Jak zrychlit Android. 8 tipů a triků, jak telefonu snadno a zdarma prodloužit život

  • Zpomalený Android nemusí vždy znamenat nákup nového telefonu
  • Přímo v systému najdete řešení na spoustu problémů
  • Přinášíme osm tipů a triků, jak Androidům prodloužit život

Smartphony s Androidem se po čase trochu „zadýchají“, a už nejsou tolik plynulé, jak tomu bylo po jejich vybalení z krabice. Stačí několik měsíců, kdy se paměť telefonu zaplní aplikacemi, pořízenými fotkami a dalšími soubory, a plynulost prostředí už není taková, na co jste byli dříve zvyklí. A čím horší byla hardwarová výbava telefonu, která se odrážela v jeho pořizovací ceně, tím rychleji narazíte na první symptomy zpomalování.

V tomto článku se tak zaměříme na první pomoc telefonu, která může být mnohdy úplně jednoduchá. A důležité varování na závěr. Většinu potřebných nástrojů pro zrychlení systému najdete přímo v telefonu, není třeba stahovat žádné „čističe“ ani „optimalizátory“ paměti telefonu. Stejně nefungují, zanesou vám telefon reklamami, a sami o sobě budou ještě zabírat drahocenné úložiště a část operační paměti. Přinášíme osm tipů, jak zatočit s pomalým Androidem.

Někdy stačí jen málo...

V dnešní době jsme tak nějak zvyklí na to, že zařízení běží neustále bez vypnutí. Počítače můžete mít třeba neomezeně dlouho ve stavu hibernace (dokud vás Windows Update nedonutí k restartu), a telefon můžete dobíjet průběžně, takže může „v kuse“ běžet i několik týdnů nebo měsíců. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Někdy stačí Android „jen“ restartovat. A to ručně, nebo přenechat restartování na samotném telefonu

Jenže právě to ve velké míře může za zpomalení systému. Jednou za čas se doporučuje telefon restartovat, popř. vypnout a opětovně zapnout. Učiníte tak z vypínací nabídky, která se objeví po podržení zamykacího tlačítka. Při restartu si systém smaže dočasné soubory, které mohl za delší dobu naakumulovat, a je to první pomoc, jak zatočit se systémem, který je velmi zpomalený či dokonce nefunguje tak, jak by měl. U některých telefonů si dokonce můžete dopředu naplánovat automatické restarty, nebo je nechat na automatice. Když bude systém potřebovat, sám se restartuje.

Pokud nepomůže restart, zaměříme se v dalším listu na aktuálnost systému a aplikací.

Diskuze (102) Další článek: Nové turistické navigace Garminu mají větší displej, satelitní konektivitu a vydrží déle na jedno nabití

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , Aplikace, Telefon, Úložiště, Windows Update, Soubor, Instalace, Verze aplikace, Assistant Go, Maps Go, Animace, Pěkný pár,