé zapůjčení radiostanic.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Radiostanice Motorola MTH500 • MTP700 • MTM700

Vzhledem k funkcím systému a cenám za volání se i při vyšších cenách radiostanic může firmám, které operují v signálem pokrytých oblastech, ivestice vyplatit. Jako příklad vezměme různé městské servisní firmy nebo třeba soukromou taxislužbu, která navíc funguje i v době mimo špičku, kdy je komunikace zdarma. 

Městský rádiový systém TETRA provozuje také hlavní město Praha. Ten zajišťuje komunikaci složek Záchranného bezpečnostního systému hl. města Prahy, pořádkových složek (Městská policie) a organizací zajišťujících základní funkce infrastruktury města, jako jsou Dopravní podniky, Technická správa komunikací a další. Současný trend technologie TETRA je využití jak v oblasti civilní bezpečnosti, tak i v komerčních aplikacích. Tendence směřují k využití společné technologie, což platí jak pro oblast civilní bezpečnosti, tak pro další vládní organizace. Důvodem je potřeba interoperability komunikačních sytémů mezi jednotlivými organizacemi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další stanice Motorola: MTH650 • MTH800 • MTP850
Diskuze (11) Další článek: Další únik: neznámá Nokia

Témata článku: , , Přenosový kanál, Mobil, Místo, Městská policie, Propagační fotografie, Vysílač, MOBI, První standard, Digitální standard, Mobilní stanice, Tetra