Textovky na mobilu už mohou „číst“ a „psát“ i slepí

Služeb, které umí číst textovky nebo e-maily, pomalu přibývá. Naposledy se objevila jedna, která umožňuje nejen textovky číst, ale také na ně odpovídat, aniž sáhnete na klávesnici mobilu. Je to ideální možnost pro slabozraké a slepé, jak mobilně komunikovat. A zadarmo.

Italský mobilní operátor Telecom Italia Mobile připravuje zajímavou novinku: čtení přijatých textovek pro slepé nebo špatně vidící uživatele mobilů. Přijatou textovku vám prostě přečte „plechová huba“. Podobných řešení je na světě sice již více, Telecom Italia však nabízí unikum: možnost na textovku přímo odpovědět. Systém totiž umí mluvenou odpověď přeložit do textové podoby a odeslat jako SMS původnímu odesílateli. Tuto službu vyvíjí Telecom Italia ve spolupráci s organizací National Association for the Blind.

Něco podobného už mají i v Norsku. Tam se tato služba jmenuje Vera Vox, což je název pro mladou, krásnou virtuální dívku s příjemným medovým hlasem, která umí přečíst e-mail nebo textovku. Zatímco ale za službu „Věrky“ musíte zaplatit, nabízí Telecom Italia čtení a posílání textovek zdarma.

Dokonce i Češi

Číst e-maily umíme už také u nás. Před prázdninami byla spuštěna služba VoiceGate, která vám přečte jakoukoliv zprávu z vašeho mailboxu na kterémkoliv serveru, nezávisle na vašem mobilním operátoru. Prostě si jen nastavíte, kde máte poštovní účet, a je to. Méně univerzální je pak čtení e-mailů v Paegas ClickBoxu, které je dostupné jen registrovaným uživatelům plného ClickBoxu, a tedy zákazníkům Paegasu.

Další řešení na bázi rozpoznávání mluveného slova nabízí společnost Verbmobil, ovšem to se netýká čtení či posílání „mluvených“ textovek, ale online překládání hovorů. Nicméně technologii k výše uvedeným účelům lze klidně využít, je totiž víceméně univerzální.

Mobily pro všechny

Podle všeho to vypadá, že se blýská na lepší časy. Zejména novinka italského operátora je příkladem hodným následování - vždyť díky ní si slabozrací či úplně slepí lidé mohou číst textovky a případně na ně odpovídat! Protože je tato služba zdarma, je to levnější než hovor a lze tak velmi slušně s minimálními náklady komunikovat. Až na to, že neuslyšíte hlas protější strany v plné jeho parádě.

 

 

Diskuze (6) Další článek: Jaké mobily nás čekají do konce roku?

Témata článku: , Minimální náklad, Text, Číst, Mobil, MOBI, Blind, Vidící uživatel, Poštovní účet