Ti nejlepší z nejlepších: ceny asociace GSM uděleny

Tak jako každým rokem, tak i letošní setkání Asociace GSM operátorů ve francouzském Cannes s sebou přineslo udílení prestižních cen GSM Awards. Chcete vědět, který operátor na světě má nejlepší služby nebo který je nejinovativnější? To se dozvíte právě v našem článku.

Technologická inovace

Nejlepší mobilní zařízení/telefon

Toto prestižní ocenění získali přístroje vyrobené pro první mobilní síť třetí generace, tedy pro japonskou síť FOMA (Freedom of Mobile Multimedia Access), kterážto umožňuje reálnou přenosovou rychlost až 384 kb/s směrem k vám a 64 kb/s směrem od vás. Cena patří vlastníkovi FOMy, což je NTT DoCoMo, jehož telefony (respektive telefony vyráběné pro jeho síť) umějí jak všechny „klasické“ funkce na úrovni Nokie 9210 jako kalendář, e-mail apod., tak i-mode či videokonference. Plejádu funkcí pak samozřejmě doplňuje vestavěná digitální kamera, která mimo jiné slouží pro záznamu videosignálu při videotelefonování.

Nejlepší infrastruktura nebo řešení sítě

Tuto cenu získala americká společnost Wireless Online, která dokázala vyvinout speciální GSM/GPRS anténu, která může při použití v síti operátora ušetřit až 40% nákladů na pokrytí.

Služby a aplikace

Nejlepší firemní aplikace či služba

Taiwanská společnost Far East Telecommunications Company toto ocenění získala za originálně vyřešenou službu lokalizace firemních automobilů, která spojuje standardní službu GPS a použití tzv. USSD kódů (USSD používáte například při dobíjení Twist nebo Go karet pomocí kódu: „*...*........#“).

Nejlepší vývojařská společnost v oblasti bezdrátových aplikací

Network365 je poměrně mladou irskou společností. Její produktová řada mzone se však během dvou let dočkala toho nejvyššího ocenění. Její produkty jsou určeny především pro telekomunikační operátory a jiné společnosti spojené s tímto segmentem trhu.

Nejlepší aplikace či služba pro zákazníky

Světoznámá hra Chcete být milionářem již dlouhé měsíce trhá všechny rekordy v televizní sledovanosti. V ČR si ji můžete zahrát dokonce na WAPu, a to u Eurotelu a to právě jen díky společnosti, která tuto hru přenesla na WAP a SMS - finské Conline, které za to také právem patří toto ocenění.

Marketing a propagace

Nejlepší televizní reklama

V letošním ročníku získal tuto cenu finský operátor Sonera za svoji reklamu s lodičkou. Pozadí celé reklamy spočívá ve skutečnosti, že ve Finsku je již jen malé procento lidí, kteří nevlastní mobilní telefon. Velkou část z nich pak tvoří lidé v postproduktivním věku nad 55 let, kteří jsou k mobilům více než skeptičtí. Právě pro tyto občany připravila Sonera speciální balíček spolu se speciální reklamní kampaní. V reklamě je vidět dva seniory, jak plují na loďce. Náhle uvnitř ní zazvoní klasický pevný telefon, postarší pán ho tedy zvedne. Jeho přítel se ho pak do telefonu ptá, kde je. On mu odpoví, že v loďce, načež se na protější straně ozve údiv, že v loďce lze telefonovat. Senior v loďce zavěsí a vesluje se svou manželkou dál. Najednou telefon spadne do vody, protože má krátkou šňůru...

Nejlepší marketingová kampaň

Jako nejlepší marketingová kampaň roku byla vyhodnocena kampaň francouzského Orange, který měl za úkol převést celkem tři mobilní divize pod značku Orange. O tom, že změnit značku není tak jednoduché se budeme moci koneckonců přesvědčit letos sami při změně značek RadioMobil a Paegas na T-Mobile.

Mobilní sítě ve službách veřejnosti

Cena za zpřístupnění bezdrátových technologií veřejnosti

Již podruhé získává cenu v kategorii Služba veřejnosti operátor z donedávna občanskou válkou postižené Srí Lanky – MTN Dialog. Tentokrát je to za snahu zpřístupnit mobilní telefony i obětem války, které ve válce přišli o sluch, hlas či zrak. Toho docílil jednak fakturami v Brailově písmu a jednak, a to především, službou SMS112, která nenabízí nic jiného než SMS verzi tísňového volání.

Nejlepší použití bezdrátové služby v krizové situaci

Švédského výrobce mobilních telefonů a sítí Ericsson asi není třeba představovat. Co ale je třeba představit, je jeho program Response, za který získal právě výše uvedenou cenu. Ten spočívá v tom, že Ericsson ve spolupráci s Červeným křížem či jinými humanitárními organizacemi poskytne v případě přírodní či humanitární katastrofy potřebnou techniku a dobrovolníky, kteří ji budou obsluhovat. Jeho program Response má pak také za úkol výzkum v oblasti obsluhy a údržby mobilních sítí v případě přírodních katastrof jako bylo například zemětřesení v Turecku či záplavy na Moravě.

Cenu ve stejné kategorii obdržel také polský Polkomtel, který po záplavách v roce 2001 zorganizoval speciální SMS sbírku, kdy na konto obětí záplav mohl přispět kdokoliv pouhým zasláním SMS, a to částkou 5 PLZ (cca. 50 Kč bez 22% DPH). Celkem bylo zasláno 200000 SMS, které pomohly vybrat 1 milion PLZ, tedy 10 milionů korun.

Cena za celkový přínos technologii GSM

Letos se stali nositeli tohoto prestižního ocenění celkem tři lidé – Hans Snook (zakladatel společnosti Orange), George Schmitt (hlavní protagonista GSM v USA, Omnipoint) a Mauro Sentinelli (bývalý vysoký představitel v několika telekomunikačních společnostech jako Iridium, v současné době generální ředitel italského operátora TIM)

Cena předsedy Asociace GSM

Tuto cenu letos získal japonský operátor NTT DoCoMo za svůj přínos pro rozvoj mobilních komunikací, který dovršil spuštěním první sítě třetí generace – FOMA.

Výsledky GSM Awards 2001 naleznete zde.

Diskuze (3) Další článek: Aktuálně z Cannes: Siemens představil komunikátor SX45 s PocketPC a GPRS

Témata článku: , Asociace, GSM, Technologická inovace, MTN, Finský operátor, Marketingová kampaň